Årsresultatet i 2022, på nærmere 7,6 millioner, var tidenes beste. Men i 2023 har MOMEK Civil sprengt barometeret med et årsresultat på hele 45,3 millioner kroner.  

– Resultatet kommer som en konsekvens av at vi har flere prosjekter vi har lyktes veldig godt med, men er også knyttet til høy aktivitet ellers og rekordstor omsetning totalt, forklarer prosjektsjef og nestleder i MOMEK Civil, Ørjan Bjørnmyr. 

Omsetningen har økt betydelig de tre siste årene; fra 131 millioner i 2021 til 177 millioner i 2022 – og nå rekordhøye 224 millioner kroner i 2023.  

Bjørnmyr peker særlig på tre store prosjekter de har lyktes med, med tre ulike byggherrer:  

  • For Statkraft – Rivningsarbeid, ombygging og nyoppføring i Nedre Røssåga kraftstasjon. Ferdigstilt i 2023.  
  • For Boliden – Bygging av pumpestasjoner, som omfatter betydelige og avanserte betongkonstruksjoner, samt bygningsmessige arbeider på fire ulike lokasjoner for gruveselskapet. Prosjektet involverte samtlige selskaper i MOMEK-konsernet. Prosjektet har pågått i ca. 2 år, og ferdigstilles i oktober/november 2024. Aktiviteten var på det høyeste i 2023.
  • For Freyr – Bygging av batterifabrikk på 13.000 kvadratmeter, ferdigstilt i 2023.  

– 2023 var et særskilt godt år, det er ikke et nivå vi forventer at vi skal klare å opprettholde. Men et slikt resultat gir en stor trygghet, særlig når man vet hvordan markedsutsiktene ellers er for mange. Det gir stabilitet og forutsigbarhet rundt driften vår og for våre ansatte. Det gir også større muligheter for fremtiden, sier Bjørnmyr. 

– Vi har jobbet over mange år med fokus på de riktige tingene. Det har gitt oss en organisasjon som nå viser at vi kan ta steget opp og levere på store prosjekter. Samtidig har vi både nødvendig kontroll og sikkerheten vi trenger for å levere gode resultater både for oss og kunden, sier prosjektsjefen. 

MOMEK Civil jobber i all hovedsak med industriprosjekt og næringsbygg. Her er en av de ansatte fotografert i forbindelse med et prosjekt de hadde i tilknytning til Smibelg og Storåvatn Kraftverk (SMISTO).

Jakter forbedringer 

Bjørnmyr understreker at selv om den økonomiske verdiskapningen er svært viktig, er det jakten på forbedring som skal gi dem drivkraft og utvikling videre fremover. MOMEK Civil har ingen planer om å hvile på laurbærene.  

– Vi legger oss ikke på rygg med beina høyt, vi er hele tiden på søken etter forbedring, forsikrer Bjørnmyr, og utdyper: 

– Det er ikke bestandig enkelt å forstå hvorfor noen selskaper skaper bedre resultater enn andre. Et felles ønske om utvikling og det å skape noe sammen, er våre sterkeste drivkrefter. Det gir oss tro på selskapet vårt også i fortsettelsen, sier Bjørnmyr. 

Å bygge god selskapskultur mener han er en nøkkel for å lykkes.  

– Noen ting skal sitte i ryggmargen til alle våre ansatte. HMS-fokus, verdier, regler og adferd, som i sum definerer vår kultur. Kulturen vår utgjør forskjellen på å ha 80 ansatte i et selskap, til å ha ett selskap med 80 ansatte. Det gir selskapet en merverdi og en konkurransekraft som er vanskelig å kopiere av konkurrentene, sier prosjektsjefen.  

Prosjektstyring 

I 2022 leste han en artikkel i Anbudet, et intervju med John Peter Alstad i Sva Finans, som gjorde han betenkt.  

– Alstad beskrev en skremmende situasjon om hvor få entreprenører som har kontroll på den løpende rapporteringen, og hvor få det er som forstår hvordan man skal rapportere løpende resultat i en prosjektvirksomhet, sier Bjørnmyr. 

– De fleste entreprenører som driver med prosjekt har kjennskap til hvor vanskelig dette kan være, men min oppfordring er å sjekke om bedriften har forutsetning til å ha en god løpende rapportering. Har prosjektledelsen kompetansen, har prosjektledelsen kapasitet, har vi en datafangst som bygger opp under rapporteringen, har vi rutiner i selskapet slik at det ikke blir tilfeldig fra prosjekt til prosjekt og fra leder til leder? Kjernen i regnskapet bør være prosjektvurderingen, hvor både inntekter, kostnader og endringer vurderes, og hvor periodiseringen hensyntar risiko og fremdrift, sier Bjørnmyr. 

I MOMEK Civil har en suksessfaktor vært at det skal være en «rød tråd» fra anbudsfase og kalkulasjon, til planlegging og gjennomføring.  

– Om det blir mange folk med mange roller, blir det fort dårlige overleveringer som igjen fører til dobbelt og trippelarbeid. Vi etterstreber å sikre kontinuitet for de som er med i prosjektet. Med det mener jeg at den som har kalkulert og kjenner grunnlaget også skal være med i planleggingen, og også videre når planen skal settes ut i praksis i gjennomføringsfasen, forklarer Bjørnmyr, og trekker frem flere suksessfaktorer: 

– Det er viktig at alle er omforent om hvordan vi følger opp, dokumenterer, registrerer avvik og så videre. For oss er det også viktig at prosjektledelsen skal ha tilstedeværelse på byggeplass, kontoret skal være der det skjer. 

I Gällivare i Nord-Sverige har MOMEK Civil jobbet med to pumpestasjoner for Boliden Aitik, som driver en av Europas største kobbergruver i dagbrudd. Prosjektet omfattet betydelige og avanserte betongkonstruksjoner, samt bygningsmessige arbeider på fire ulike lokasjoner for gruveselskapet. Prosjektet involverte samtlige selskaper i MOMEK-konsernet. Bildene er tatt under arbeidet med den ene av pumpestasjonene.

I Gällivare i Nord-Sverige har MOMEK Civil jobbet med to pumpestasjoner for Boliden Aitik, som driver en av Europas største kobbergruver i dagbrudd. Prosjektet omfattet betydelige og avanserte betongkonstruksjoner, samt bygningsmessige arbeider på fire ulike lokasjoner for gruveselskapet. Prosjektet involverte samtlige selskaper i MOMEK-konsernet. Bildene er tatt under arbeidet med den ene av pumpestasjonene.

I Gällivare i Nord-Sverige har MOMEK Civil jobbet med to pumpestasjoner for Boliden Aitik, som driver en av Europas største kobbergruver i dagbrudd. Prosjektet omfattet betydelige og avanserte betongkonstruksjoner, samt bygningsmessige arbeider på fire ulike lokasjoner for gruveselskapet. Prosjektet involverte samtlige selskaper i MOMEK-konsernet. Bildene er tatt under arbeidet med den ene av pumpestasjonene.

Bygger team 

En annen nøkkel for MOMEK Civil har vært å bygge gode team med tydelig definerte roller.  

– Vi har prosjektledere, anleggsledere, baser og utførende som kjenner både sine og de øvriges oppgaver og roller i prosjektet. Vi har også gode støttefunksjoner. De skal sørge for at vi ikke dreper kapasiteten og mulighetene for ledelsen i prosjektene til å gjøre det de skal gjøre. Vi bytter aldri ut fungerende prosjektledelse, de skal stå prosjektet ut og fullføre, understreker Bjørnmyr.  

For MOMEK Civil har god prosjektstyring vært avgjørende for at de har lyktes så godt de senere årene.  

– For endel år siden innførte vi begrepet «vi styrer prosjektet, det er ikke prosjektet som styrer oss». Det krever dedikerte mennesker med lidenskap og ledere som ikke drives av cowboy-mentalitet, sier prosjektsjefen.  

– Å ha gode systemer og verktøy er viktig, men til syvende og sist er det de menneskelige faktorene som avgjør om man lykkes eller ikke, sier Bjørnmyr.  

Utdanner ledere 

I den sammenheng trekker han også frem at NESO gjennom årene har blitt en viktig samarbeidspartner for MOMEK Civil, for å utvikle medarbeiderne.  

– Gjennom NESO sitt skoleprogram har vi utdannet mange av selskapets ledere og vi merker stor interesse fra våre ansatte for å få ta videreutdanning. Vi har brukt NESOs skoletrapp til å skape et system for hvordan man kan ta karrieresteg internt. Hvis man for eksempel vil bli bas, da må man gå bas-skolen først. Når man har gjort det, får man ny stillingsbeskrivelse og nye utfordringer, forklarer han.    

Bjørnmyr, som selv er utdannet siviløkonom, er veldig positiv til at NESO har økt økonomifokuset i sine utdanningstilbud. 

– At NESO følger opp lønnsomhetsundersøkelsen med å øke fokuset på økonomi i sine utdanninger, synes jeg er veldig positivt.  Det å bli «kremmer» er ikke gitt ut fra skolegang til de ansatte på en byggeplass. De fleste har bakgrunn som håndtvereker eller fra ingeniørstudier, hvor økonomi ikke står sentralt i utdanningene. At man får inn mer økonomi i NESOs skoleløp bidrar til større forståelse for hvordan man bidrar til å skape verdier for selskapet og de øvrige involverte i prosjektene, sier Bjørnmyr.   

– Jeg tror mange er flinke til å passe på at de ansatte har kursene de må ha, eksempelvis varme arbeider og stillasbygging. Om man har det samme fokuset på å utdanne sine ledere, tror jeg det ville gitt god gevinst for mange entreprenørbedrifter, sier Bjørnmyr, som for tiden selv går NESO Lederskole sammen med en seniorprosjektleder i firmaet. 

– At vi er to som går samtidig er veldig nyttig, da har man noen å sparre med. Erfaringen så langt har vært positiv. Jeg har både opplevd å få bekreftet at jeg er på rett vei med grep jeg har tatt, og sett behov for å gjøre endringer på andre områder. Skolen har gitt meg nye verktøyer til utvikling av både bedriften og ansatte, som mange hos oss nok allerede har fått erfare positivt, mener Bjørnmyr.   

Marked og nedslagsfelt 

Tross svært gode resultater, har også MOMEK Civil merket nedgangstidene i bransjen de siste årene. En av årsakene til at de ikke har gått like mye ut over deres drift som for en del andre entreprenører, handler om markedet de har rettet seg inn mot.  

– Vi har tatt noen bevisste valg, både om hvilke type marked vi jobber i og nedslagsfelt. Kundene vi bygger for er ofte kunder vi har gjentagende prosjekter for, hvor vi tidligere har lyktes godt med prosjekter vi har gjennomført sammen, forklarer Bjørnmyr. 

Også de har mislyktes i både små og store prosjekter, understreker han.  

– Men gjennom årene har vi funnet vår vei og jeg opplever nå at vi har en langt større ro og kontroll. I den prosessen har vi valgt vår retning, hvor strategien og vår felles arbeidsmetodikk gir oss grunnlaget til å opprettholde trua på det vi gjør. Med dette kommer også en erkjennelse av at vi ikke kan bli god på alt, men la oss bli god og utvikle oss innen vårt satsingsområde. I dag driver vi i all hovedsak med industriprosjekt og næringsbygg, sier Bjørnmyr.  

ISO-sertifisert 

En avgjørende faktor for å lykkes også videre fremover, mener han blir å møte byggherrenes forventninger og behov. Blant annet på håndtering av miljø og klima. 

– Hvis man ønsker å være foretrukken entreprenør, må man henge med i utviklingen. I det segmentet vi leverer i, innebærer det blant annet å ha på plass nødvendige sertifiseringer. Vi har valgte å sertifisere oss innenfor ISO-standardene, og har oppnådd ISO-sertifiseringene ISO 14001 (miljømessig bærekraft), ISO 9001 (kvalitet) og ISO 45001 (arbeidsmiljø), forteller Bjørnmyr.  

– Disse standardene krever at vi hele tiden følger opp og har revisjoner. De gir oss et kvalitetsstempel på våre ledelsessystemer. Byggherrene setter stadig større krav til hvordan vi følger opp miljø og kvalitet, så dette er viktig å ha kontroll på. Jeg skjønner at det kan bli for tunge prosesser for små entreprenører, men for oss ha det vært naturlig steg i vår profesjonalisering, legger han til.  

God bunn i butikken 

Lite aktivitet i markedet ga en rolig start på 2024 for MOMEK Civil. Men rett før sommerferien fikk de flere viktige kontrakter som sikrer aktiviteten fremover. Kontraktene har til sammen et omfang på ca. 260 millioner. 

– Dermed er vi sikret en god bunn i butikken halvannet år fremover. Det var viktig. Når man har mange ansatte ønsker man å ha verdiskapende arbeid og kunne tilby en god arbeidshverdag - særlig når markedet er så tøft som det er nå, sier Bjørnmyr.  

Det største prosjektet de skal i gang med er et holdetankanlegg for Nova Sea på Lovund, hvor hele MOMEK-konsernet blir involvert. 

– Prosjektet hadde oppstart i august og vil gå ut 2025, og er en del av en vesentlig investering hvor det blant annet skal bygges nytt slakteri og holdetanker på land. Det har vært stor usikkerhet for oppdrettsbransjen etter innføring av grunnrenteskatten, som igjen har forsinket investeringsbeslutningen. Men vi er utrulig glade for at vi ble valgt, og at vi endelig er i gang, sier Bjørnmyr. 

– I tillegg har vi vunnet et anbud på fasaderehabilitering for Sykehusbygg og en transformatorstasjon for Linea. Det blir også viktige prosjekter for oss fremover, sier Bjørnmyr.  

Selv om starten på 2024 har vært rolig, har han tro på at MOMEK Civil vil levere et godt resultat også for 2024.  

– Også vi har merket at det er tøffe tider. Det er mange faktorer som har slått inn samtidig, som gjør at investeringene stopper opp for mange næringsdrivende. Men det er de neste månedene vi skal gjøre verdiskapningen, og vi er alltid optimister. Hvis man tar 2023 ut av ligningen, og måler mot de øvrige resultatene vi historisk sett har levert, tror jeg vi skal levere et godt år også i 2024. 2023 var ekstraordinært, avslutter han.

MOMEK Civil er lokalisert i industriparken i Mo i Rana. Her er Bjørnmyr foran administrasjonsbygget til MOMEK Group.
MOMEK Civil er lokalisert i industriparken i Mo i Rana. Her er Bjørnmyr foran administrasjonsbygget til MOMEK Group.