– Det er veldig gledelig at tilskuddet øker, samtidig mener jeg at det er et etterslep historisk sett når det gjelder størrelsen på tilskuddet. Man har ikke klart å følge indeks, sier Remi Hanssen i NESO.  

Han har jobbet med lærlingeskolen i 14 år og fulgt nøye med på utviklingen av tilskuddet.  

–Regjeringen har stort fokus på at flere skal gjennomføre videregående opplæring. Da må rammebetingelsene for lærebedrifter tilrettelegges og det enkleste tiltaket er at økonomien er på plass, mener Hanssen. 

– I vår bransje vet vi terskelen for å ta inn «en ekstra» lærling stort sett handler om tid eller økonomi. At tilskuddet avspeiler faktiske forhold rundt resursene som kreves for å drive god opplæring, burde være det enkleste å få til, legger han til. 

Ulike modeller - ulikt tilskudd 

Bedrifter som tegner lærekontrakt eller opplæringskontrakt med ungdom som har ungdomsrett, får tilskudd etter et grunnlag kalt «Basistilskudd I».  

– Det vil si at lærlingen enten kommer fra et yrkesfaglig løp på to år i skole og to år i lære (2+2), eller at man går ut i et løp med full opplæring i bedrift (0+4) - slik NESOs Lærlingeskole organiserer opplæringen, forklarer Hanssen.  

En tredje variant er ganske vanlig for lærlinger over 21 år som har brukt opplæringsretten sin. Disse kommer inn under et såkalt «Basistilskudd 2».  

Hanssen forklarer de tre vanligste modellene for tilskudd slik: 

Hovedmodellen (2+2) 

Det vanligste skoleløpet med to år i skole og to år i lære. For et 2+2-løp vil lærebedriften få utbetalt 183 093.- kr som fordeles på de to årene lærlingen er i lære. Bedriften blir tilført 7628.- kr i 24 mnd. Utbetalinger skjer i januar og juni. 

Lærlingeskolen (0+4) 

Lærlingeskolen er en vekslingsmodell med full opplæring i bedrift over 4 år. For lærlinger tilknyttet skolen vil lærebedriften få tilskudd for tre år, siden man har tre års opplæringsrett.  
– Det vil altså for disse lærlingene følge med et tilskudd på 3 x 183 093.-, noe som utgjør nesten 550 000.- Beløpet fordeles på fire år med utbetalinger hvert halvår, sier Hanssen. 

Voksenlærlinger – Basis 2 

Dette er lærlinger som kommer under ordningen «full opplæring i bedrift». Siden disse allerede har brukt opplæringsretten sin, følger det med et lavere tilskudd. Men også dette har nå fått en økning og ligger på 71 550.- kroner i året.  

Hanssen opplyser at det er mange voksenlærlinger tilknyttet Lærlingeskolen.  

– En god del bedrifter bruker denne tilskuddsordningen til å rekruttere inn ungdom og i neste omgang skaffe seg fagarbeidere. I mange tilfeller sender bedrifter hjelpearbeidere på utdanning. Vi har mange lærlinger mellom 20 og 30 år på skolen. De utløser læretilskudd så lenge man skriver lærekontrakt, forteller Hanssen. 

Ønsker dere mer info rundt tilskuddsordninger for lærlinger, eller informasjon om hvordan man blir lærebedrift?  
Ta kontakt med NESOs Remi Hanssen: mobil 90129464 / e-post: remi@neso.no