Lavangen Entreprenør snudde blodrøde tall til overskudd
Amanda Strand kom inn som ny daglig leder for Lavangen Entreprenør på et kaotisk tidspunkt. Nå er motgang og røde tall snudd til optimisme og overskudd!
Lavangen Entreprenør ble startet i 2014.
– Det var flere lokale eiere som gikk sammen for å starte selskapet. Sammen ønsket eierne å kunne tilby en entreprenør som kunne være konkurransedyktig på større oppdrag, forklarer daglig leder Amanda Strand, og legger til at entreprenøren raskt bygget seg opp en god CV.
De har blant annet bygget et stort settefiskanlegg for Salangfisk i Salangen, flere leilighetsbygg, flere kraftverk, en barnehage og en stor, ny skolefløy med skolekjøkken, kjemi og sløyd.
Men i regnskapsårene 2019 og 2020 måtte Lavangen Entreprenør bokføre store tap, da det etter ferdigstillelse av et stort leilighetsprosjekt fra 2017 bygde på seg med utfordringer.
– Det var en del arbeid som ikke var utført tilfredsstillende. Underleverandøren som hadde utført arbeidet gikk konkurs og dermed gikk alt på oss, forklarer Strand.
Fra 2020-2021, med ny ledelse og ny styreleder på plass, valgte entreprenøren å satse alt på å berge firmaet. Siden har de brukt mye tid på å bli ferdig med saken, som ikke ble ikke endelig avsluttet før i 2023.
– Denne saken har tatt svært mye av min tid, og det er utrolig godt å endelig få den ut av verden. Avtalen vi til slutt inngikk endte også med at vi får tilbakeført noe av det vi har måttet føre som tap, sier Strand.
Utfordrende start
Selv kom hun inn i bedriften bare en måned før koronapandemien skyldte inn over landet i 2020.
– Mye hadde da stått i stillstand på grunnen av situasjonen vi sto i. Likviditeten var dårlig og korona førte til at det i tillegg ble lite tilgang på arbeid. De første ni månedene handlet om å få bedriften på rett kjøl. Jeg startet med enkle ting, som å si opp avtaler vi ikke lenger hadde bruk for. Samtidig tok vi en del mindre oppdrag for kommunen som holdt oss i gang, forklarer Strand.
Daglig leder Amanda Strand på innsiden av den massive sprinklertanken i betong tilhørende Rema-lageret, som rommer 765.000 liter vann.
Veien opp og ut av motbakken har vært lang og tøff. I november 2020 fikk de imidlertid et lyspunkt da de vant totalentreprisen på Årstein Barnehage.
– Det var et prosjekt som gikk bra. Kort tid etter fulgte en totalrenovering av Lavangen Skole. Der hadde vi hovedentreprise med betong, tømrerarbeid og koordineringsansvar, forklarer hun.
Regionlageret til Relog AS
Men oppdraget som virkelig skulle snu den negative spiralen for Lavangen Entreprenør, var avtalen de sikret seg sommeren 2021. Relog AS, som er utbygger for Rema 1000, skulle i gang med byggingen av sitt store regionlager for kjøl og frys på Herjangshøgda utenfor Bjerkvik, men sto uten betongentreprenør.
– Vi fikk kort tid å regne på, oppstarten var bare en måned senere. Vi inviterte byggherren til Lavangen og fikk vist frem litt av hva vi tidligere har gjort. I første omgang dreide det seg om en betongentreprise på 10 millioner. Det hadde vi egentlig verken mannskap eller økonomi til å gjennomføre, slik likviditeten vår da var. Men vi klarte å ordne oss avtaler som gjorde at vi kunne få betalingene og leveransene til å gå, forteller Strand åpenhjertig.
– På det tidspunktet var vi egentlig uten forutsetninger for å kunne klare det dette fantastiske prosjektet har blitt til. Vi har klart det takket være et fantastisk samarbeid med leverandørene vi har rundt oss, sier hun, og trekker spesielt frem HGB Betong, Smith Stål, Byggfag i Lavangen, Byggtorget i Narvik (Mathisen og Mathisen), Bygger'n Bjerkvik og Montér Narvik som de store levererandørene som var viktig for dem gjennom prosjektet.
Økte i omfang
I takt med at byggherre Relog AS har vært fornøyd med arbeidet Lavangen Entreprenør har levert, har også oppdragsmengden på prosjektet økt.
– Jeg gjorde selv landmålingene på bygget, så det er vi som har plassert bygget ut. Etter hvert sikret vi oss også en stor kontrakt på all innvendig tømring og jobben med å isolere fryserommet. Det krevde så mye isolasjon at om vi hadde stablet den i høyden ville den hatt omtrent samme høyde som Oslo Plaza, forteller Strand, og fortsetter:
Betongarbeiderne Michal og Sebastian tar en siste finpuss på nystøpte, oppvarmede betongplater.
– Vi har bygget sprinklertank, som var en kjempestor jobb. Utvendige leverte vi også oppvarmede betongplater (510 kubikk) som lastebilene skal kjøre på når de henter og leverer varer.
Med økt oppdragsmengde har Lavangen Entreprenør kunnet øke bemanningen også.
– Dette har vært et prosjekt som har gjort at vi har kunnet ansette flere folk. Da jeg startet her, var vi nede i fem ansatte. Nå er vi 13, inkludert en tømrerlærling, sier Strand, og legger til at de er avhengig av en del innleie for å kunne få jobbene gjort.
Prosjektleder Lasse Strand og betongbas Vitali Prigozev på utsiden av regionlageret de har bygget på oppdrag fra Relog AS på Harjangshøgda.
– Korona gjorde det fryktelig vanskelig å få tak i folk på innleie. Vi har jobbet med å rekruttere flere faste, men det er ikke så lett her i Lavangen. Nå er vi veldig fornøyde både med at vi har lyktes med å rekruttere og at vi har vært i stand til å gjøre ansettelser, sier hun.
Da det ble det utført trykktest og thermofotografi på gulvet i frysen på det nye regionlaget til Rema 1000.
– De som var der for å teste sa at de aldri hadde opplevd at en fryser var 100 prosent tett tidligere, det var rett og slett ingen lekkasje å spore. Det er utrolig artig og viktig for oss at kunden er fornøyd. Å få så gode tilbakemeldinger er skikkelig deilig, slår Strand fast, og legger til at de skal være helt ferdig med prosjektet i november.
Tømrer Wiktor har lagt alt av fliser på hovedkjøkkenet i administrasjonsbygget.
Grønne tall
Av årsrapporten for 2021 fremgikk det at hele aksjekapitalen til selskapet var tapt, og at egenkapitalen var negativ med om lag en halv million. Men de blodrøde tallene fra 2019 og 2020 var snudd til et positivt driftsresultat, på litt i overkant av en million i 2021.
I 2022 økte driftsresultatet til nærmere fire millioner, som gir en resultatgrad på imponerende 13,5 prosent. Entreprenøren som har hang i en tynn tråd, har lyktes med å snu driften slik at de igjen tjener penger.
– Det er nesten utrolig å tenke på, men vi har klart å komme oss tilbake på beina. Det hadde vi ikke klart uten dyktige folk både inne på kontoret og ute på anleggene, slår Strand fast.
Skiftet yrke
Om Lavangen Entreprenør kan sies å ha vært igjennom store endringer de siste årene, så kan det samme sies om den daglige lederen hos entreprenøren.
Amanda utdannet seg først til sykepleier og har jobbet på legevakt i mange år før hun meldte overgang til bygg- og anleggsbransjen. Faktisk jobbet hun fortsatt i 70 prosent stilling på legevakten mens hun fullførte ingeniørstudiene i Narvik i 2020.
– Jeg sa ikke opp på legevakten før jeg startet som daglig leder her i Lavangen Entreprenør, forteller hun.
Selv om Strand kom inn i bedriften på et svært turbulent tidspunkt, angrer hun ikke på det valget.
– Jeg har prøvd å ta utfordringene på strak arm, og har lært utrolig mye. Jeg har lært på en tøff måte hvor krevende det kan være å fordele pengene, være sparsom og forsiktig. Det tror jeg er en bra erfaring å ha med seg også i gode tider, sier Strand, som understreker at hun ikke hadde klart å snu skuta uten all god hjelp fra de øvrige lederne i bedriften, som er Lasse Strand, Alexander Strand og Kai Henriksen.
– I tillegg har vi et godt og aktivt styre, og ikke minst har vi dyktige ansatte som alle har stått på og virkelig vist sin lojalitet til Lavangen Entreprenør, understreker hun.
I 2022 gikk Amanda også på NESOs Prosjektlederskole.
– Jeg trivdes veldig godt på skolen, det har vært lærerikt. Bare det å være på skole å få samhandle med andre og dele erfaringer har stor verdi. Selv om jeg som daglig leder har det overordnede ansvaret og overblikket i bedriften, har jeg ikke tidligere turt å ta på meg egne prosjekter. Nå har jeg lært detaljstyring på prosjektnivå, og er klar for å ta nye utfordringer, sier Strand.
Underveis i prosjektlederskolen ble hun også mamma for andre gang. Lille Hennie har nå rukket å bli halvannet år. Fra før har hun også datteren Emma på 10 år.
– Hennie er veldig snill og rolig, hun har vært med meg mye både på jobb og skole. Hverdagen er hektisk, men jeg skal ikke legge skjul på at jeg er en type som liker å ha mye å holde på med, ler Strand.
Nye lokaler
Gjennom underselskapet Lavangen Boligselskap har de dessuten kjøpt en grisefjøs, et relativt nytt bygg i betong fra 2012-13, som de i dag bruker til lager.
– Tidligere hadde vi store utgifter for å leie lager, så det har vært en god investering. Parallelt med arbeidet med det nye regionlageret til Rema 1000, har det vært nødvendig å investere i mye topp moderne utstyr, blant annet en stor park med utstyr for kjerneborring. Nå har vi borrer i alle størrelser, og siden det ikke er så mange som driver med dette får vi nå mange slike oppdrag også, forteller Strand.
For et par år siden overtok Lavangen Entreprenør et fjøs som de bygget om til lager. Nå lager de også egne kontorer i en del av bygget.
– Vi har kuttet ut nye vinduer og dører med vår egen nye veggsag for betong, forklarer Strand.
Det siste året har de igjen kunnet planlegge for fremtiden, og startet jobben med å bygge sine egne nye kontorlokaler i en del av det nye lageret. Etter planen flytter de inn i 1. desember.
– Det gleder vi oss veldig til. Vi er litt trangbodde her vi holder til nå, så det blir flott å få egne kontorer, kjøkken og møterom, slår Strand fast.
Merker lite til krisen
Lavangen Entreprenør har lyktes med å snu en situasjon som så svært vanskelig ut, i en tid hvor mange andre i næringen har tøffe dager på jobb.
– Foreløpig har ikke krisen påvirket oss i vesentlig grad. Vi har faktisk ordrereserver ut 2024 på det omsetningsnivået som vi har ligget på de to siste årene, sier Strand.
– Akkurat nå har vi sju prosjekter gående samtidig. De to store prosjektene våre i år har vært renovering av en kaserne for Forsvarsbygg og Sjøvegan Sjøfront. På sistnevnte gjør vi i hovedsak betongarbeidet. Det gjelder blant annet en buet gapahukkonstruksjon som blir litt av et blikkfang ute på moloen. Den skal også ha belysning som endrer seg i takt med årstid. Det skal også bygges servicebygg og kai, forklarer hun.
Sjøvegan Sjøfront T1 er et spennende prosjekt Lavangen Entreprenør jobber med ute på en molo midt i sentrum av Salangen. – Det er en massiv, buet betongkonstruksjon. Den har spesielle detaljer, som håndlist i betong med lyslist som kan endre farge etter sesong. Den har et stort vindu i hele fronten, når man er inne og ser utover havet er det som om man står midt på sjøen. Det er også mulig å gå på taket av konstruksjonen. Dette er et helt spesielt prosjekt som kommer til å bli et blikkfang, slår Amanda Strand fast.