Det kan Børre Henningsen fortelle. Han jobber på NESOs kompetanseavdeling, hvor han har mye av den daglige oppfølgingen av NESOs Lærlingeskole.

– Det vi ser i år, sammenlignet med de siste par årene, er at mange bedrifter har vært tidlig ute og signalisert at de ønsker å ta inn lærlinger. Det er kjempebra! Vi har fått inn en god del søkere og har allerede lykkes med å matche 16 av disse med bedrifter. Det er en veldig god start, slår Henningsen fast.

Mer optimisme

At det har vært utfordrende tider i bransjen, har også gitt utslag i at færre bedrifter har tatt inn lærlinger. I 2024 hadde NESOs Lærlingeskole rekordmange søkere, men antallet elever som startet på skolen var likevel færre enn nivået det har ligget på de siste årene.

– Men nå merker vi helt klart at det er mer optimisme i bransjen og da er lærlinger viktig. Det forventes at det kommer til å løsne enda mer fremover og da er det mye som skal bygges. Mange vil slite med å skaffe seg nok fagfolk, da tilgangen på innleid arbeidskraft ikke er som tidligere. I mange prosjekter stilles det også krav til å ha lærlinger, påpeker Henningsen.

At man allerede før utgangen av mars har fått bedrifter til såpass mange elever, er en god start. Henningsen og kollegaene jobber nå for fullt med å matche søkere og bedrifter.

– Vi jobber aktivt med søkerne som kommer inn. De medlemsbedriftene som har meldt inn behov til oss prioriteres først når vi skal kontakte mulige bedrifter. Hvis din bedrift har behov for lærlinger må dere derfor ikke nøle med å ta kontakt, oppfordrer Henningsen.

Ingen søkefrist

NESOs Lærlingeskole har i motsetning til den offentlige videregående skolen ingen søkefrist.

– Vi kan ta inn elever helt frem til det nye kullet har sin første samling til høsten. Men vi vil jo selvsagt anbefale både bedrifter og elever å være tidlig ute, sier Henningsen.

Søknadene har strømmet jevnt inn hele vinteren og det kommer stadig nye til.  

– Det har kommet til flere nye bare den siste uka og vi fortsetter jobben med å få inn enda flere. Vi gjør en del markedsføring i sosiale medier i disse dager og planlegger flere skolebesøk. I juni skal vi også ha rekrutteringsdag på NNBA, hvor alle ungdomsskoleelevene i Tromsø-regionen busses inn. Blant annet for å se den praktiske konkurransen under NNM for lærlinger, sier Henningsen.

Børre Henningsen reiser mye rundt for å promotere NESOs Lærlingeskole gjennom skolebesøk og deltakelse på utdanningsmesser.
Børre Henningsen reiser mye rundt for å promotere NESOs Lærlingeskole gjennom skolebesøk og deltakelse på utdanningsmesser. 

At NESOs Lærlingeskole ikke har noen aldersgrense gjør det også mulig for voksenlærlinger å gå skoleløpet. 

– Vi har en del bedrifter som signaliserer at de gjerne ønsker seg voksenlærlinger. På NESOs Lærlingeskole kan vi ta imot elever som har gått andre utdanningsprogrammer på VGS, eller hjelpearbeidere og andre ufaglærte, forklarer han.

Les mer om NESOs Lærlingeskole her!