Vant det 10. NNM for lærlinger i byggfag

26.06.2019 14:02:26
Vinjar Sæther fra Consto Nord fikk full pott i betongfinalen, og er med det historisk. Joakim Johansen fra Hadsel Bygg og Vedlikehold ga fra seg bare ett poeng i hver del av finalen.
 
Det er 10. gang NNM for lærlinger arrangeres i regi av NESO. Den første NNM-vinneren i betongfaget, Simon Aronsen fra Sortland Entreprenør, gjestet mesterskapsarenaen. Han fikk både se at årets nordnorske vinner i betongfaget kom seg gjennom to finalerunder uten å miste ett eneste poeng, og at seieren i tømrerfaget gikk hjem til hans egen region, Vesterålen. 

Vinjar Sæther fra Consto Nord(t.h.) og Joakim Johansen fra Hadsel Bygg og Vedlikehold festet grepet i den praktiske delen av finalen i hvert sitt fag. Sæther fikk full pott av fagdommer for sin måte å løse oppgaven i betongfaget. Joakim Johansen fikk kun ett poeng trekk av fagdommer i den praktiske delen i tømrerfaget. Begge skulle vise seg å være sterke også på den teoretiske delen. Sæther svarte rett på alt, og endte opp med 20 poeng av 20 mulige. Johansen svarte feil på ett av spørsmålene, og fikk 18 poeng totalt. 
Den praktiske delen av finalen i NNM for lærlinger i byggfag gikk av stabelen i strålende solskinn på Mandelasletta i Tromsø under NNBA. Under finalen jobber lærlingene i hvert sitt avlukke/telt. De har ikke anledning til å forlate sin bås; idet de går ut, ansees arbeidene som sluttførte og oppgaven som levert. Det er maksimalt fire timer tilgjengelig og totalt ti poeng å ta med seg inn i den teoretiske utspørringen, som foregår med publikum i salen. 

Fagdommer i betongfaget, Are Henning Olsen fra Peab Bjørn Bygg, gjorde følgende oppsummering av måten Vinjar Sæther løste den praktiske oppgaven i betongfaget: 

• God avstiving, hadde også satt på skråavstiving
• Solid utsparing lagd av finér (ikke isopor som ble delt ut)
• Meget god materialbruk
• Viser gjennomgående svært god forståelse for faget.

I tømrerfaget var Ronny Fyhn, også han fra Peab Bjørn Bygg, fagdommer. Hans oppsummering av leveransen til Joakim Johansen lød slik: 

• Jobbet effektivt og riktig
• Skjønte oppgaven fort
• Meget nøye og riktige vinkler og mål
• God utnyttelse av materialer
• Gjennomgående god utførelse og kun småpirk som trekker litt ned

Det skilte sju poeng mellom nummer én og nummer tre i begge fagene etter to finalerunder. 

Resultater betongfaget: 
Vinjar Sæther fra Consto Nord, 20 poeng
Ole-Jørgen Jaunsen Breen fra MBA Entreprenør, 17 poeng
John Ole Ellila Sara fra JARO, 10 poeng

Resultater tømrerfaget: 
Joakim Johansen fra Hadsel Bygg og Vedlikehold, 18 poeng, 
Stian Johansen fra Harald Nilsen AS, 11 poeng
Casper Johansen fra TotalRenovering, 10 poeng

De nordnorske mesterne får i tillegg til premie, heder og ære, 15.000 kroner hver. NESO og den respektive lærebedrift deler på pengebidraget i premiepotten. 

Simon Aronsen er fremdeles betong-fagarbeider i samme firma som han gikk i lære hos, riktignok i en annen rolle. 16 år gammel ble han nordnorsk mester. Som 24-åring fullførte han Formannskolen til NESO. I dag er han 26 år, og arbeider i en mellomlederrolle på byggeplassen. 

– Som formann har jeg cirka halvparten operativt arbeid, og andre halvparten administrativt. Jeg stortrives i Sortland Entreprenør. Der er jeg gitt både ansvar, tillit og frihet, sier den første nordnorske mesteren i betongfaget. Yrkesvalget som fagarbeider betong har han aldri angret på. Mesterskapstittelen vil for alltid stå på CV-en til 26-åringen fra Sortland. 

I salen på Radisson BLU i Tromsø kunne Aronsen se de tiende nordnorske mesterne bli kåret. Én av dem med 20 poeng av 20 mulige, den andre fra nabokommunen i Vesterålen.