(Portrettet ble først publisert i 1. utgave av medlemsmagasinet Anbudet vinteren 2023)

– Ser du den renna, den som går ned i det fjellet bak der? Der kjører jeg ned!  

Det er blåtimen, og kalenderen har krøpet seg tett opp mot jul. De siste ukene har bydd på en ikke ubetydelig mengde nysnø, den har lagt seg som et teppe over fjellene som rammer inn tettstedet Myre på yttersiden av Vesterålen.  

Barry Olsen står på parkeringsplassen til Øksnes Entreprenør, og nå peker han ivrig ut fjellsidene han ofte flyr opp og raser ned på ski rundt heimbygda. Her er han født og oppvokst, og her har han bodd så godt som hele livet. Noen år bodde han på hybel på Melbu for å ta utdanning, men Vesterålen forlot han ikke.  

– Jeg er det du kan kalle en 100 prosent ekte vesteråling, slår han fast.  

 

På Myre vokste Barry opp som den eldste i en søskenflokk på fire. 

– Det var Lena, Kate, Max og meg. Du kan vel si at jeg både er født og oppvokst på en byggeplass, jeg lærte nok nesten å holde hammeren før jeg kunne gå. Jeg skal ikke si at det var en selvfølge at jeg skulle inn i byggebransjen, men alle vi søsknene ble sterkt oppfordret til å gå den veien. Kanskje hadde jeg valgt annerledes i dag, men jeg angrer ikke på at det ble slik, sier Barry, som har bakgrunn som tømrer fra teknisk fagskole på husbyggerlinjen på Melbu. 

Portrett med Barry Olsen i Øksnes Entreprenør 2022.Øksnes Entreprenør videreførte tradisjonene fra Byggmester Martin Olsen, som Barrys far i sin tid etablerte. Fra venstre: Barry Olsen, Kirsten Olsen, Martin Olsen, Lena Steffensen Olsen og Max Olsen. Foto: Privat

– I dag er jeg glad for at vi som familie har lyktes med å videreføre det som mine foreldre lærte oss. De sto  på for oss. De fikk se alle barna lykkes i bransjen, det er vi stolte av. De skal ha all ære for at de lærte oss å arbeide, det er en fin egenskap. Vi dro på fest vi også i ungdommen, men klokken sju var vi på jobb igjen, smiler Barry, mens han mimrer tilbake.   

– Egentlig skulle vi hatt med broren min Max her, han er mye bedre til å huske tilbake enn meg. Jeg kommer gjerne på ting først når andre begynner å fortelle. I utgangspunktet er jeg nok mer sånn at jeg legger ting bak meg. Mange minner er nesten visket ut til noen begynner å grave i det, forklarer han. 

– En ting jeg husker godt er turene foreldrene mine tok oss med på. De var flinke til å ta oss med på campingferier da vi var små. Da dro vi til Verdens Ende som ligger på sydspissen av Tjøme utenfor Tønsberg, der husker jeg at det var veldig fint. Der fikk vi også en helt spesiell opplevelse, da pappa skulle bade. Han hoppet på hav og vi fikk oss litt av en overraskelse da håret hans forsvant! Det viste seg at han hadde parykk, men var så forfengelig at han ikke hadde fortalt det til oss barna, humrer Barry.  

– Da vi ble gamle nok til å jobbe ble det slutt på ferieturene også, men da lærte vi til gjengjeld å tjene penger. 

 

Som skoleelev mener han selv at han var helt gjennomsnittlig.  

– Jeg trivdes greit, men var nok mest praktisk anlagt, slår han fast.  

Som barn drev han med turning og på skolen var han den raskeste av alle til å løpe. En stund drømte han om å gå på idrettshøyskolen.  

– Men i den tiden var det vanlig å følge i sin fars fotspor. Vi ble tidlig innrullert i familiebedriften gjennom helgejobb og sommerjobber, så da ble det mest naturlige å velge tømring. Jeg har vokst opp med å snekre og har gått gradene som, bas, formann og prosjektleder – til slutt endte jeg opp med en administrativ rolle før jeg tok over som daglig leder, sier Barry, og trekker på skuldrene.  

 

Øksnes Entreprenør er tuftet på tradisjonene fra Byggmester Martin Olsen, som ble etablert av Barrys far helt tilbake i 1954. Selv startet Barry i firmaet i 1979. Men på midten av 90-tallet gikk farens firma konkurs.  

– På den tiden jobbet vi med Rica-hotellet på Lamholmen i Svolvær. Jeg var prosjektleder der og min søster Lena var min høyre hånd. Vi lærte veldig mye av konkursen, og jobbet tett sammen med banken for å få ryddet opp i alle prosjektene i etterkant. Det endte med at vi fikk kjøpt tilbake det meste. Med det som utgangspunkt startet vi Øksnes Entreprenør i 1996 med den eierstrukturen som vi har i dag. Da samlet vi oss, søsken og søskenbarn, forklarer Olsen.  

Bedriften eies av de fire barna til Martin og Kirsten Olsen, deres søskenbarn Tim Hansen og Rune Olsen, samt Runes kone Jill-Hege Olsen. Alle eierne foruten Kate jobber den dag i dag i firmaet.  

– Med etableringen av Øksnes Entreprenør startet også jobben med å bringe arven etter pappa videre. Det har vært et eventyr - litt av en reise for familien både på godt og vondt. Vi har blitt dømt nedenom og hjem, men vi har også hatt det veldig artig. Vi har vært flinke og har opplevd mye suksess på veien. Selv om det også har vært nedturer, ville jeg aldri vært det samholdet vi har klart å skape foruten, sier Barry.  

Portrett med Barry Olsen i Øksnes Entreprenør 2022.Barry Olsen og Øksnes Entreprenør holder til på Myre i Vesterålen. Rett over gata fullførte nylig bedriften Melandgården, et leilighetskompleks som her sees i bakgrunnen.

At jobben betyr mye for han, er lett å se. For Barry er ikke jobb bare jobb, det er en livsstil. Kollegaene hans på jobb er også familie og hans nærmeste venner.  

– Jeg hadde ikke vært i jobb her i dag uten de jeg er så heldig å ha rundt meg. Jeg er veldig glad i dem alle sammen, understreker han. 

Øksnes Entreprenør er en stor og viktig del av livet hans, det skal være hevet over enhver tvil. Bedriftens opp og nedturer tar han personlig. Han er involvert i det meste av driften og det medfører også store arbeidsmengder. Likevel er noe av det viktigste for Barry å se alle rundt seg og bidra til at de har det bra på jobb.  

– Som daglig leder i en bedrift skal man være litt psykolog også. Hvis noen opplever nedturer, så kan jeg være der å bidra til å bygge dem opp. Hvis det er noen som sliter, da skal man strekke ut en hånd. Det kan innebære å ta en tur på en fjelltopp eller en prat over en kopp kaffe - at man tar vare på hverandre er det viktigste, sier Barry, og mener det må til dersom man skal lykkes sammen.  

– Man er ingenting alene. Hvis du skal være hærfører, må du ha en hær bak deg. Det har jeg, og da er det lettere å gå i krigen. Da blir det plankekjøring, legger han til.   

Skillet mellom arbeidstid og fritid er relativt utvisket, vedgår han. Ofte bruker han helgene til å hente seg inn på jobb.  

– Når jeg går på jobb i helgene, da storkoser jeg meg. Da har jeg fred og ro rundt meg - det er faktisk god fritid for meg, da kobler jeg ut. Jeg skjønner at det egentlig er litt sykt, men jeg elsker det, slår han fast.  

Portrett med Barry Olsen i Øksnes Entreprenør 2022.
Barry Olsen er tilbake i direktørstolen i Øksnes Entreprenør, men trives aller best når han får regne anbud og følge prosjektene. 

 

Av kollegene beskrives Barry som stødig i tøffe tider. Han er en ukuelig optimist på godt og vondt, samtidig som han kan være bestemt. Hans evne til å rose de rundt seg trekkes frem, og han beskrives også som en fantastisk støttespiller for de som utmerker seg og viser vilje til å ta ansvar.  

Barry oppleves også å ha et stort hjerte for de rundt seg og bedriften, raus og snill.  

– Jeg tror jeg er ganske flink til å ta vare på de jeg har rundt meg. Så kan jeg sikkert være krevende i noen situasjoner, det ser jeg ikke bort fra, sier Barry selv.  

Men det at han til enhver tid er såpass travel, gjør også at han kan oppfattes både som litt stresset og distré. 

– Jeg tror egentlig ikke at jeg er så distré, men når man har så mange jern i ilden er det vanskelig å rekke over alt. Da er det ikke alltid like lett å strekke til og folk rundt kan oppfatte meg som distré, sier Olsen.  

Han vedgår at det ikke alltid er like lett å ha kontroll og oversikt over alt både på jobb og hjemmebane.  

– Hadde jeg vært like flink med penger privat som på jobb, så hadde jeg vært mangemillionær, mener 60-åringen.  

– At jeg er så ekstremt fokusert på jobb gjør at det flyter litt hjemme, og det kan gå utover meg selv økonomisk ved at jeg for eksempel glemmer å betale regningene mine. Jeg har en tendens til å legge fullt fokus der jeg kjenner det er mest behov for å trå til, og det går ut over heimen. Det er nok min største svakhet, legger han til. 

På jobb er situasjonen en helt annen.  

– Der har jeg stålkontroll på de samme tingene. Når jeg for eksempel går inn i et sluttoppgjør og begynner å granske, da har jeg klisterhjerne. Det handler nok om at det jeg interesserer meg for, det blir jeg skikkelig god på, forklarer han.   

 

Selv om det ikke ble idrettshøyskolen for Barry forsvant ikke lidenskapen for trening. På midten av 80-tallet åpnet han treningsstudioet «Hercules gym og solstudio» på Myre. Med Sylvester Stallone`s kjente karakter «Rambo» som forbilde, satset han også som kroppsbygger.  

– Jeg har alltid vært fascinert av Rambo, og fikk etter hvert det som kallenavn på Myre. Jeg hadde langt hår, rød skinndress og trente boksning og løping, humrer han. 

Portrett med Barry Olsen i Øksnes Entreprenør 2022.
Sylvester Stallone`s ble superstjerne i rollene som Rambo og Rocky på 1980-tallet. For Barry Olsen var Rambo en inspirasjon, og han fikk fort Rambo som kallenavn på Myre.

Målet var å bli Norgesmester i kroppsbygging og i 1991 deltok han i NM på Chateau Neuf i Oslo. 

– Jeg hadde bestemt meg for å bli best, før deltakelsen spiste jeg bare fisk i ett år og rørte ikke alkohol. Det endte med en sjuendeplass, forteller Olsen, som mistet motivasjonen da han innså at det var mange som jukset seg til muskler.  

– Jeg har aldri rørt anabole steroider, men skjønte at det ikke var mulig å konkurrere med de som brukte det. Jeg hadde selv en kompis som var omtrent like sterk som meg, som var borte herfra en periode. Da han kom tilbake var han omtrent dobbelt så stor som meg. Men de som drev med doping fikk mye trøbbel med bivirkningene i ettertid, slår han fast.  

Portrett med Barry Olsen i Øksnes Entreprenør 2022.
Kallenavnet fra 80-tallet henger fortsatt med Barry Olsen, som kan gi seg utslag som dette ved festlige anledninger.

Portrett med Barry Olsen i Øksnes Entreprenør 2022.
Treningssenteret Hercules ble etablert på Myre på midten av 80-tallet. Fra venstre: Barry Olsen, Martin Olsen og Max Olsen.

 

Det var på treningssenteret han startet hjemme på Myre at Barry skulle møte sin livs kjærlighet. Da Sølvi begynte å trene på senteret, var det full klaff.  

– Vi hadde begge vært i forhold før. I ettertid fikk jeg vite at moren hennes fikk et aldri så lite sjokk da hun fikk vite at Sølvi var blitt sammen med Barry Olsen fra Myre. Men heldigvis hadde svigerfar gitt klar beskjed om at det skulle ikke de blande seg inn i. Hvor skeptiske de hadde vært fikk jeg faktisk ikke høre før den dagen hun gikk opp kirkegulvet, sier Barry. 

– Da jeg traff Sølvi var jeg nok litt av en kar her på Myre. Flørtet og festet, jeg var en glad gutt, legger Barry til med et smil.   

 

Han er lett å glede, og blir også lett rørt. Det kan man tydelig se når han snakker om kona si.  

– Da hun gikk opp kirkegulvet, det er det største jeg har opplevd! Det var helt fantastisk. Siden har vi vært sammen og nå er det gått 23 år. Det har selvsagt vært både opp og nedturer, men så lenge man prater sammen og bruker sunn fornuft er alt mulig, slår han fast.  

Han er fullt klar over at måten han jobber på ikke hadde fungert i alle familier.  

– Jeg tror ikke jeg hadde sittet her i dag uten kona. Det hun har vært igjennom og stått i for min del – hun hadde fortjent en gullmedalje. Jeg har plutselig sittet i møter i andre byer uten å gi beskjed hjemme, og vært bortreist i tre dager uten å ringe hjem – fordi jeg blir så oppslukt i det jeg holder på med. Men hun har alltid akseptert forholdet jeg har til jobben. Uten henne kunne jeg ikke hatt den kapasiteten som jeg jeg har hatt, slår han fast.  

I dag har han et nært forhold til sine svigerforeldre. 

– Det tror jeg er viktig. Jeg og svigerfar er blitt svært gode venner, og vi drar gjerne på gutteturer. Da jeg og Sølvi møttes var han bonde og jobbet i tillegg på et verksted. Etter hvert fikk jeg han inn i Øksnes Entreprenør, og han var hos oss frem til han gikk av med pensjon. Svigermor har i ettertid sagt at det berget familien at jeg fikk han bort fra å være bonde, sier Barry.  

 

Selv om jobben kan være altoppslukende, finner Barry også tid til familieliv. 

– Jeg er vel egentlig på jobb 24 timer i døgnet, men det er også viktig for meg å stille opp for familien. Å følge opp barna mine og være med på deres fritidsaktiviteter er viktig for meg. Det er ikke alle som skjønner hvordan det er mulig å rekke over alt, men jeg føler at jeg har en balanse, og det tror jeg Sølvi gjør også. 

Portrett med Barry Olsen i Øksnes Entreprenør 2022.
Familien Olsen samlet hos fotograf I forbindelse med Marvins konfirmasjon I 2019.  Bak Barry og Sølvi. Foran fra venstre: Marvin, Aleksander, Caminda, Emrik og Sofie. Foto: Jane Willassen.

Men at balansen ikke alltid har vært like god, er han åpen på.  

– Jeg er ikke flink til å sitte i ro, men særlig i helgene er jeg blitt flinkere til å ta det med ro. Da kan jeg være med barna på deres aktiviteter eller se en film med kona. Det er viktig å ivareta den delen av livet også, slår han fast.  

– Jeg skulle ønske jeg var en bedre pappa for de to første barna mine, i den perioden hadde jeg for mye fokus på arbeid. Men samtidig føler jeg at jeg har prøvd så godt jeg kan å være der for dem også, sier Barry.  

 

I 2016 overlot han lederansvaret i ØE til Stian Reinholdtsen, etter eget ønske om å trappe litt ned og få en mer operativ og prosjektorientert rolle.  

– I 5-6 år fikk jeg gjøre det jeg synes er artigst; å regne anbud og følge prosjektene. Jeg trives aller best når jeg kan være ute og følge opp, sier Barry. 

Da Reinholdtsen sluttet satt det derfor langt inne å gå tilbake til lederjobben som administrerende direktør i familiefirmaet.  

– Jeg skjønte at den forespørselen ville komme, men jeg hadde funnet en ro i livet og hadde ikke så lyst til å gå tilbake til å ha det øverste lederansvaret. Samtidig er det ikke bare enkelt å finne en daglig leder, og mye kan bli snudd på når nye krefter trår til. Jeg landet på å ta ansvaret, så får vi heller bruke tid på å finne en annen løsning etter hvert, slår han fast.  

Denne gangen har han også valgt å gjøre ting litt annerledes enn sist han var øverste leder.  

– Nå har vi organisert oss litt annerledes, de rundt meg på jobb har fått mer ansvar og jeg kan reise litt mer rundt – blant annet for å veilede ute på byggeplassene. At flere har fått mer ansvar gjorde at jeg på ferien i fjor kunne reise uten å ta med meg jobb. Det var helt nytt for meg og en fantastisk opplevelse. Jeg var frisk og uthvilt da jeg kom hjem, og hadde fått ladet batteriene skikkelig. Den effekten skal man virkelig ikke undervurdere, mener Olsen.  

– Jeg har mange flinke folk rundt meg. Nå er det også kommet til yngre krefter, som kan mye digitalt. Å se på hvordan de jobber gir meg stor glede. Det er fremtiden, slår han fast.  

– Du har fylt 60 år, hva tenker du om fremtiden og hvor lenge du skal stå i jobb? 

– For å være ærlig så har jeg ikke tenkt så mye annet enn at jeg i hvert fall skal jobbe til vi finner noen andre som kan overta. Samtidig som jeg liker veldig godt å jobbe, så har jeg også tenkt at jeg kunne brutt av og brukt mer tid på det jeg ellers elsker å gjøre. Men da måtte jeg vært trygg på at Øksnes Entreprenør hadde klart seg bra videre, understreker han.  

– Jeg har jo dessuten fått en livsstil som gjør at det er naturlig å bli her i jobb. Jeg har faktisk sagt at jeg skal være her til jeg blir 150, men nå har jeg redusert det til 120. Så man må bare håpe man holder seg frisk, legger han humrende til.   

 

Det er lunt og hyggelig i lokalene til Øksnes Entreprenør i midten av desember. De ansatte har pyntet til jul og på bordet finner vi julekaker og twist. På kanna er det julegløgg.  

– Jeg har aldri til dags dato kjent på at jeg ikke har hatt lyst til å gå på jobb, slår Barry fast.  

Samtidig kan han ikke annet enn å vedgå at akkurat nå, så er det ganske tøffe tider.  

– Hvis vi skal kalle en spade for en spade, så er det ganske heftig. Vi har en stor utfordring med å få inn penger fra et prosjekt som er ferdig, og det stjeler tid som kunne vært brukt til å jobbe med å få inn nye prosjekter. Vi har også regnet på en del jobber som vi ikke har fått. Vi har sett oss nødt til å øke prisene fordi prisene har økt for oss, vi vil ikke kjøpe oss jobb heller, sier Olsen.   

–  Kontraktene er blitt slik at det skal tas mange forbehold. Ingen vil sitte med risikoen det innebærer at markedet er så urolig som nå, sier Olsen. 

Først covid og deretter krigen i Ukraina, har gitt ringvirkninger og utfordringer mange i byggebransjen kjenner på kroppen.  

– Når vi ikke får varene vi trenger, blir det vanskelig å ferdigstille prosjekter. Da går dagene fort og det baller på seg. Men vi har jobbet knallhardt og skal stå på videre selv om det blir tøffe tak, slår Barry fast.  

Portrett med Barry Olsen i Øksnes Entreprenør 2022.
Barry stortrives på jobb, både med og uten kollegaene sine. Å gå på jobb alene i helgene regner han som fritid: – Da kobler jeg ut, det henter jeg energi av, sier Olsen.

Mellom jul og påske regner han med at firmaet må gjøre permitteringer.  

– Vi skal øke anbudsregningen så vi vil få inn oppdrag, men det er krevende tider, vedgår Olsen.  

Like før jul inngikk Øksnes Entreprenør et samarbeid med Kronsteingruppen om XL-BYGG på Myre. Kronsteingruppen eier nå 51 prosent, mens Øksnes Entreprenør eier 49 prosent. 

– Fremover skal vi ha fullt fokus på Øksnes Entreprenør. Vi har med oss de rette folkene, som er både flinke og lojale. Jeg er trygg på at det skal gå bra denne gangen også, sier Barry. 

Når man står i tøffe tider, er rammevilkårene viktig. Barry er engasjert i å bedre forholdene for entreprenørene, og er opptatt av samspillet mellom byggherrer, rådgiverbransjen og entreprenørene. 

– Jeg har egentlig litt lyst til å starte en revolusjon i byggebransjen. Vi må få bedre betalt for jobbene vi gjør. Men mange entreprenører har bare så fryktelig lyst til å få fullført prosjektene sine, og er ikke gode nok på kontrakter. Jeg brenner for gode kontrakter og mener vi må jobbe sammen for å bedre lønnsomheten i bransjen. Skal vi nå det målet må ting gjøres mer strømlinjeformet, utfordringen er at det alltid er noen som skiller seg ut - så det er ikke enkelt. Først når vi entreprenører begynner å tenke at vi ikke kan ta jobber for enhver pris, og tar de samme forbeholdene, vil vi kunne få til en endring, sier Olsen.   

 

Selv om ting er krevende for tiden, ligger det ikke for Barry å være negativ.  

– Om det brenner rundt meg på alle kanter, så klarer jeg ikke å se mørkt på ting. Akkurat det tror jeg har berget meg mange ganger. Selv om det er peise mørkt så kan jeg se lys i enden av tunnelen. Jeg er nok det de kaller en evig optimist, innrømmer han.  

– Du blir også beskrevet som en type som ikke gir seg så lett heller?   

– Hvis jeg er engasjert i en sak, så gir jeg meg ikke. Jeg er nok også ganske lett å engasjere, men ikke å provosere, smiler Barry.  

Å kaste bort tiden på å være sint gidder han nemlig ikke. 

– Det er veldig sjeldent at jeg blir sint, det hjelper jo ikke. Det er bedre å ta ting med dokumentasjon, kunnskap og bruk av sunn fornuft, enn å hisse seg opp, mener Barry. 

 

En som har betydd mye for lederen i Øksnes Entreprenør, er tidligere styreleder Viggo Kristoffersen. 

– Jeg møtte Viggo da jeg startet i arbeidslivet og han hadde som prinsipp at man skulle si ting som de var. Være ærlig. Det ble fort et viktig prinsipp for meg også, og har vært med på å forme meg til den personen jeg er i dag, sier Barry.  

– Da jeg først kom inn i bransjen, opplevde jeg at det ikke alltid var like ordnede forhold overalt. Men det er ikke tvil om at man kommer lengst med å være ærlig og redelig, og det gjennomsyrer vår organisasjon. Om vi havner i vanskelige saker, så skal vi i hvert fall være trygge på at vi har gjort en ærlig jobb og at vi ikke har noe å skjule, legger han til.    

Av andre personer som har betydd mye for han trekkes kona, foreldrene og søsken frem. 

– Jeg og Max har alltid hatt et helt spesielt forhold. Han betyr mye for meg, selv om vi selvsagt har hatt våre opp og nedturer. Søsteren min Lena har jeg også et utrolig godt forhold til, det betyr veldig mye for meg at hun har kommet tilbake i styret i ØE, selv om hun nå jobber i kommunen. Jeg har et godt forhold til søsteren min Kate også, selv om vi ikke har vært like tett på hverandre siden vi ikke har jobbet så mye sammen, sier Barry. 

Av kompisene trekker han særlig frem Tim Hansen som en som har betydd mye for han. Tim er både søskenbarn og kollega i ØE.  

– Tim har gjort meg til et bedre menneske. Vi er egentlig ganske like. Når vi har nedturer, så kommer vi til hverandre, og hjelper hverandre opp. Vi har stor påvirkningskraft på hverandre og trener mye sammen - ofte fem ganger i uka, legger han til.   

 

Opp igjennom årene har Barry sjeldent vært tung å få med på sprell. Når NESO-medlemmene samles er gjerne Barry og kollegene i Øksnes Entreprenør med å legge lista på de sosiale arrangementene.  

– Vi er en lettlivet gjeng, som ikke er redd for å by litt på. Vi har mange som kan by på en latter og det forlenger jo som kjent livet. Men egentlig har jeg alltid selv vært litt sjenert som type, jeg var ikke av de som stakk meg frem på skolen. I ungdommen måtte det gjerne litt alkohol til for at jeg skulle komme ut av skallet. Jeg trives best med de jeg kjenner godt og kan nok fortsatt oppleves som litt reservert - selv om jeg tar meg mer i det nå enn tidligere, sier Barry.  

– Når man er på jobb er det litt annerledes, da går jeg mer inn i en rolle, legger han til.  

I festlige lag er Olsen en som gir mye av seg selv. 

– Det har vært noe jeg får energi av. Når noen «kjetter litt opp under» og vil ha litt Rock'n'roll, da kan jeg finne på alt mulig. Men de siste årene går det stadig lenger tid mellom hver gang jeg tar av på den måten, heldigvis. Jeg er blitt flinkere til å holde meg unna, og det synes jeg er greit også, sier Barry.  

Han har alltid hatt et behov for å få utløp for mye energi, og jaget fart og spenning.  

– Jeg har nok vært litt av en «fuling». Jeg drev ikke på med «rampfæra», men vi fant jo på alt mulig annet. Det finnes nok mange gode historier som kunne vært fortalt, men det er kanskje best å la være, mener han.   

– I mine yngre dager ble det nok en del villmannskjøring. I dag er det mest villmannskjøring på ski jeg holder på med. Jeg begynte å gå på toppturer som 40-åring. Når jeg står på fjelltoppene med ungdommene som setter utenfor, så tenker jeg at jeg er ungdom selv. Jeg er like ung i hodet som dem, gliser Barry. 

Portrett med Barry Olsen i Øksnes Entreprenør 2022.
Barry Olsen stortrives i fjellet, og går mange toppturer med kompis og kollega Tim Hansen.

Portrett med Barry Olsen i Øksnes Entreprenør 2022.
Her er Tim og Barry på tur i fjellene ved Frøskeland i Vesterålen. Foto: Privat

De senere årene har han også begynt med snowboard, da vanlig kjøring i slalåmbakkene ble litt kjedelig etter at han hadde fått smaken på frikjøring i puddersnø.  

– Man må utfordre seg selv litt, sier Barry, og forteller om tøffe fjellsider i Val-d’Isère og La Grave i Frankrike.  

– En av mine første toppturer var ned en fjellside i La Grave, som regnes som en av de verste stedene i verden å kjøre ned på ski. Da vi tok gondolen opp ble jeg spurt av andre kjørere om jeg ikke var riktig klok, og det var jeg absolutt ikke. Det var rett og slett «steike tullat». Jeg brukte seks timer på å komme meg ned derfra og da var beina helt ødelagte. Det var godt det gikk bra, slår Barry fast.  

At han liker å pushe grensene sine, er det ingen tvil om. På spørsmål om han har andre laster, trekker han litt på svaret.  

– Før i tiden var jeg kanskje litt for glad i en fest, hvis det kan regnes som en last. Men så innså jeg det og jobbet meg ut av det. En last jeg har i dag er kanskje at jeg rett og slett kan være for snill, sier Barry. 

– Jeg kan nok være litt lett påvirkelig også, det er noe man kan få litt imot seg, legger han til. 

 

Barry har mye omsorg for de rundt seg, og det er det ikke bare den innerste kretsen som nyter godt av. 

– Jeg tar meg nok mer av andre enn meg selv, sier Barry.  

– Hva legger du i det?  

– Jeg bryr meg og jeg synes det er greit å kunne hjelpe til. Selv om jeg kanskje egentlig ikke har mulighet til det, så gjør jeg det likevel. Det er bare sånn jeg er - jeg greier ikke å la være. Jeg har mange ganger fått beskjed om at jeg må bli flinkere til å tenke på meg selv, sier han.  

Å være en person som stiller opp for andre gir han energi. Det kan være både på det personlige plan, men noen ganger har det også vært snakk om bistand av økonomisk karakter.  

– Å ha mulighet til å hjelpe andre er for meg en drivkraft i hverdagen som gjør at jeg orker å stå på. Det mener jeg også at man bør gjøre når man er i posisjon til det. Hadde jeg ikke fått lov til å gi slike bidrag av styret eller de på hjemmebane, så hadde jeg ikke hatt den energien jeg har. Å bistå noen jeg har mulighet til å utgjøre en forskjell for, gir meg energi til å gå på videre, forklarer han.  

 

Treningssenteret hvor han la grunnlaget som kroppsbygger og møtte sin livs kjærlighet, er lagt ned. Men trening er fortsatt viktig for Barry. I lokalene til Øksnes Entreprenør er det etablert et imponerende treningsrom, med alt man måtte trenge for å holde den fysiske formen ved like.  

– Det er fortsatt ingen her som klarer flere «chins» enn meg her, sier Barry, og demonstrer øvelsen. 

Alle ansatte trener gratis her. Det gjør også fotballspillerne til Morild og volleyballspillerne til ØKSIL.  

Portrett med Barry Olsen i Øksnes Entreprenør 2022.
Barry Olsen trener fortsatt fem ganger i uka. – Ingen her på sentret klarer flere «chins» enn meg, slår han fast.

– Vi sponser idrettslagene her på Myre, de gjør veldig mye bra for ungdommene. Det er viktig at lokalsamfunnet tar vare på ungdommene sine. Det er ikke lett å vokse opp i dag, det er mye fælt man kan komme borti, sier Olsen. 

Portrett med Barry Olsen i Øksnes Entreprenør 2022.
Treningsrommet til Barry Olsen og Øksnes Entreprenør er stort og velutstyrt. 

Å få mulighet til å følge egne barn på deres sportslige aktiviteter betyr også mye for han.   

– Om de skal i slalåmbakken eller har fotballkamp, så prioriterer jeg å være med. Å være sportslig aktiv med barna, det elsker jeg, sier Olsen, som har en datter som har spilt for Stabæk og nå spiller i den nasjonale 2. divisjon for Medkila.   

– Vi har også reist for å oppleve fotball både i Spania, Portugal, England…. Forresten, det har jeg helt glemt å fortelle - jeg har jo bodd i Portugal!  

Så har Barry altså likevel hatt en periode hvor bostedsadressen ikke var i Vesterålen.  

– Det var i perioden hvor jeg trappet litt ned for noen år siden. Vi kjørte 5000 kilometer i fullstappet bil for å bo i Portugal ett år. Planen var at barna skulle gå på skole med engelsk undervisning, men da vi kom dit viste det seg at de ikke kunne engelsk på skolen. Derfor ble det med et halvt år, men det var en reise vi ikke ville vært foruten, forteller han.  

– Det innfallet sier kanskje litt om hvordan jeg er. Når jeg først har bestemt meg for noe, så blir det sånn, slår han fast.  

 

På Myre har Øksnes Entreprenør bygget opp sin egen elementfabrikk for tre-element i tillegg til betongelementfabrikken sin. De siste årene har bedriften levert flere flotte signalbygg.

I 2019 vant de Beste Bygg i Nord under NNBA, for Holmøy Maritime som de bygget på Sortland. I 2022 var de igjen finalist med Lofoten Bio Center – STIMs nye hovedkontor på Leknes hvor deler av konstruksjonen er plassert på fundamenter i sjø, med et helt særegent design.   

Beste Bygg i Nord
Øksnes Entreprenør vant Beste Bygg i Nord i 2022 for prosjektet Holmøy Maritime.

– Prosjektet med Holmøy Maritime er nok den største oppturen jeg har vært med på. Der hadde vi en fantastisk byggherre, som vi fikk et veldig godt forhold til, forteller Olsen. 

Han trekker også trekker frem arbeidet med Skjolden Cruisekai i Sognefjorden rundt 2008 med påfølgende bygging av servicebygg, som et av bedriftens store høydepunkter.  

– Det var en veldig artig jobb hvor vi utkonkurrerte Skanska om oppdraget. Vi fikk bo på en luksushytte mens vi gjorde jobben og hadde fantastiske arbeidsforhold. Jeg husker det gikk knapt et døgn fra de ringte, til jeg satt i en liten jolle ute i Sognefjorden for å vurdere oppdraget. 14 dager senere hadde vi levert tilbud, og kort tid senere fikk vi jobben. At vi har turt å hoppe på slike prosjekter sier litt om hvor mangfoldige vi er. Vi liker slike jobber, og gjør bra «borte-prosjekter», sier Olsen.  

Portrett med Barry Olsen i Øksnes Entreprenør 2022.
Øksnes Entreprenør utkonkurrerte Skanska om oppdraget i Sognefjorden. – At vi har turt å hoppe på slike prosjekter sier litt om hvor mangfoldige vi er, sier Olsen.

Å sette seg store, hårete mål er også et av entreprenørens varemerker. De har også fått internasjonal annerkjennelse for sitt arbeid.  

I 2019/2020 vant de prisen for beste bedrift i European Buisness Awards for bedrifter med omsetning mellom 250 millioner og 1,5 milliarder kroner i året.  

– Nå har vi satt oss mål om å bli best i universet. Vi er ikke helt der enda, men vi skal nok få det til, mener ØE-lederen.   

 

Det kan være små detaljer som avgjør hvilken vei marginene bikker i byggebransjen, det er ikke alltid lett å forutse hvilke utfordringer som venter rundt neste sving. Fra kontorvinduet ser Barry over gata til den splitter nye Melandgården, et leilighetsprosjekt som Øksnes Entreprenør nylig har ferdigstilt i egen regi, hvor flere av leilighetene ikke er solgt. 

– Nyboligmarkedet går nedover, men her har vi i hvert fall ferdigstilte leiligheter. Vi må få dem solgt, men akkurat nå er det tungt i markedet. Det er kjipt, men vi har snakket med bankene og de har tro på at det vil løsne mer utover våren. Jeg er selvfølgelig også optimist, slår han nok en gang fast. 

Fremover vil Barry prioritere å ta Øksnes Entreprenør mer tilbake til røttene, og prioritere kaibygging. 

– I en periode hvor det har vært lite tilgang på kaioppdrag, har vi bygget oss opp på bolig og andre spesialbygg. Det har gått veldig bra, men så kom covid, krigen og påfølgende prisstigning og rentehevinger. Det har mange tapt mye penger på - det skjedde med oss også. Men vi skal finne en vei ut og se fremover. Nå er vi inne i en periode der vi ser at det er en del kai-prosjekter på gang, så nå prioriterer vi å regne mer på kai igjen, sier Barry.  

– Det blir en tøff reise det neste året, men vi skal stå han av. Erfaringene vi har gjort oss på bolig er verdifull, det kommer til å sikre at vi ikke gjør de feilene en gang til, legger han til.

Portrett med Barry Olsen i Øksnes Entreprenør 2022.
Barry stortrives på jobb, både med og uten kollegaene sine. Å gå på jobb alene i helgene regner han som fritid: – Da kobler jeg ut, det henter jeg energi av, sier Olsen.

For optimisten Barry ser selvsagt det positive.  

I alt, alltid.