De to hyttene bygges i et felt med godkjenning for totalt 54 hytteenheter på Lyngvær i Lofoten. Feltet ligger en kort kjøretur fra Henningsvær og har utsikt mot Gimsøystraumen. Det er HODA Eiendom som er byggherre, med DSN som totalentreprenør.

Begge hyttene skal være klare for overtagelse av sine kjøpere denne våren. Den ene hytta skal stå klar 1. mai, mens den andre etter planen skal fullføres i løpet av mai måned.

– Det er ikke mer tid enn vi må ha, men vi tror det skal gå bra. Da skal hyttene være nøkkelferdige og med terrasse rundt også, sier Brynjar Angelsen, nå vi besøker byggeplassen tidlig i mars.

Han er formann på byggeplassen. Angelsen har også med seg Ådne Dahlberg, Lukas Henriksen og Isak Alexander Kristiansen, som alle har de sin bakgrunn fra NESO Lærlingeskole. De to sistnevnte er nå sisteårslærlinger som straks er klare for å avlegge fagprøven til våren. Angelsen fikk fagbrevet i 2014 og Dahlberg i 2020.

 

– Å jobbe med slike nybygg er noe av det artigste man kan gjøre som tømrer. For oss er dette et drømmeprosjekt. At vi i tillegg får bygge to helt identiske hytter ved siden av hverandre samtidig, gjør at vi slipper å finne løsningene to ganger. Fungerer noe i den ene hytta, vil det fungere i den andre også. De eneste forskjellene på disse to hyttene er ulike fargevalg på panelet innvendig, og at det er litt forskjell på flisene på baderommene, forteller Angelsen.

DSN Entreprenør gir tidligere og nåværende NESO-lærlinger ansvar i byggingen av to eksklusive hytter.
Brynjar Angelsen er formann på hytteprosjektet hvor DSN Entreprenør er totalentreprenør.

 

Eksklusive hytter

Hyttene er av den eksklusive typen, med to bad og flere soverom. De er tegnet av DSN Entreprenør og har en grunnflate på ca. 100 kvadratmeter. I tillegg bygges det loftstue med inngang til badstue og egen dusj i tilknytning til denne i 2. etasjen. Derfra er det også direkte utgang til en stor takterrasse med jacuzzi. Hyttene krever også mye detaljarbeid - innvendig skal det for eksempel være listefritt.

– Utvendig blir det både liggende og stående spilekledning og litt fasadeplater. Det er en del mer avansert enn standardløsninger på disse hyttene. Byggmessig gjør vi i DSN alt selv - betong, råbygg og all innvendig jobb. Vi har underleverandører på rør og det elektriske. Det er Rørleggermester Kjell Horn og Lofoten Elektro som gjør jobb her sammen med oss, forklarer Angelsen.

Får ansvar

De to sisteårslærlingene på NESO Lærlingeskole har fått mye ansvar på den ene av de to hyttene.

– Det kom et forslag internt om at de to var modne for å få den utfordringen og det håndterer de veldig godt. De har hatt en enorm utvikling gjennom årene sine som lærlinger hos oss. Nå foreslår de løsninger, tar ansvar og gjennomfører, skryter Steven Henriksen som er prosjektleder i DSN Entreprenør, når han er en snartur innom på byggeplassen. 

Han har selv gått NESO Formannskole, mens Espen Holmen som er prosjektleder for hyttene har gått NESOs Prosjektlederskole.

– For lærlingene er et prosjekt som dette helt perfekt. De får være med på hele prosessen fra A til Å. Da skjønner man mye mer av hvordan ting henger sammen, enn om man bare kommer inn og gjør mindre deler på et prosjekt, samstemmer formann Angelsen.

– Når vi ikke er redde for å gi dem ansvar, er det fordi begge er veldig flinke. De er helt klare til å avlegge fagprøven, legger han til.

Lærlingene selv er veldig fornøyde med å få mye ansvar.

– Det er veldig lærerikt for oss å få være med på et prosjekt som dette, sier Isak Alexander Kristiansen og Lukas Henriksen.

De er også fornøyde med at de valgte å gå NESO Lærlingeskole.

– Jeg kjenner flere som har gått lærlingeskolen tidligere, så jeg kunne forhøre meg litt om hvordan det var. For meg som var litt skolelei var det veldig naturlig å velge NESOs skoletilbud, sier Henriksen.

DSN Entreprenør gir tidligere og nåværende NESO-lærlinger ansvar i byggingen av to eksklusive hytter.
Lærlingen Lukas Henriksen jobber med spilekledningen på fasaden til den ene av hyttene.

 

– Lærer mer

Også formannen på byggeplassen har sin bakgrunn fra lærlingeskolen. 

– Å gå NESO Lærlingeskole er noe helt annet enn byggfag, man får mye mer praksis ute i bedrift. Man lærer mye mer på fire år i arbeid enn bare to år, sier Angelsen.  

Han beskriver skoleopplegget som perfekt.

– Vi fikk det nødvendige faglige påfyllet de syv ukene vi var på samling hvert år. Men man lærer mest med å være ute på byggeplass. Dette er et enkelt yrke å lære seg ting i, når man deltar aktivt i arbeidet fra dag en. Man står jo ikke og ser på at andre arbeider, mener Angelsen.

– I forrige uke hadde vi to utplasseringselever her fra grunnskolen. Selv de som gikk i 8. klasse fikk til å bidra på en positiv måte her på byggeplassen. Det handler bare om å legge til rette. Det er også viktig at det må være rom for prøving og feiling, legger han til.

Henning Holmen er den siste av DSN Entreprenørs medarbeidere på prosjektet på Lyngvær, og den eneste uten bakgrunn fra lærlingeskolen. Han har et friår fra skole og jobber som hjelpearbeider, mens han bestemmer seg for hva han skal gjøre videre.

– Jeg trives med å jobbe her, men har ikke helt bestemt meg for hva jeg skal bli. Vi får se etter hvert om tømring blir aktuelt, smiler han.

30 nye hytter

Det nye hyttefeltet er utviklet i regi av Rajo Eiendom og Bolig AS. I en tid hvor både nyboligmarkedet og fritidsmarkedet er preget av lite igangsetting, er det like fullt reist ca. 30 hytter i området det siste halvannet året.

–   Utbyggingen av infrastrukturen startet noe før, men det har gått radig unna. Det er litt spesielt å se i den tiden vi er inne i, men i dette feltet har det i hvert fall vært stor aktivitet, slår Angelsen fast.

I krevende tider mener Angelsen at DSN Entreprenør har en stor fordel med at de har stor variasjon i hvilke typer oppdrag de kan påta seg. For tiden er det få store byggeprosjekter under oppføring i Lofoten.

– Vi i DSN Entreprenør bygger ikke bare nybygg, i hvert fall er det mindre av det nå i denne perioden. Men hus trenger vedlikehold. Vi har også hatt mye jobbing både for Thon-hotellene, Scandic i Svolvær og en del jobb for Vågan kommune. Man er nødt til å være litt fleksibel for å komme seg igjennom nedgangstider. Samtidig vet man jo at Lofoten er populært - det er jo dette hyttefeltet et godt eksempel på, sier Angelsen, som også skryter av kollegaene sine på kontoret.

– De jobber utrolig godt med innsalg, legger han til.