Det er ingen skam å snu hvis håndverket kaller

23.03.2021 15:54:37
Men i likhet med mange andre 10. klassinger som ikke har staket ut en ferdig kurs for utdanning og karrierevalg, endte også Lise-Lotte Gjendahl opp med studiespesialisering etter endt ungdomsskole. – Jeg var utplassert hos en snekker tidlig på ungdomsskolen og likte jo faget. Jeg har alltid vært interessert i praktisk arbeid og var med pappa på flere oppussingsrosjekter i oppveksten. Men jeg klarte ikke helt slå meg til ro med tanken på snekkeryrket. Så jeg valgte heller studiespesialisering for å holde alle mulighetene åpne, forteller hun.
 

Lise-Lotte klarte ikke imidlertid ikke slå seg til ro med dette valget heller. Etter fullført videregående, et år  folkehøgskoleførstegangstjenste og til slutt et arbeidsårstod hun fortsatt uten et klart svar  veien videre. 

– Jeg prøvde meg litt som journalist i tv og radio  folkehøgskola, men fant ut at det ikke var noe jeg hadde lyst til å gjøre som yrke jobbet jeg år i matbutikk og under førstegangstjenesten gikk det opp for meg at tida var inne for å ta noen valgsier hun. 

Valget falt til slutt  NESO 

– Det er det viktigste valget jeg gjortsier Lise-Lotte i ettertid 

Hun startet først  et løp for beongarbeider, men endret kurs og fikk til slutt lærlingeplass hos Entre Enteprenør. Drøyt fem år etter hun begynte som lærling er hun i dag byggeplassleder i bedriften.

– Jeg stortrives i bedriften og det tror jeg er veldig viktig. Han som hadde ansvar for meg i lærlingetida lot meg være med  alt. Det var ikke snakk om “lærlingearbeid”. Læringskurven blir bratt, men det er utrolig godt å  prøvd seg  alt fagfeltet innebærer 


Fagbrevet tok hun  et oppussingsprosjekt i Kabelvåg 

– Jeg hadde sikkert puls  200 ei hel uke. Men det gikk greit. Og kunden var fornøyd med resultatet. 

– Hva har det betydd for deg å finne rett plass i yrkeslivet? 

– For meg har det betydd fast arbeid og en trygg arbeidsplass. Ikke minst har man blitt godt selvhjulpen  hjemmebane slik at man kan fikse ting selv. Jeg har fått meg tomt og har planer om å bygge mitt eget hus  sikthvis banken godkjenner planenesier hun 

dag har hun selv lærlingeansvar for nye ungdommer i bedriften. 

– Først og fremst  man være bevisst  at de faktisk skal lære noeFølge dem opp hele veienOppfordre dem til å spørre om alt mulig. Noen ganger vet jeg ikke svaret selv. Da lærer jeg også noeler hun. 

Karriereveien til Lise-Lotte er ikke ulik den Andreas Fremnes Danielsen (30) har snirklet seg gjennom.
Han jobber 
i dag som produksjonsleder for Betong & Entreprenør i Kabelvåg og stortrives med arbeidet.
Men 
han brukte enda lengre tid  å “se lyset”. Også han med tre år studiespesialisering  CV’en.
 

– Jeg skulle jo egentlig satse  skisportenog begynte min utdanning  toppidrettsgymnaset i Nordreisa.
Da var det ikke bare å gjøre helomvending etter første året jeg fullførte de to siste årene med allmennfag i Svolvær


Egentlig bare for å fullføre det jeg hadde begynt forteller han.
 

Deretter fulgte førstegangstjenestelitt videreutdanning innen brønnteknikk og ulike jobber, 
som som alt fra sjåfør til forsikringsselgerfør han omsider flyttet heim og fant NESO. 
 

– Jeg har aldri vært spesielt teoretisk anlagt. Jeg liker å arbeide og ville ha et fagbrev.
Etter 
jeg kontaktet NESO åpnet det seg ei lærlingstilling i Betong & Entreprenør.
Jeg 
hoppet  umiddelbartsier Andreas
 

– Det er utvilsomt et av de smarteste valgene jeg har gjort i livetLærlingeskolen ga meg muligheten til å bo for meg selv og styre min egen økonomi og hverdag fordi jeg hadde lønn under skolegangen. Ikke minst fikk jeg gjøre praktisk arbeid framfor å sitte  skolebenken. I sum var det en særdeles vellykket kombinasjon for min del, slår han fast. 

Og retter samtidig en god porsjon ros til sin arbeidsgiver: 

– De tok imot meg med åpne armer. Jeg hadde ei super lærlingetid med god oppfølging og relevante og lærerike oppgaver hele veien. Rett og slett veldig motiverende!

 

 Både Lise-Lotte og Andreas var tilstede da statsminister Erna Solberg besøkte NESO for noen år tilbake, der hun blant annet fikk et innblikk i Lærlingeskolen og det alternative løpet mot fagbrevet. 

Andreas mener resepten med å ta utdanning i hjemkommunen og fortsette å bidra gjennom yrkeslivet er et strålende eksempel  god samfunnsbygging. 

– For meg betyr det mye å kunne gi noe tilbake. Det er ekstremt deilig å tenke  at mine skattepenger går til min hjemkommune. At jobben jeg utfører bidrar til å øke arbeidskapasiteten til kommunen og i tur skaper flere arbeidsplasser. Det er utrolig godt å tenke sier han. 

– Hadde jeg visst alt jeg vet i dag hadde jeg begynt rett  lærlingeskolen etter ungdomsskolen. 

dag sier Lise-Lotte at det beste med tømreryrket er å oppleve resultater og framgang hver eneste dag. 

– Du starter med blanke ark den ene ukaog neste uke står et helt reisverk klart er bygget kanskje tett uka etter. Jeg liker at du skaper noe hver dag. At du ser en utvikling. For meg handler det også om stolthet for faget og det du utfører. At du kapper lista en ekstra gang hvis den ikke blir perfekt. Det er også en jobb med spennende utfordringer og mye variasjonsier hun 

Andreas går  langt som å si at kroppens egne belønningssystemer virker til din fordel om du jobber med praktisk arbeid. 

– Det skjer noe i kroppen når du jobber praktiskHjernen begynner å utløse endorfiner som gjør at du føler deg bedre. Du får med andre ord belønning fra kroppen ved å bruke den.  

– 10. klassinger som lurer  hvorfor det er kult å være håndverker bør tenke  at de selv blir 30 år en dag. At de vil ha bus og familie. Da er det mye bedre å kunne fikse ting selv framfor å betale skjortamener han. 

– Gjennom å velge NESO og lærlingeskolen har du også muligheten til å stige mye raskere i gradene enn de som “bare” har en bachelor eller mastergrad. Selv begynte jeg som lærling og er i dag produksjonsleder i et konsern. 

Lise-Lotte tror bedre informasjon og mer utplassering er nøkkelen til å styrke rekrutteringen til yrkesfag. 

– Folk  jo først og fremst ha lyst til å prøve. Ikke være redd for å  litt skit under neglene er det viktig å forstå hva fagfeltene innebærerHvordan arbeidsdagen til en tømrer fortoner seg. Jeg tror ikke mange 10. klassinger er klar over hva det innebærer å sette opp et hus. Det er enormt mye som ligger bakog jeg tror det ville hatt stor verdi å se prosessen  nært hold.  

Mange påstår at det er mye utearbeid og dårlig vær. Men det er virkelig bare et fåtall dager at været utgjør et problem for jobbenpoengterer hun.

Andreas Fremnes Danielsen sier det ganske enkelt slik 

– For å si det veldig enkelt: Som håndverker har du muligheten til å gjøre det du drømmer om mye tidligere.