– Det blir alltid dårlig tid på slutten av et såpass stort prosjekt. Men vi jobber på for å nå fristen til 1. desember, forsikrer anleggsleder Halvdan Nilsen i Lofot Entreprenør AS.   

I juni 2022 startet de byggingen av nye Gimsøy Oppvekstsenter i Vågan. Prosjektet har en byggeperiode på 26 måneder og en anslått kostand på 85 millioner for Vågan kommune som er byggherre. Når vi besøker byggeplassen har de ti uker på seg til å ferdigstille skolen og barnehagen. Det er Tind Arkitektur AS har tegnet bygget. 

– Det blir et stilig bygg, slår Nilsen fast. 

– Vi har ikke så mye igjen på fasaden, vi holder nå på å røyse taket i front ved hovedinngangen hvor vi fikk opp bærebjelkene i går. Inne er malerne i gang, vi holder også på å komplettere med litt gips på noen baderom og toaletter. Vi forbereder også for sparkling og jobber nå med legging av vannbåren varme i andre etasje, forklarer Nilsen. 

Se bildeserie fra byggeplassen sist i saken!

 

Nærmer seg innflytting

1. desember starter flytteprosessen for barnehagen, elever og lærere fra gammelt skolebygg til splitter nytt oppvekstsenter. På nyåret starter rivning av den gamle skolen som ligger i umiddelbar nærhet til den nye.  

For både de ansatte og barna blir det en ny verden; i den gamle skolen har mugg, råteskader og manglende ventilasjon satt sitt preg på skoledagen. Nå får de et flunkende nytt og moderne skolebygg med alle fasiliteter.  

– Både elevene og lærerne har vært inne her i bygget og fått se flere ganger. De gleder seg nok veldig til å flytte inn, sier Nilsen.  

Barnehagen får eget inngangsparti og en stor andel av arealet på bakkeplan. Området rundt inngangspartiet til barnehage blir delvis overbygget og gir et lunt område hvor man kan tilrettelegge med for eksempel sittegruppe og bålpanne. Inne blir det godt med tumleplass for barna og alle nødvendige funksjoner er ivaretatt. På kjøkkenet blir det også tilrettelagt for at barna kan være med i matlagingen med hev/senk-kjøkkenbenk.  

Det resterende arealet i 1. etasje er satt av til sløydrom, garderober, gymsal og allrom. Fra allrommet, hvor hovedinngangen til skolen ligger, går det også trapp opp til andre etasje hvor man blant annet finner klasserom og grupperom. Her blir det også kontorplasser og pauserom for de ansatte, samt garderober og toaletter. Fra 2. etasjen har man også utgang til en stor, flott terrasse som skrår ned i terrenget. 

– Her blir det en flott akebakke om vinteren, konstaterer Nilsen.  

Da NESO besøkte anleggsplassen ble det klargjort for asfaltering av veiene som er klargjort i tilknytning til oppvekstsenteret. Det er også opparbeidet parkeringsplass og levere/hente-sone oppe ved hovedveien.  

– Det er Alf Brekken & Sønner som er underentreprenør på dette. Det er også de som skal rive gammelskolen etter jul, forteller Nilsen.  

Uteområdet skal være ferdigstilt 1. juli 2024 og blir klar til skolestart samme høst.  

Digitale hjelpemidler 

Nilsen og Lofot Entreprenør bruker aktivt BIM og digitale hjelpemidler i sine byggeprosesser.  

– Det er mye som har endret seg på mine 45 år i bransjen, slår Nilsen fast, og viser frem modellen av skolebygget på storskjerm inne i brakkeriggen.  

Han peker ut de tre store klasserommene som er lagt med utsikt mot den vakre Vinjestranda, før han jobber seg videre innover i bygget.  

– Jeg bruker mye modell i min jobb for å sjekke om løsningene blir som jeg tenker. De ulike fagene legger inn sine ting og så koordineres det, forklarer Nilsen, og peker ut lys, systemhimling og ventilasjon i modellen.   

– Jeg synes det er veldig greit å jobbe med BIM, det har vært litt av en utvikling. I gamle dager fikk man tre bunker med tegninger i ulike farger. I dag begynner man umiddelbart å modellere opp og da ser man fortere om man har nok plass. Det er en helt annen måte å jobbe på. Det er lettere å unngå kollisjoner og at ting blir gjort i rett rekkefølge, sier Nilsen, og legger til at de også bruker Web-hotelløsning.  

Prosjektet håndteres som en totalentreprise med Lofot Entreprenør som totalentreprenør. 

– Noe av det jeg opplever som vanskeligst i slike prosesser er å få underlaget klart tidsnok. Man har en kravspesifikasjon når man starter prosjekteringen, men det kan ofte bli mange og lange diskusjoner før man finner løsningene som både tilfredsstiller kravspesifikasjonene og som tiltakshaveren er fornøyd med, sier Nilsen.  

Underskudd i 2022 

Det er konsernet Le-Gruppen AS som eier Lofot Entreprenør AS. Daglig leder Alf Lie og prosjektkoordinator Magnar Lorentzen i Lofot Entreprenør eier 50 prosent hver av konsernet. 

Lofot Entreprenør omsetter for omkring 250 millioner årlig og har ca. 100 ansatte, inkludert innleide. Bedriften har hovedkontor på Leknes i Lofoten, hvor de er lokalisert med administrasjon, lager og øvrige virksomheter.  

Resultat 2022

Lofot Entreprenør AS

Omsetning 2022: 248 055 000 
Ordinært resultat 2022: - 12 162 000 
Resultatgrad 2022: - 4,90 prosent 

Bedriften har bygget mange velkjente bygg i Lofoten. I Svolvær kan man trekke frem bygg som Kjolestugården ved torget, Lofotkraftbygget og den nye politistasjonen som eksempler. På Leknes har de blant annet jobbet med Bo- og Servicesenteret, Lofotsenteret, Leknes Flerbrukshall, Leknes Havn og Meieriet kultursenter.   

Lofot Entreprenør har jevnt over levert gode resultater de senere år. I 2022 fikk imidlertid bedriften et negativt resultat på ca. 12 millioner kroner. 

– Det er enkeltprosjekter som har gått i minus, på grunn av forpliktelser i kontrakter som ikke har tatt hensyn til de siste års prisoppganger og leveringsutfordringer som følge av globale hendelser, sier Magnar Lorentzen.     

– Hvordan ser 2023 ut så langt for Lofotentreprenør? 

– Vi opplever at vi har relativt god ordretilgang, men at det var et kjølig marked for oppstart i starten av året. Volummessig vil vi ligge lavere enn tidligere år, men marginene har rettet litt på seg. Vi har ikke hatt opphold i aktiviteten og har alle mann i arbeide - noe som er og alltid har vært utrolig viktig for Lofot Entreprenør AS, slår Lorentzen fast.