Da forslaget til statsbudsjett ble lagt frem tidligere i høst, fastslo NESOs administrerende direktør Karina Krane at dette ikke var noen livbøye for byggenæringen. 

– Det er lite stimuli til vår næring i budsjettforslaget. AS Norge går generelt godt, men byggenæringen ligger nede med knekt rygg. NESO hadde forventet at det ble gjort mer for å bidra til økt aktivitet i byggenæringen. Dessverre er det ingen livbøye i forslaget til statsbudsjett, mente Krane.

Et konkret tiltak hun etterlyste var å øke lånerammen til Husbanken.

– Budsjettet har få andre konkrete tiltak for å stimulere til bygging, eller andre tiltak som kunne gitt en hjelpende hånd til en bransje som ligger nede for telling. Mange steder i Nord-Norge bygges det nå ikke nye boliger i det hele tatt, påpekte Krane.

Karina Krane.
NESO-direktør Karina Krane.

Søndag kveld kunne regjeringspartiene og SV melde om budsjettenighet, hvor låneramma til Husbanken økes med 3 milliarder kroner.

– Det gleder vi oss over, selv om bransjen helst skulle sett at lånerammen ble enda høyere, sier Krane.

Tidligere i høst uttrykte Krane bekymring for at høy oljepengebruk bidra til å holde inflasjonen oppe - som igjen kan føre til at renten holdes høyere lengre. Budsjettforliket  innebærer 7 milliarder kroner i økt oljepengebruk. 

– Det kan bidra til at rentekuttene skyves ytterligere ut i tid. At rentene går ned, er det viktigste initiativet for å få opp aktiviteten i vår bransje, slår Krane fast. 

Andre endringer som kan være verdt å merke seg for bransjen, er at det skal bygges 3050 flere studentboliger.

I en pressemelding fra NHO Byggenæringen trekkes også 250 millioner til energieffektivisering frem.

– Budsjettenigheten er en håndsrekning, men ikke helt det vi håpet på. Økte utlånsrammer, mer til energieffektivisering og bygging av flere studentboliger er bra, men jeg frykter dessverre at det ikke vil monne, sier Nina Solli, adm.dir. i NHO Byggenæringen.