Tekst og foto: Vigdis Devik
(Portrettet ble publisert i medlemsmagasinet Anbudet våren 2022)

– Du vet, jeg vokste opp like ved betongfabrikken. Bare 100 meter unna. Det var barnehagen min dette, hvor jeg sprang rundt omkring fra jeg var ett år. Fabrikken har vært en del av livet mitt hele veien. 

Arnt Ove Amdal smiler og ser ut av hjørnevinduet i retning av barndomshjemmet som ligger like ved dagens fabrikk- og kontorlokaler på Bjørnes i Overhalla. Det var på Bjørnes det hele begynte i 1946, da foreldrene hans først begynte med fabrikk og senere gårdsdrift.  

Lite ante de den gangen at det skulle bli attpåklatten i søskenflokken som skulle sørge for at fabrikken ble mangedoblet i de neste 76 årene. I dag er Overhalla Betongbygg arbeidsplass til 220 ansatte med en omsetning på 420 millioner kroner. 

Fakta

Arnt Ove Amdal

Alder: 56 
Bosted: Overhalla 
Familie: Gift med Aneta og har barna Valentina (10), Odd Andre (23) og Katrine (25). 
Aktuell: Eier og administrerende direktør i Overhalla Betongbygg som feiret 75-årsjubileum i fjor høst. Mottaker av flere priser de siste årene, som f.eks. årets LEANvirksomhet i 2019 og Hans Barliens Gründerpris i 2021. 

FAKTA OM OVERHALLA BETONGBYGG 
  • Etablert med navnet Overhalla Cementvarefabrikk i 1946 av familien Amdal. 

  • Del av Overhalla Gruppen sammen med Overhalla Mekaniske, Overhalla Hus og Overhalla Transport.  

  • Arnt Ove Amdal er adm. dir og eier. Han er også eier og styreleder i Overhalla Gruppen. 

TRE UNIKE FAKTA OM ARNT OVE AMDAL 
  • Han har både en sjøhytte og en fjellhytte. Begge ligger en halvtimes kjøring unna hjemmet. 

  • Arnt Ove er over gjennomsnittet interessert i golf og drar på golfturer i utlandet med kompiser to ganger i året. Han har 18 i handicap. 

  • En gang klatret han opp på Stetind utstyrt kun med arbeidshansker og fjellsko. Det var en stor opplevelse som han anbefaler alle, men da med bedre egnet utstyr. 

Andre drømmer enn betongfabrikk 

Da Arnt Ove Amdal tråkket sine barnsben i fabrikken på 60-tallet, var den kun en liten familiebedrift der alle hjalp til når de hadde mulighet. Så fort at han rakk ned med beina på pedalene i traktoren, var også Arnt Ove med. 

Etter iveren å dømme, skulle man kanskje tro at attpåklatten hadde framtidsutsiktene klare – at han skulle overta etter foreldrene sine på sikt – men det var i stedet andre drømmer som opptok unggutten. 

– Jeg skulle jobbe som sveiser på Nordsjøen, jeg! Det var det som var drømmen min. Derfor gikk jeg sveis og tok etter hvert fagbrev etter et år som FN-soldat i Libanon, forteller Amdal. 

21 år med fabrikk i fanget 

Men like etter han kom hjem med fullført fagbrev, ble faren hans syk av kreft, og plutselig begynte Arnt Ove å ta over fabrikkdrifta litt etter litt.  

– Det ble bare naturlig at jeg, som nettopp hadde kommet hjem, gjorde det. Og ingen av søsknene mine ønsket å overta. Derfor begynte jeg å jobbe med fabrikken i tillegg til andre jobber som snekker, maskinfører og mekaniker, forteller Amdal. 

Han var 21 år da han overtok en bedrift med en årlig omsetning på 500.000 kroner og et produktutvalg som besto av hageartikler, heller, belegningsstein og spalteplank, som han senere utviklet en ny patent på. To år senere kjøpte han fabrikken og fikk til en omsetning på 1 million kroner. Neste år doblet han omsetningen. Så igjen året etter. Og slik fortsatte det år etter år. 

Den nevnte spalteplanken regnes for øvrig som Overhalla Betongbyggs startskudd for nye satsninger og investeringer, og er fortsatt den dag i dag den mest brukte i fjøs rundt om i landet.  

Bygde ny fabrikk av bruktdeler 

– Jeg kjøpte den første betongblanderen for 200.000 kroner, men da hadde jeg bare 60.000 kr igjen for å bygge opp resten av blandeverket, mimrer Amdal om da han skulle bygge nytt som ung bedriftseier. 

Arnt-Ove Amdal, portrett 2022
Da Arnt Ove Amdal kjøpte sin første betongblander, var den så dyr at han måtte bygge opp resten av fabrikken av brukte materialer. Her står han ved dagens betongblander på Overhalla Betongbygg. 

Dermed endte han opp med å støpe sin egen murstein i stedet for å kjøpe ny; han fikk tak i brukte takplater, brukt isolasjon og brukte vinduer. Og sammen med to medarbeidere oppsøkte han brukthandlere i Oslo for kjøpe motorer, girboks og annet som fabrikken hadde bruk for. Det eneste som ble kjøpt nytt var takstolene.  

Omtrent på denne tiden ble Arnt Ove spurt om han kunne levere betongelementer til et hus på Røst i Lofoten.  

– Noe slikt hadde jeg aldri prøvd før. Ikke kunne jeg montere heller. Og jeg hadde i hvert fall ikke peiling på hvordan jeg skulle få elementene transportert på båt ut til Røst. Men jeg gjorde alt sammen, ler Amdal. 

– Og hvordan gikk det? 

– Det gikk bra. Det gjør som regel det når man bare tør, sier han med et lurt smil. 

Å feile er greit. Å ikke prøve er verre 

Over 30 år senere er dette en filosofi han fortsatt lever etter: Bare hopp i det!  

– Da vi fikk jobben med å lage fasader til kulturhuset i Bodø, som for øvrig var en av de største fasadejobben i Norge den gang, måtte vi få tak i en ny slipemaskin og utføre et arbeid som vi aldri tidligere hadde prøvd. Men vi gjorde det likevel, forteller Amdal. 

– Prøver du, så går det bra. Så går det litt dårlig. Og så går det bra igjen. Men det som skjer, er at du skaper en stolthet i bedriften hver gang du lykkes. Jeg mener den største faren en bedrift utsetter seg for, er å ikke tørre å hoppe på toget når det går, sier han videre. 

Å tørre å prøve, gjør også at man må tørre å feile. For feilene kommer, før eller siden. 

– Det må du stå i der og da. I Overhalla Betongbygg strekker vi oss alltid langt for å ordne opp etter oss hvis vi gjør feil. Det er viktig. Og det er alltid mye å lære ut av feilene som du gjør, understreker Amdal. 

– Alltid rom for forbedringer 

Selv var han aldri noe skolelys, bedyrer han.  

– Jeg var dårlig på skolen, men jeg var veldig praktisk anlagt. Og jeg har vel alltid vært en typisk gründertype, men det har jeg ikke helt skjønt selv før jeg begynte med målstyring og metodikken LEAN i 2013, forteller Amdal. 

Arnt-Ove Amdal, portrett 2022
En grønn prikk viser at en forbedring er nådd, og det er få røde prikker på skjermen i målstyringsrommet. Adm. direktør Arnt Ove Amdal digger å jobbe visuelt med mål og målstyring etter LEAN-metoden.

LEAN er en metode for utvikling av bedrifter og produkter som skal korte ned og slanke prosessen fra slag til ferdig bygg. Og for å si det enkelt: Arnt Ove Amdal digger det! 

I hvert møterom, på nærmest alle kontor, og i egne målstyringsrom på fabrikken finner du dem: Flytskjemaer, visuelle mål, produksjonsoversikt, milepæler, resultater og forbedringsmuligheter. Etter at bedriften tok i bruk LEAN-metoden for ni år siden, er hele fabrikken spekket med målstyring ut fra milepæler. 

– Jeg sammenligner det ofte med å være skiløper: Det holder ikke med kondisjonstrening og styrke for å være best, for det finnes alltid rom for nye detaljer og forbedringer for å nå nye verdensrekorder. Og det er der fokuset må ligge, mener han.  

Arnt-Ove Amdal, portrett 2022
I 2019 fikk Overhalla Betongbygg, som første aktør innen byggnæringen, prisen Årets LEANvirksomhet. Arnt Ove Amdal har vært svoren fan av LEAN-metoden helt siden han ble introdusert for den i 2013. 

Årets LEANvirksomhet 

Ved fabrikken i dag er det heller ikke små mål de strekker seg etter: Hver eneste måned skal fabrikken ha utført 120 forbedringer av smått og stort som kan dokumenteres og måles. Og direktøren understreker at han vil ha det slik fordi det trigger og inspirerer både ham selv og de ansatte. 

– Vi skal alle ha en felles forståelse for hvor vi skal. Vi setter milepæler for alt vi gjør, både av smått og stort, og har sjekklister som følger milepælene, sier Amdal, og fortsetter: 

–  Da vi først begynte med LEAN, så tenkte jeg at vi skulle bli best i Norge på denne metodikken. Seks år etterpå, i 2019, søkte vi og ble kåret til Årets beste LEANvirksomhet. Vi er faktisk den første bedriften innen byggebransjen som har fått utmerkelsen. 

Arnt-Ove Amdal, portrett 2022
Arnt Ove er ofte å finne i fabrikken. Der sjekker han ut hvordan det går og ser over planer med ansatte.

Ekstrovert satt i system 

Ifølge Arnt Ove var det ikke helt gitt at han skulle ende opp slik – å bli helfrelst på målstyring. Men han vet at han trenger det.  

– Jeg har alltid vært en veldig sosial person og ekstrovert type, men jeg er ikke så god til å få til ting alene. Ettersom jeg er en person som liker å jobbe i team og er den kreative, så jeg trenger strukturerte folk rundt meg som hjelper meg med å få ideene i system.  

Helt siden han var liten tok han rollen som leder. Det var han som tok ansvar for å bygge trehytter og som stod på og visste hvordan oppgavene kunne løses.  

– Som liten hadde jeg mange venner, og det har jeg fortsatt den dag i dag. Det sosiale er veldig viktig for meg, og derfor har det vært naturlig å bygge relasjoner over hele bransjen. 

Gründeren betegner ofte seg selv som et kreativt følelsesmenneske, der latter og tårer sitter løst. 

– Det er sjelden langt fra at jeg er irritert til at jeg er glad. Det kan de merke godt de som jobber med meg. Men når jeg er irritert, så er jeg ferdig med det på et øyeblikk, ler han. 

Opp- og nedturer  

Suksessen i Overhalla Betongbygg har vært formidabel fra 500.000 i omsetning da han tok over til 420 millioner i dag. 

– Jeg har opplevd mye suksess som eier og daglig leder, men må påpeke at det heller ikke alltid har vært enkelt med 34 år i lederstolen. Han er nå medeier i sju fabrikker  etter at han nylig har kjøpt seg inn i Helgeland Betong. Til sammen har fabrikkene en total omsetning på ca. en milliard kroner, og ut fra siste måneders utvikling er råvareprisene en utfordring.   

 Det er hele tiden noe som skjer, både på godt og vondt, sier Amdal ettertenksomt. 

Han nevner at både tvister med kunder, kvalitetsfeil og personalsaker har vært krevende å håndtere. 

– Det er en del av medaljens bakside. Samtidig vet vi også hva vi er gode til. Selv liker jeg å skape noe, jeg gir meg ikke og jeg tør å være redd. Som leder tror jeg du må være slik. Jeg er ikke analytisk av meg og tar heller beslutninger på magefølelsen. 

Familiens fotspor 

Det var samme form for magefølelse han fulgte da han møtte Aneta i Oslo for mange år siden.  

– Jeg ble meget interessert i denne polske dama og gikk all in for å få henne til å bli like interessert tilbake, ler han. 

I dag er de gift og har datteren Valentina på 10 år. Fra før har Arnt Ove også barna Katrine (25) og Odd Andre (23). Han er også stefar til Anetas barn David(25) og Klaudia(28). Katrine og Odd Andre er allerede fullt involvert i bedriftene som faren eier. Allerede fra 12-årsalderen hadde de sommerjobb på betongfabrikken. 

– Katrine er i dag økonomisjef på Overhalla Mekaniske, mens sønnen blir ferdig ingeniør innen bygg nå til sommeren. Da venter det jobb på ham her på Overhalla Betongbygg, smiler Amdal.  

Innom fabrikken om kveldene 

Selv bor han snaue 100 meter fra fabrikken, noe som har sine fordeler og ulemper.  

– Ulempen er at jeg ofte går hit til fabrikken hver kveld, sier Amdal og ler hjertelig.  

– Hvorfor gjør du det? 

– Jeg vil følge med på alt som skjer, se på produktene og spekulere. Det er hele tiden noe å gjøre eller sette fingeren på. 

På fabrikken er også kona. Hun jobber i kantina i fabrikken og har nylig tatt konditorkurs i Polen.  

– I tillegg har vi en kokk ansatt. Vi serverer varm lunsj hver dag og du skal alltid kunne få kortreist, namdalsk mat når du som kunde kommer hit. For oss er det viktig å skape en god kundeopplevelse understreker Amdal. 

Bygger regjeringskvartalet 

Utenfor fabrikken ruver det i dag gigantiske betongelementer som skal pryde det nye Regjeringskvartalet i Oslo. Overhalla Betongbygg skal levere og montere atriumet og hele fasaden til det 6.500 kvadratmeter store bygget. 

– Vi vant en konkurranse om jobben - og da gikk det ikke på pris, men på kreativitet og hvordan vi kunne løse ting. Personlig synes jeg det er artig at bygget settes opp med norske produkter utviklet av oss, smiler Amdal. 

Arnt-Ove Amdal, portrett 2022
Arnt Ove er stolt over at Overhalla Betongbygg skal levere atrium og fasade til regjeringskvartalet. 

Finner inspirasjon i Dubai 

På fritiden er Arnt Ove svært glad i å reise. Han er ofte i Polen sammen med Aneta og Valentina, og han har reist mye rundt omkring i Europa.  

– Jeg liker også Dubai svært godt. Der er jeg alltid én gang i året for å dra rundt på fabrikker og se meg om. Det er så mye å bli inspirert av i det landet! Jeg får så mange ideer og er som regel full av energi når jeg kommer hjem derfra. De er helt rå på konstruksjon og byggverk og jeg lærer alltid noe nytt for hver tur jeg tar, forteller Amdal. 

Fabrikkbesøk som gir resultater 

Han reiser i tillegg gjerne rundt om i Norge for å se hvordan fabrikkene her driver sin virksomhet. 

– Jeg tror jeg sikkert har besøkt over 50 fabrikker bare i Norge. Som styreleder i Betong Norge får jeg mye innsikt i bransjen og ser hvordan vi finner løsninger sammen. Det synes jeg er artig, sier Amdal og legger til: 

– Og så inviterer jeg ofte andre fabrikkeiere og bedrifter hit til Overhalla, og opplever at når jeg gir noe til dem, så får jeg like mye tilbake. Det er så mange gode ideer rundt omkring som vi alle kan dra nytte av! For å si det slik: Det hadde nok aldri vært noe Overhalla Betongbygg uten de relasjonene og fabrikkbesøkene jeg har hatt.     

Overhalla Betongbygg lager mange slags betongvegger, blant annet fjøsvegger. Hva med en ku på veggen?
Overhalla Betongbygg lager mange slags betongvegger, blant annet fjøsvegger. Hva med en ku på veggen?

Nye planer og fokus på bærekraft 

Og utviklingen av Overhalla Betongbygg fortsetter med ufortrødent kraft. Nå skal Amdal stå i bresjen for å automatisere prosessene enda mer. 

– Vi skal bygge den mest moderne armeringsfabrikken i Norge, som et påbygg videre på den fabrikken vi har i dag. Den skal være oppe å gå fra oktober i år, forteller Amdal.  

Utbyggingsplanene har med miljø og bærekraft å gjøre.  

– Vi klarte å redusere 30 prosent av CO2-avtrykket vårt fra 2018 til i fjor. Så økte vi ambisjonene til 40 prosent, men til tross for at vi har tatt alt av lavthengende frukter, så må vi gjøre større investeringer for å hente inn resten. Ved å bygge en ny armeringsfabrikk får vi optimalisert mer, vi får mindre CO2-avtrykk og vi får dermed bedre produkter. Framover skal vi også satse på løsninger som gjør at byggene våre kan bli ombrukt på ett eller annet tidspunkt, forklarer Amdal. 

Han har alltid hatt et enormt fokus på bærekraft og har utarbeidet en egen bærekraftstrategi for Overhalla Betongbygg.  

– Vi er aktivt med på prosjekter der vi skal kunne ombruke bygg som blir revet og knust i fraksjoner, og som vi igjen kan bruke i produksjonen. Dette vil ha stor miljøgevinst for oss og for kunden, understreker Amdal.  

– Vi jobber også med å oppnå ESG-sertifisering i alle våre bedrifter i Overhalla Gruppen.  

Arnt Ove må kjenne på alt han og fabrikken lager. Selv om ettermiddagene stikker han ofte bort på fabrikken for å se, kjenne og tenke. 
Arnt Ove må kjenne på alt han og fabrikken lager. Selv om ettermiddagene stikker han ofte bort på fabrikken for å se, kjenne og tenke. 

Stolte tilbakeblikk 

Noe av det Arnt Ove er mest stolt over å ha bygd opp, er fabrikken i Troms. Sammen med Nordland Betong ved Odd Kristensen og Svein Helge Naustdal startet Overhalla Betongbygg opp en betongelementfabrikk der i 2008, og Amdal var med helt fra starten.  

– Troms var det eneste fylket uten egen betongfabrikk og vi så mulighetene for å skape arbeidsplasser der. I dag omsetter fabrikken, som er en del av Overhalla Betongbygg, for over 200 millioner kroner og har ca. 70 ansatte. Det er jeg mektig stolt av, sier Amdal. 

Omtrent like gøy var det å ta over fabrikken til Spenncon i Verdal i 2020. I dag er dette samferdsels- og hulldekkefabrikken til Overhalla Betongbygg. 

– Fra Verdal leverer vi kulverter, broer, tunnelfôringer, hulldekker med mer. Det er fullt trøkk. I hele Overhalla Gruppen leverer vi nå alt innen tre, stål og betong, noe som gjør at vi er unike i leverandørsammenheng. Vi kan tilby alt av materialer – og det kortreist, ikke minst! 

Arnt-Ove Amdal, portrett 2022
Mens andre i ledelsen har nye, flotte skrivebord, holder Arnt Ove Amdal fortsatt fast på sitt over 30 år gamle skrivebord som han kjøpte brukt som ung gründer. – Jeg har sagt at den dagen jeg blir fornøyd, så skal jeg pusse opp kontoret og bytte ut pulten. Men jeg blir aldri fornøyd, ler han.

Verdens største prosjekter  

Fremtidsutsiktene er også lyse. For tiden bygger Overhalla Betongbygg verdens største smoltanlegg for SalMar, og bedriften har en intensjonsavtale om å være med på byggingen av verdens største matfiskanlegg i Bergen. Bygget skal være på hele 90.000 kvadratmeter. 

– Det er artig å ha fått til alt dette, og jeg gleder meg til å se hva mer vi kommer opp med framover, smiler Amdal. 

Fra han startet opp med å utvikle spalteplanken for fjøs – og i starten slet med å få den ut av støpeformen, har Amdal og Overhalla Betongbygg fortsatt å gjøre det de kan aller best: Prøve på nytt og bli best.