Strengere krav til bruk av lærlinger i offentlige oppdrag

Fra 2025 innføres strengere krav til bruk av lærlinger i offentlige bygge- og anleggsprosjekter.
De nye reglene pålegger at minimum 10 prosent av arbeidsstyrken i slike prosjekter skal bestå av lærlinger. Formålet er å skape flere lærlingplasser og støtte utviklingen av en kompetent arbeidsstyrke i bransjen.
Hovedpunkter i de nye reglene:
- 10 prosent lærlingkvote: Krav om at minst 10 prosent av de ansatte på offentlige prosjekter skal være lærlinger. Leverandører må også være tilknyttet en lærlingordning.
- Bredt anvendelsesområde: Reglene gjelder for en rekke offentlige prosjekter, inkludert store bygge- og anleggsarbeider.
- Økt mangfold i arbeidsstyrken: Myndighetene understreker viktigheten av lærlingplasser for å bygge en fremtidig, kompetent arbeidsstyrke i byggebransjen.
Endringene ble gjort 23. januar 2025 ved oppdatering av forskrift 17. desember 2016 nr. 1708 om plikt til å stille krav om bruk av lærlinger i offentlige kontrakter og vil gjelde fra 1. august 2025. I samme forskrift har det tidligere vært krav om bruk av minst én lærling i offentlige prosjekter, men ved denne regelendringen må bedriftene avhengig av prosjektets størrelse sørge for at lærlinger utgjør 10 prosent av arbeidsstyrken og faktisk utfører arbeid i prosjektet.
I større prosjekter medfører det naturligvis krav om bruk av mer enn én lærling. Regelendringen medfører en mer treffsikker forskrift som sikrer at antall lærlinger på prosjekter øker med kontraktens størrelse og imøtegår sånn sett behovet for å sikre en fremtidig kompetent arbeidsstyrke i bransjen.
Bransjens reaksjon:
- Positiv respons: Mange aktører i bransjen, inkludert NHO Byggenæringen, har uttrykt støtte til de nye kravene, og ser dette som en mulighet til å redusere kompetansegapet i byggebransjen.
- Behov for tilpasning: Flere peker på at det er viktig at reglene tilpasses de ulike underbransjene i bygg og anlegg, for å sikre at de ikke hindrer gjennomføringen av prosjekter, samtidig som man oppfyller kompetansekravene.
NESO støtter endringen:
NESO mener endringene er et viktig steg for å sikre at offentlige oppdrag bidrar til både kompetanseheving og langsiktig bærekraftig vekst i byggebransjen. Hva gjelder eventuelt behov for tilpasninger ligger det allerede i bestemmelsens utforming at plikten til å benytte 10 prosent lærlinger ikke gjelder når kravet må anses som uforholdsmessig etter kontraktens innhold, omfanget av arbeidet der det er relevant å benytte arbeidskraft med fag- eller svennebrev eller andre forhold.
NESO oppfordrer medlemmene til å ruste seg for å møte det nye kravet, som trer i kraft fra 1. august 2025.
Har du spørsmål til dette temaet? Kontakt gjerne NESOs juridiske avdeling.