Fra pionér til bransjeveteran: Ferdighus feirer 60 år

For 60 år siden etablerte Ferdighus Nord-Norges første elementfabrikk i Sørreisa. I år kan de feire jubileet med ny optimisme i markedet.
Ferdighus ble startet i 1965, med mål om å forsyne hele Nord-Norge med boliger fra den nye elementfabrikken.
– De bygget seg ikke gradvis opp fra et enkeltmannsforetak som de fleste gjorde på den tiden. De gikk hardt ut og bygde elementfabrikk med en gang! Timingen var også god, siden det fortsatt ble jobbet med å gjenreise landsdelen etter krigen, sier salgs- og markedssjef Lars Henrik Gjerpe.
Fra lærling til leder
Bedriften har i dag 29 ansatte og skal i tillegg ta inn to nye lærlinger til høsten. Daglig leder Ole-Martin Larsen startet selv som lærling i bedriften i sin tid, og har siden ikledd seg de fleste roller i bedriften.
– Jeg startet som lærling i 2007. Jeg tok svennebrevet i Ferdighus og jobbet noen år her som tømrer i bedriften. Deretter dro jeg videre og gikk ingeniørhøgskolen, før jeg kom tilbake til Ferdighus etter endt utdanning. Jeg har jobbet både som prosjektleder og tegner, før jeg for ca. 4 år siden ble daglig leder, forteller Larsen.
Administrasjonen i Ferdighus består i dag av fem ansatte, hvorav fire startet i bedriften som lærlinger.
– Alle har vært innom andre bedrifter også, men kommet tilbake. Det sier kanskje noe om at man har en hyggelig arbeidsplass hvor de ansatte blir tatt godt vare på. Den som har jobbet her lengst har vært her i 50 år. Vi har også flere som har vært ansatt i både 15 og 20 år, sier Larsen.
Det eneste han ikke selv har jobbet med i bedriften, er salg. Der er det Gjerpe som har hovedrollen.
– Jeg begynte i Ferdighus i 2020. Da var jeg nyutdannet innen markedsføring. Nå har jeg tittelen salgs- og markedssjef. Som regel er det jeg som har den første kontakten opp mot kunder for å avklare behov, sier Gjerpe.
Bedriften eies fortsatt av etterkommerne til familien som startet opp, men fetterne Ole Ovesen og Tor Ovesen er ikke involvert i den daglige driften.
Proffmarked
Ferdighus leverer både til privatmarkedet og proffmarkedet.
– Proffmarkedet bestiller ofte elementer fra oss. Det som er litt spesielt med oss sammenlignet med andre elementfabrikker, er at vi også har tømrere som kan ta seg av all monteringen og bistå på byggeplass så lenge det er behov. Vi leverer ofte bygg som er helt ferdig utvending til våre proffpartnere, og så kan de ta seg av det innvendige, forklarer Gjerpe, som opplever at de får mange positive tilbakemeldinger på sine produkter.
– Noe mange i proffmarkedet setter pris på er at vi kan levere lukkede ytterveggelementer. Det vil si komplett med isolasjon, trekkrør til det elektriske og innvendige veggplater ferdig montert fra fabrikken. Mange andre elementprodusenter leverer bare åpne vegger, forklarer han.
Stuen i en enebolig som Ferdighus overleverte på Husøy i 2022.
Privatmarkedet
Ferdighus leverer eneboliger, fritidsboliger, hytter og garasjer fra Byggmann. Med mange års erfaring har de i tillegg utviklet sin egen katalog, hvor de tar utgangspunkt i prosjekter de selv har tegnet og oppført tidligere.
– Vi vet bedre enn noen andre hva folk i vår region vil ha. På en del kataloghus kan det ble tydelig at huset er tegnet av en arkitekt som sitter lenger sør i landet. Vi er opptatt av å bygge hus for et nordnorsk klima og ser at mange av husene i vår egen katalog er de som treffer markedet best, sier daglig leder Ole-Martin Larsen.
En del løsninger unngår de på sine hus.
– Vi er for eksempel ekstra påpasselig med flate tak og takvindu. Vi kan selvfølgelig levere på dette om det er ønskelig, men vi anbefaler det ikke her i nord, forklarer han.
I fabrikken i Sørreisa produserer Ferdighus elementene sine.
Trender
I privatmarkedet ser de en klar trend hvor de leverer mer nøkkelferdig, der folk for 10 og 15 år siden i større grad ønsket å gjøre deler av jobben selv.
– For 10-15 år siden, så vi at folk ville legge mye mer egeninnsats i husene. Da leverte vi ofte sponplater på alle veggene, så gjorde kundene mye selv innvendig. Nå leverer vi nøkkelferdige hus i ni av ti tilfeller, sier Larsen.
De opplever også at det kan være litt forskjell på hva folk er opptatt av ut fra hvor de planlegger å sette opp hus.
– Det kan være forskjeller på distrikt og by, nord og sør. For oss er det viktig å kunne tilby løsninger som både er tilpasset behov og lommebok, sier Gjerpe.
– Ellers har vi over tid sett en utvikling hvor det bygges mer flermannsboliger og mindre eneboliger, legger han til.
Utfordrende tider
De siste årene har vært utfordringer for mange i bransjen. Markedet for nye boliger har vært og er fortsatt helt dødt mange steder.
– Vi har kjent på utviklingen vi også. 2023 var et dårlig år for oss, hvor effektene av økt rente, prisstigning og følgelig stopp i nybygg hadde slått inn. Vi tok en del jobb i ROT-markedet for å unngå permitteringer, men opplevde at det ikke var helt enkelt å gå over i et annet marked, sier Larsen.
– Men 2024 ble mye bedre, og 2025 kommer til å bli et veldig godt år for oss, legger han til.
I en tid hvor det har vært mange konkurser i bransjen og mye usikkerhet, opplever de at folk synes det er trygt å komme til Ferdighus.
– Vi har et firma uten gjeld, vi er sterke og solide. Det er godt å ha med seg i tøffe tider, for svingninger i markedet det må man regne med, sier Larsen.
Stort nedslagsfelt
Samtidig som det har vært mindre etterspørsel en periode, merker de også at det har blitt mindre konkurranse, sier Gjerpe. Han påpeker at selv om det er områder hvor markedet for boligbygging ligger brakk, så har Ferdighus et så stort geografisk nedslagsfelt at de ikke rammes like hardt som en del andre aktører.
– For oss har markedet nå snudd, og vi har mye å gjøre fremover. Spesielt i Tromsø, Midt-Troms og Harstad. Vi oppfordrer derfor våre kunder nå til å være tidlig ute med bestillinger, for å sikre seg plass i produksjonskøen, sier Gjerpe.
– Det er mange som har hatt prosjekter på vent lenge. Nå har man kanskje vent seg litt til nytt kostnadsnivå. De som kjøper og selger, gjør det i samme marked. Husbanken har ordninger som er positive, men det må fortsatt jobbes med bedre løsninger for førstegangskjøpere, mener Gjerpe.
Ferdighus har også investert i tomter i flere områder, som Senja, Sørreisa, Målselv og Dyrøy, som de kan utvikle.
– Vi har flere områder som vi tenker kan være interessante for Forvarsbygg, som har behov for mange nye boliger i Troms fremover. Folk som er på utkikk etter tomter er selvsagt også velkommen til å ta kontakt, kanskje har vi noe som passer, sier Gjerpe.
Kort byggetid
Gjennom årene har Ferdighus levert omkring 4000 bygg totalt.
– Blant prosjektene som skiller seg mest ut er medielandsbyen til OL på Lillehammer, den første Statoilstasjonen i Russland som vi bygget i Murmansk og de første rekkehusene på Svalbard, forteller Gjerpe.
Et artig høydepunkt fra bedriftens historie var leveransen av bygg til medielandsbyen under OL på Lillehammer. Her er et bilde fra monteringen.
Å bygge med elementer har sine fordeler.
– Spesielt i forhold til kortere byggetid. Det gjør oss mindre utsatt for vær og vind, særlig i startfasen. Vi kan ha tett bygg på bare ett par uker, sier Gjerpe.
De opplever også at det gjerne kommer flere bestillinger i samme område når de har byggeprosjekter.
– Mange får øynene opp for hva vi kan tilby når de har et byggeprosjekt som reiser seg i nabolaget, sier Larsen.
Mangler fagfolk
Ferdighus ser optimistisk på fremtiden. Den største utfordringen de ser, er at det utdannes for lite fagfolk til byggebransjen.
– Tilgang på arbeidskraft er den største utfordringen vår. Når markedet snur for enda flere og det skal bygges mye igjen, vil det ikke finnes nok håndverkere i landet til å håndtere etterspørselen, sier Gjerpe.
Ferdighus bruker mye tid på å jobbe med rekruttering, og er særlig opptatt av læringer.
– Vi bruker masse tid på rekruttering og jobber aktivt for å få ungdom til å velge byggfag. Vi drar på skolebesøk og messer. Per i dag har vi tre lærlinger, det er den beste veien til å rekruttere nye fagfolk, sier Larsen.
De opplever ofte at foreldrene er mer skeptiske til utdanningsløpet enn elevene de møter.
– Det er fortsatt mye dårlige holdninger rundt omkring og mange ser ikke at det finnes mange karrieremuligheter innenfor bransjen vår, mener Gjerpe.
Til høsten starter to nye lærlinger i bedriften.
– Vi har som mål og minimum ta inn en lærlinger i året. Det er artig å følge opp lærlinger og se hvordan de vokser og utvikler seg, sier Larsen.
Feiring
Selv om Ferdighus har vært lenge i bransjen, jakter de kontinuerlig nye muligheter for utvikling.
– Et ledd i dette er å få på plass ulike sertifiseringer, som både kan gi oss forbedringer og synliggjør kompetansen vi har. Vi er ISO-sertifisert på 9001 (kvalitetsledelse), som vi var den førte husprodusenten i Norge til å få. Vi har sentral godkjenning hos DIBK, teknisk godkjenning fra SINTEF, miljøfyrtårnsertifisering og er godkjent lærebedrift, ramser Gjerpe opp.
Foreløpig har Sørreisa-bedriften ikke markert jubileet sitt skikkelig, men de har planer om en feiring til høsten.
– Da legger vi opp til firmatur, røper Larsen.
Forsiden på en av de eldre huskatalogene til Ferdighus.
Forsiden på dagens Ferdighuskatalog.