Karstein Kristiansen Entreprenør har til sammen ca. 50 medarbeidere, hvorav 13 i administrasjonen. De er lokalisert på Åse, et lite tettsted i Andøy kommune i Vesterålen. Kommunen har ca. 4500 innbyggere, og det er ca. en times kjøretur til Sortland - regionsenteret i Vesterålen.

Daglig leder Kjetil Rønning Hansen legger ikke skjul på at det å rekruttere nye medarbeidere kan være utfordrende - som det er for mange entreprenører på små steder rundt om i Nord-Norge.
Men bedriften har lyktes godt med sin strategi om å være åpen for å finne nye medarbeidere på andre måter enn å bare benytte de klassiske stillingsannonsene.  

– Rekruttering er noe av det vanskeligste vi holder på med. Vi har derfor valgt å se positivt på de aller fleste innspillene vi får på personell. Vi har bestemt oss for at vi skal være åpne for å prøve de fleste løsningene, sier Rønning Hansen.

– At vi har en daglig leder som sier ja og er så åpen er ingen selvfølge. Det er nok av de som bare ser mørkt på ting og synes alt bare er vanskelig, mener HR-leder Tone Grav.

Denne innstillingen kommer av egen erfaring, ifølge Rønning Hansen.

– Jeg har selv jobbet i så godt som alle leddene i organisasjonen vår. Jeg har mange ganger sett at det har kommet inn folk via tilfeldigheter, eller fra helt uventet hold, som har fungert kjempebra og endt opp i lederfunksjoner, sier Rønning-Hansen.

– De erfaringene har vist meg at man er nødt til å være åpen for å prøve alt. Man klarer aldri på forhånd å se hvem som kan bli en bra medarbeider og hvem som ikke blir det. Man kan ha en magefølelse som er god eller dårlig, men man er nødt til å prøve for å se om det kan fungere i praksis, sier KKE-lederen.

Bedriften er nå i den heldige situasjonen at mange tar kontakt uten at de aktivt må lyse ut stillinger.

– Det er et tegn på at vi har et godt rykte og at folk har lagt merke til at det er mulig å få jobb her, mener Rønning Hansen.

Karstein Kristiansen Entreprenør er lokalisert på Åse på Andøya i Vesterålen. De har ansatte fra ti nasjoner og i administrasjonen har bedriften flere kvinner enn menn. Kjetil Rønning Hansen, Vaiva Kazakeviciene og Tone Grav gir mange kandidater med ulike bakgrunner en mulighet til å få jobb hos Karstein Kristiansen Entreprenør.

10 nasjonaliteter

I bedriften jobber det i dag ansatte med mange forskjellige bakgrunner og ulike nasjonaliteter. Faktisk hele ti nasjonaliteter, kommer Rønning Hansen, HR-leder Grav og kontormedarbeider Vaiva Kazakeviciene frem til når de gjør en opptelling.

– Vår sist ansatte, Anna Maren, er fra Island. De resterende kommer fra Norge, Tsjekkia, Litauen, Polen, Latvia, Slovakia, Syria, Uganda og Myanmar, oppsummerer Kazakeviciene.

Hun har selv bodd i Norge siden 2006, og hennes språkferdigheter kommer godt med på en arbeidsplass med ti ulike nasjonaliteter.

– Vi har en stor andel ansatte fra Øst-Europa. At noen i administrasjonen kan kommunisere med disse på russisk er en stor fordel og gir mindre rom for misforståelser. Vi etterstreber at norsk skal være arbeidsspråket her, men noen ganger er det nødvendig å gjøre seg forstått. Særlig når folk er nye, påpeker Rønning Hansen.

Selv søkte Kazakeviciene opprinnelig på en annen stilling enn den hun fikk hos KKE.

– Jeg trodde i utgangspunktet ikke at jeg kom til å få jobb, men etter intervjuet fikk jeg presentert tre ulike stillinger her som jeg kunne velge mellom, smiler hun.

Mangfoldsprisen

At Karstein Kristiansen Entreprenør gir mange en sjanse i arbeidslivet, har blitt lagt merke til. I 2023 var de en av finalistene i Mangfoldsprisen. IMDis mangfoldspris er Statens utmerkelse for fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet. Regionen de var nominert fra omfattet Finnmark, Troms, Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal. 

– Det var veldig artig og uventet å bli nominert. Vi ble nominert av personell som jobber i Flyktningetjenesten. Etter nominasjonen ble vi innkalt til et intervju og endte deretter opp som en av fire finalister fra vår region. Selv om vi ikke nådde helt opp var det en flott annerkjennelse å få, fastslår Rønning Hansen.

– Det var egentlig først da vi fikk denne nominasjonen at vi selv ble oppmerksomme på hvor mange med ulike nasjonaliteter og ulike bakgrunner vi har i bedriften. Det var i utgangspunktet ikke noe vi hadde tenkt så mye over, legger han til.

Språk er nøkkelen

At de har mange med ulikt morsmål i bedriften, er noe de har ekstra fokus på, særlig i forhold til arbeidet med HMS.

– I alle våre prosjekter er HMS viktig. I verste fall kan det være katastrofalt om man ikke forstår hverandre. Vi er derfor veldig bevisste på å følge med på at folk forstår og kan gjøre seg forstått, sier Rønning Hansen.

– Vi har gitt norskkurs i flere varianter til ansatte som vi har fanget opp at har behov for det. Det er viktig at alle kommuniserer godt. Heldigvis er de fleste som jobber hos oss veldig flinke til å snakke norsk, sier Grav.

Hun trekker frem et konkret eksempel:

– Vi hadde en medarbeider fra Syria med arabisk som morsmål. Da hadde vi tolk inne for å være med på stillasopplæringen, for å sikre at det ikke var rom for misforståelser, sier Grav.

– De som kommer som flyktninger har gjerne norskopplæring som er lovpålagt når de starter hos oss. Når vi oppretter kontakt, kan vi da godt sende med dem mer jobbrelaterte ting som de kan bruke i språkopplæringen sin. Jeg har for eksempel send med kandidater HMS-plan og utstyrsliste med benevnelse på verktøy. Da kan de lære ting som er relevant for jobb også når de jobber med å lære språk på skolen. Mange lærer raskere når det er noe de har ekstra interesse av, det har vært artig å se når det fungerer, sier Grav.  
Karstein Kristiansen Entreprenør er lokalisert på Åse på Andøya i Vesterålen. De har ansatte fra ti nasjoner og i administrasjonen har bedriften flere kvinner enn menn.
Kjetil Rønning Hansen, Vaiva Kazakeviciene og Tone Grav ved bedriftens kontorlokaler på Åse. KKE har planer om en større utvidelse av egne lokaler, hvor de blant annet skal få 11 nye kontorplasser.  

Godt samarbeid med NAV

Karstein Kristiansen Entreprenør har over tid bygget opp et veldig godt samarbeid med sitt lokale NAV-kontor.

– De kjenner oss så godt nå at de ringer dersom de har kandidater de tror kan være aktuelle. Det hender også at vi har folk som bare møter opp på døra og ber om en mulighet for å få prøve seg i bransjen. I mange tilfeller kan da NAV bidra med lønnstilskudd og opplærling i form av kursing. Det kan for eksempel være sertifikater eller andre opplæringsbevis som må på plass for å jobbe på byggeplass. Vi opplever å ha et veldig bra samarbeid med NAV, sier Grav.

KKE har også godt samarbeid med andre instanser om å gi folk som står utenfor arbeidslivet av ulike årsaker en mulighet.

– Flyktningetjenesten benyttet oss, både i forhold til språkpraksis og annen praksis. Vi har også Vesterålen Vekst, som sysselsetter folk som i kortere eller lengre perioder har behov for tilrettelagt arbeid av ulike årsaker, forklarer Rønning Hansen.

– Suksess

De opplever at de i en stor andel av tilfellene har lyktes med å rekruttere ansatte til bedriften gjennom de ulike tiltaksordningene som finnes.

– For oss har det vært en suksess å være åpen for kandidater med ulike bakgrunner. De fleste løpene har vi lyktes godt med. Det finne selvsagt dårlige historier hos oss også, men det er et fåtalls, sier Rønning Hansen.

– Men noen av de som har vært innom oss i praksis har naturlig nok også landet på at det vi kunne tilby ikke var et yrke som passet for dem, legger Grav til.

Når de får inn kandidater som skal i arbeidspraksis, er KKE er opptatt av å benytte denne tiden til å se om kandidaten har rett innstilling til å få jobb videre i bedriften.

– Det viktigste er ikke hva de kan – faglig kompetanse kan vi bidra med å bygge. Det man må se på er om kandidaten passer inn, har god innstilling og trives på jobb. Da kan vi få de fleste til å bli det de vil, mener Rønning Hansen.

Bedriften bruker NESO aktivt for å utdanne og videreutvikle sine medarbeidere.

– NESOs tilbud bruker vi mye, deres tilbud bidrar til at våre medarbeidere kan gjøre karriere internt hos oss. Vi har mange eksempler på medarbeidere som har gått fra lærlingeskolen og videre til BAS, formann eller prosjektleder, sier Rønning Hansen.

– Det å se den enkelte personen og dens kvalifikasjoner og gi muligheter til å stige i gradene, er noe vi synes vi er ganske flinke til. Vi gir gjerne ansvar til de som ønske det. Vi har ganske mange ansatte som har tatt både BAS-skolen og Formannskolen til NESO. Noen trenger litt tid fra vi spør og til de sier de er klare, andre er helt klare for å hoppe på videreutdanning med en gang, sier Grav.

Trenger flere kvinner

At byggebransjen er mannsdominert er hevet over enhver tvil. Byggfakta.no skrev 8. mars en artikkel hvor de henviser til tall fra SSB som viser at kvinner kun utgjør ni prosent av arbeidsstyrken i byggebransjen i Norge - og bare marginale to prosent hvis man bare teller fagarbeidere.

Men hos Karstein Kristiansen Entreprenør er de i skrivende stund en overvekt av kvinner i administrasjonen, hvor det jobber seks menn og sju kvinner – som tilsvarer 54 prosent.  

– Det er egentlig ikke noe vi har jobbet bevisst med. Det har rett og slett vært mer tilgang på kvinner enn menn på noen av det vi har vært ute etter i administrasjonen, sier Rønning Hansen.

– Vi har hele tiden valgt personen vi mente var best kvalifisert, samstemmer Grav.

Men i produksjonen er også de på et nivå som er mer normalt å se i bransjen.

– Vi har en kvinnelig fagarbeider, som tok sitt fagbrev hos oss for ett år siden. Til høsten har vi en gutt og en jente som begynner som lærling hos oss. Men vi skulle selvsagt sett at vi fikk enda flere kvinner inn i produksjonen også, slår Rønning Hansen fast.

Karstein Kristiansen Entreprenør er lokalisert på Åse på Andøya i Vesterålen. De har ansatte fra ti nasjoner og i administrasjonen har bedriften flere kvinner enn menn.
Fra venstre: Vaiva Kazakeviciene, Kjetil Rønning Hansen og Tone Grav.

Hvordan bransjen kan lykkes med å få flere kvinner ut på byggeplassene, har de ingen fasit på. Men med stadig mindre ungdomskull i årene som kommer blir det utvilsomt viktig å kunne rekruttere fra hele befolkningen.

– Dette er en problemstilling som krever langsiktig jobbing. Jeg tror vi må bli enda flinkere til å kommunisere alle de positive sidene ved å jobbe i byggebransjen til ungdommene, og være ekstra obs på å rette oss mot jentene. Det viser seg jo gang på gang at de er like interesserte og like flinke som guttene, mener Rønning Hansen.

Grav påpeker at det er positivt for arbeidsmiljøet å ha både kvinner og menn i arbeid.

– Bare menn eller bare kvinner gir som oftest et dårligere miljø enn der man klarer å oppnå en god miks, påpeker hun.

Rønning Hansen påpeker at å jobbe som tømrer i dag ikke er like fysisk tungt som det var tidligere.

– Med dagens verktøy og hjelpemidler på byggeplassene, er ikke lenger fysisk styrke det som teller mest. Det er de som bruker hodet best som jobber mest effektivt, legger han til.

Fra 1. juli 2021 slår også lovverket fast at alle tarifferte byggeplasser skal ha separate garderober og toaletter for kvinner og menn.

– Man må legge til rette for begge kjønn på byggeplassene. Som daglig leder har også jeg stilt meg spørsmålet om det er nødvendig med to garderober. Svaret er ja; hvis vi skal få jentene inn på byggeplassene må vi tilrettelegge for det. I alle andre bransjer er det slik, det er vi i byggebransjen som har vært «sidrumpa» og seint ute, sier Rønning Hansen.

Synlig

Et grep KKE har tatt for å bli mer attraktiv i arbeidsmarkedet, er å være synlig i sosiale medier.

– Vi har jobbet for å bli bedre på tilstedeværelse i sosiale medier og etterstreber å poste minst et innlegg i uka. Vi presenterer for eksempel nyansatte og prosjektene våre. Det er viktig for at folk skal bli kjent med oss. Når vi så legger ut en ledig stilling, vet flere hva vi gjør og hvem vi er. Før trodde mange at vi bare hadde behov for snekkere i KKE, sier Grav.

Slik er det ikke.

– Vi har sikkert 15-20 ulike yrkesgrupper i bedriften. Vi har mange funksjoner vi har valgt å ha internt på huset. Alt fra arbeid med rekruttering og oppfølging av lærlinger, til regnskap og lønn. Vi har et bredt mangfold av type stillinger, slår Rønning Hansen fast, og skryter samtidig av kollegaene som jobber mest med rekruttering i det daglige.

– Jeg er veldig fornøyd med innsatsen som gjøres på dette feltet hos oss, fra Vaiva og Tone spesielt. Men det er mange andre i bedriften som også er flinke til å tenke rekruttering, og ikke minst er med på å bygge et godt arbeidsmiljø. Det sitter i ryggmargen hos oss og er en av årsakene til at vi lykkes. Det er de ansatte selv som legger til rette for at vi skal ha det bra på jobb, sier Rønning Hansen.

– Det å trives på jobb har alt å si. Vi er helt avhengige av at de som er ute i produksjonen er like positive til å ta imot nye ansatte som vi i administrasjonen. Det er de som må gi opplæring når det kommer noen som mangler utdanning. Om man ikke blir tatt godt imot er de fleste snare med å snu i døra. Å møte folk på en ordentlig og hyggelig måte er det viktigste vi gjør, oppsummerer Grav. 

Lærlinger

Å jobbe aktivt med lærlinger er også en viktig del av rekrutteringsarbeidet i KKE.

– Vi etterstreber å ha inntil fire lærlinger, men det beste er om ikke alle starter lærlingetiden sin samtidig. Nå har vi hatt en lærling som akkurat har tatt fagbrevet, en som er inne i læretiden sin og to som skal begynne til høsten, forklarer Rønning Hansen.

– Vi rekrutterer lærlinger både fra den ordinære byggfaglinjen og NESO Lærlingeskole. Vi vet at det er et stort underskudd på personell i bygg- og anleggsnæringen, da må vi alle jobbe aktivt for å fylle på med fagfolk i egne rekker. Det er viktig at vi holder fokuset på dette kontinuerlig, understreker Rønning Hansen.  

Han påpeker viktigheten med å jobbe langsiktig med rekruttering til bransjen.

– Det må man sette av både tid og ressurser til. Det er som regel de kortsiktige bemanningsløsningene og valgene som blir dyre og gir utfordringer. Jo mer forutsigbar og langsiktig man kan være, jo bedre, mener Rønning Hansen.

Skolebesøk

Bedriften er aktivt ute på skolebesøk for å nå ut til ungdommene med informasjon om bransjen. I vinter besøkte Kazakeviciene Risøyhamn skole og Andøya skole sammen med NESOs Henning Tennes.

– Det er ikke alltid det er mulig å måle effekten av et skolebesøk der og da. Men om man jobber i et langsiktig perspektiv vil vi også høste frukter på sikt, mener Rønning Hansen.

– Skolebesøk bør man være på hvert år, samstemmer Grav, og legger til;

– Det ideelle hadde vært om man kunne få gitt informasjon til hele ungdomsskoler hvert år. For mange elever er det en modningsprosess hva man skal velge. Har man fått et drypp med litt info i 8. klasse, er man kanskje litt mer nysgjerrig og mottakelig for mer informasjon i 9. og 10. klasse. Da blir man bedre rustet til å gjøre et valg.

Vaiva Kazakeviciene og NESOs Henning Herlof Tennes besøkte i vinter ungdomsskolene på Risøyhamn og Andenes for å informere om mulighetene man har med å velge en fremtid i byggebransjen.
Vaiva Kazakeviciene og NESOs Henning Herlof Tennes besøkte i vinter ungdomsskolene på Risøyhamn og Andenes for å informere om mulighetene man har med å velge en fremtid i byggebransjen.  

Rønning Hansen og KKE er gjerne på skolebesøk på den videregående skolen også.

– Vi har en god del personell med annen bakgrunn enn de som er fagutdannet, så det er viktig at elevene som går studiespesialisering også vet om oss når de forhåpentligvis en gang skal flytte hjem etter endt utdanning, sier Rønning Hansen.

Den siste utdanningsarenaen de har gjort avtale med er den lokale barnehagen.

– De skal tidlig krøkes, humrer KKE-lederen.

– Vi skal bygge et rekkehus i egenregi på nabotomten til barnehagen. Da passet det fint å invitere barnehagen til å komme på byggeplassbesøk i løpet av byggeperioden, sier Rønning Hansen.

Stort prosjekt

KKE har bra med jobb fremover. Foruten det nevnte rekkehusprosjektet som skal bestå av tre enheter, ble det tidligere i vår kjent at entreprenøren sikret seg jobben med å bygge nye Andøya Brannstasjon.

– Det er lenge siden vi har hatt en jobb med så lang varighet som brannstasjonen. Byggetiden er på 14 måneder. Det er også den størst kontrakten vi har hatt noen gang, med 130 millioner inkl. moms, sier Rønning Hansen.

De nevner også et prosjekt de skal i gang med for KSAT (Kongsberg Satellite Services) på flyplassen på Andøya, i tillegg til at eget kontorlokale skal utvides.

 

– Planen er at vi skal ha dobbelt så store lokaler når alt står ferdig. Vi skal øke kapasiteten med 11 kontorplasser. I dag er vi fire kontorplasser i manko, som løses med brakkerigg. Nå skal vi bygge slik at vi kan ha litt overkapasitet, som forhåpentligvis skal holde noen år. Vi gleder oss til å få kantine hvor vi får plass til alle. Det blir også fint å få oppgradert garderobene, sier Rønning Hansen.

Det er krevende tider for mange i bygg- og anleggsbransjen. Karstein Kristiansen Entreprenør har så langt vært mindre berørt av lavkonjunkturen enn mange andre aktører i bransjen.

Karstein Kristiansen Entreprenør er lokalisert på Åse på Andøya i Vesterålen. De har ansatte fra ti nasjoner og i administrasjonen har bedriften flere kvinner enn menn.
Darius Putna og Janis Miesnieks er i gang med oppgraderinger i KKE sine lokaler.

– Vi merker det på at det er mindre prosjekter å regne på og kortere horisonter, men vi har ikke vært så berørt av stagnasjon som mange andre, sier Rønning Hansen.

– Vi har heldigvis også unngått tapsprosjekter, legger han til.