Her er de nordnorske mesterne i byggfag 2017

31.05.2017 19:41:00
Fredrik Grongstad fra MBA Entreprenør i Mo i Rana er nordnorsk mester i tømrerfaget. Ole Hallvard Johansen fra Entreprenørcompaniet Nord AS nordnorsk mester i betongfaget. Spenningen ble opprettholdt til siste teoretiske spørsmål i finalen under NESO-årsmøtet i Alta.
 

Det nordnorske mesterskapet i byggfag gikk av stabelen under NESOs årsmøte i Alta onsdag 31. mai. Klokken halv ni på morgenen fikk de seks finalistene utlevert sine praktiske oppgaver, som skulle løses i løpet av to og en halv time.

Finalistene får ikke forlate båsen de er tildelt som arbeidsplass under finalen. Tømrer-finalistene ser ikke konkurrentene, bare finalistene i betongfaget på den andre siden av finaleplassen, vice versa.

 

Det rådet ei spent stemning idet sluttsignalet gikk klokken 11. Da måtte finalistene slippe verktøyet og la fagdommerne gå over håndverket. På samme tid fikk finalistene se konkurrentenes utførelser for første gang.

 

Finalistene kan ta med seg maksimalt ti poeng fra den praktiske delen i NNM-finalen.

Etter at dommerne hadde gjort sine avveininger, var dette stillingen som dannet utgangspunkt for den teoretiske delen av finalen med utspørring i plenumssalen på Scandic i Alta:

 

Tømrerfaget

Fredrik Grongstad, Nordland, 7 p

Jere M. Myhre, Finnmark, 6 poeng

Christian Hansen, Troms, 4 p

 

Betongfaget:

Tom Ove Strifeldt, Finnmark, 8 p

Sander Jensen, Nordland, 7 p

Ole Hallvard Johansen, Troms, 6p

 

Bare ett poeng skilte første- og andreplassene i begge fagene før den teoretiske utspørringen, under ledelse av seniorrådgiver Remi Hanssen i NESO. Også i den teoretiske delen av finalen kjempes det om totalt ti poeng.

 

Tømrerfaget var først ut. Fredrik Grongstad lå stadig i tet etter å ha svart riktig på de fem første spørsmålene. På spørsmål nummer seks bommet finalisten fra Nordland. Lykken for han var at det gjorde begge konkurrentene også. På regneoppgavene tok Grongstad seg god tid, og trygget seieren ved å svare riktig på alle de påfølgende spørsmålene: Ni av ti riktige.

MBA Entreprenør er den mestvinnende bedriften i NNM for byggfag. Fredrik Grongstad er den sjette MBA-lærlingen som går til topps i det nordnorske mesterskapet.

 

Også i betongfaget var MBA Entreprenør representert. Sander Jensen lå midt i feltet med sju poeng etter den innledende, praktiske øvelsen. Finnmarks finalist, Tom Ove Strifeldt fra Nord Norsk Bygg, stilte på hjemmebane og leverte best av alle på formiddag. Han ble trukket bare to poeng, og hadde ledelsen etter den praktiske oppgaven. Ole Hallvard Johansen fra Entreprenørcompaniet Nord AS i Tromsø lå på tredjeplass med seks poeng, to bak lederen.

 

Dette skulle vise seg å bli endret flere ganger i løpet av teoriutspørringen.

På det tredje spørsmålet ble luken mellom første- og andreplassen tettet idet Tom Ove Strifeldt svarte feil. På neste spørsmål tok Strifeldt ledelsen tilbake da Sander Jensen svarte feil. Samtidig som Ole Hallvard Johansen kom opp på delt andreplass sammen med Jensen.

Alle de tre finalistene i betongfaget var oppe i ledelsen i løpet av den teoretiske utspørringen, men det viste seg til slutt å være tredjemann etter den praktiske delen, Ole Hallvard Johansen, som gikk helt til topps. 

Sander Jensen forble på andreplass, mens Tom Ove Strifeldt kom på tredjeplass i den spennende og vekslende finalen. Stillingen etter den praktiske delen ble dermed snudd opp-ned.

 

Det er tredje året på rad at Troms fylke får med seg en NNM-tittel fra det nordnorske mesterskapet i byggfag. Fjorårets mester i betongfaget var også fra Troms: Øystein Moen fra Consto.

 

Fagdommere under NNM i byggfag 2017 var  (til venstre i gul vest) Kjell Mortensen (tømrerfaget) fra Harald Nilsen AS og Bjørn Rasmussen (betongfaget) fra Roald Johansen (til høyre i gul vest).

 

Gratulerer til Fredrik Grongstad og Ole Hallvard Johansen som nordnorske mestere, og til Jere M. Myhre, Christian Hansen, Tom Ove Strifeldt og Sander Jensen som fylkesvinnere innenfor sine fag.

 

Samtlige vinnere i NNM for byggfag:

2010
Tømrerfaget: Torfinn Motrøen, Storegga Entreprenør AS, Bardufoss
Betongfaget: Simon Aronsen, Sortland Entreprenør AS, Sortland

2011
Tømrerfaget: Svein Svendsen, Byggmester Geir Svendsen AS, Alta
Betongfaget: Remi Jakobsen, Sortland Entreprenør AS, Sortland

2012
Tømrerfaget: Erlend Angelsen, Stokvik & Nøren AS, Svolvær
Betongfaget: Kim Arne Kristiansen, MBA Entreprenør AS, Mo i Rana 

 

2013
Tømrerfaget: Magnus Nøren, lærling hos Stokvik & Nøren AS, Svolvær
Betongfaget: Marte Solli, MBA Entreprenør AS, Mo i Rana

 

2014
Tømrerfaget: Marius Høgås, MBA Entreprenør AS, Mo i Rana
Betongfaget: Ole Johan Amundsen, MBA Entreprenør AS, Mo i Rana

 

2015
Tømrerfaget: Werner Hansen, PEAB Bjørn Bygg AS, Tromsø
Betongfaget: Sindre Jakobsen, MBA Entreprenør AS, Mo i Rana

 

2016
Tømrerfaget: Paul Haldorsen, Recover Nordic AS, Kirkenes
Betongfaget: Øystein Moen, Consto AS, Tromsø

 

2017:
Tømrerfaget: Fredrik Grongstad, MBA Entreprenør AS, Mo i Rana
Betongfaget: Ole Hallvard Johansen, Entreprenørcompaniet Nord AS, Tromsø