– Vi er godt rustet til å møte fremtiden
Element Nor har bygget ut fabrikken og tatt flere grep for å møte det grønne skiftet. Når markedet snur, står de klare til å levere.
Element Nor er en betongelementprodusent som ble startet i 2007. Plasseringen på Storsteinnes i Balsfjord er strategisk viktig for bedriften.
– Beliggenheten vår er god i forhold til de tre byene som vi leverer mest til og som er viktigst for vårt marked. Det er Harstad, Narvik og Tromsø, hvor vi har mest oppdrag til sistnevnte. Men vi leverer også i hele Finnmark og har hatt leveranser helt sør til Bodø, sier administrerende direktør Erlend Dårflot Olsen.
– Det var ingen betongelementfabrikker i regionen da vi ble etablert. Fabrikken vår ligger oppå tilslaget - sanden ligger mer eller mindre i grunnen under fabrikken. Det grove tilslaget får vi fra et steinbrudd som ligger bare litt lenger ned i veien. Dette er viktige faktorer, siden transport er en vesentlig del av både kostandene og klimaavtrykket vårt, påpeker Dårflot Olsen.
Erlend Dårflot Olsen kom inn som ny administrerende direktør i Element Nor i september 2022. Han deler sin tid ca. 50/50 mellom kontoret i Tromsø og fabrikken på Storsteinnes.
– Komplett
Siden oppstarten har Overhalla Betongbygg hatt 50 prosent av eierskapet i bedriften, Nordland Betongelement har den andre halvparten.
– Mannskapsmessig er vi rett i underkant av 50 fast ansatte, hvor vel halvparten jobber i produksjonen. Litt under halvparten har mer administrative oppgaver, som prosjektledelse, økonomi og salg. Siden oppdragsmengden kan variere, har vi normalt også en del innleie i fabrikken. Som en seriøs aktør har vi på plass nødvendige avtaler med tillitsvalgte for å kunne ha innleie, vi har også en fast avtaler med innleieselskap på det, forklarer Dårflot Olsen.
Element Nor produserer betongelementer, i hovedsak til bygg.
– Vi liker å si at vi er komplett, vi leverer alle typer element. Isolerte yttervegger, kompaktvegger, dekkeskiller, hulldekker, trappe- og heissjakter, bjelker og søyler - alt som skal til for å sette opp et komplett råbygg i betong. Vi har også mulighet til å supplere med stål når vi montere disse byggene. Men vi er ikke bare en produsent, vi kan levere helt ferdig montert råbygg i stål og betong. Entreprenøren som hyrer oss kan velge å komme inn selv først når råbygget står klart, forklarer Dårflot Olsen.
Som et eksempel på et drømmeprosjekt for Element Nor, trekker han frem Lian Caravan på Andslimoen.
– Der har vi satt opp et bygg som rommer verkstedhall, utstillingshall, butikk og kontorer. Det ble et flott og praktisk bygg, som også ser veldig bra ut i betong. Mange tenker at betong må være grått og kjedelig, men om man setter seg litt inn i det så finnes det mange muligheter, sier Dårflot Olsen.
Matematiker
Selv kom han inn som administrerende direktør i Element Nor i september 2022. Han kommer opprinnelig fra i Øystese i Hardanger og startet sin yrkeskarriere med å gå befaltskolen i Luftforsvaret hvor han tok en toårig lederutdanning.
– Etter det hadde jeg et pliktår hvor jeg var stasjonert på radarstasjonen i Honningsvåg, før turen gikk videre til Trondheim og sivilingeniørstudier ved NTNU. Der valgte jeg industriell matematikk, så egentlig er jeg matematiker i bunnen, sier Dårflot Olsen.
Siden har han jobbet mest i smelteverkbransjen, blant annet i Elkem og i Finnjord AS.
– Sistnevnte var jeg hos frem til jeg søkte jobben i Element Nor. Jeg startet som produksjonsleder og overtok det operative ansvaret i 2010. Men det er en tid for alt, og nå var jeg klar for å prøve noe nytt, sier Dårflot Olsen, som har rukket å bo i Sørreisa i over 20 år.
Jobber mer utadrettet
Nye utfordringer har han også fått, kanskje også litt andre enn han hadde sett for seg.
– De første månedene var brutalt mye læring. Det jeg trodde skulle bli en viktig oppgave for meg, var å strømlinjeforme fabrikken. Men så har markedet endret seg mye, dermed har prosjektoppfølging og salg tatt mye mer av min tid enn hva jeg hadde forventet. Det som går på drift av fabrikk og produksjon kjenner jeg godt fra før. Den utadrettede biten - mot kunder, byggherrer og entreprenører - er mer ny for meg, sier Dårflot Olsen.
– Det har vært mange prosjekter å sette seg inn i. Når jeg startet var det også flere sluttoppgjør som måtte landes. Det har vært mye nytt, det har også vært viktig å bruke tid på å lære seg dynamikken i bransjen, slår han fast.
– Men først og fremst har det vær veldig fint å bli kjent med mye flotte folk, Element Nor er full av fantastiske mennesker! Alle er veldig dyktige på det de jobber med. I min forrige jobb hadde jeg etter hvert bygget opp organisasjonen selv, her har jeg først og fremst brukt tid på å bli kjent med de som er her. Det har vært både givende og artig. Det er en utrolig dedikert gjeng, legger Dårflot Olsen til.
Byggebransjen har han alltid vært interessert i, og også tidligere vært innom.
– Jeg jobbet en periode i NCC i Trondheim, hvor jeg blant annet var med på å bygge Byåsen Videregående Skole. Flere av de jeg jobbet med i NCC, har jeg nå truffet igjen i andre roller i byggebransjen her nord. Det er artig at verden ikke er større, smiler han.
To lokasjoner
Selve fabrikken til Element Nor finner vi på Storsteinnes i Balsfjord. Men Element Nor har også kontorsted i Tromsø. Selv deler Dårflot Olsen arbeidstiden sin høvelig 50/50 mellom de to arbeidsstedene.
Element Nor har sin fabrikk på Storsteinnes i Balsfjord kommune i Troms, like ved E6. Beliggenheten er god i forhold til de tre byene bedriften leverer mest til; Tromsø, Narvik og Harstad. Foto: Privat
– Det ble tatt en beslutning for ca. fem år siden om å etablere kontor i Tromsø. Det er i Tromsø vi har vårt største marked. Bedriften har tidligere hatt utfordringer med å få besatt stillinger på prosjektledelse, salg og økonomi på Storsteinnes. Det har vist seg lettere å få tak i denne kompetansen i Tromsø. Medregnet meg er vi 12 administrativt ansatte på kontoret i Tromsø. I fabrikken er det mer produksjonsrettede stillinger, i tillegg har konstruksjon/tegning base på Storsteinnes, forklarer Dårflot Olsen.
Å jobbe på to lokasjoner i et forholdsvis lite selskap kan gi noen utfordringer.
– Kontoret i Tromsø får en avstand til selve fabrikken, men vi jobber godt med planlegging for å sikre best mulig samarbeid. Vi opplever at det fungerer bra når premissene er klare. Gjengen i Tromsø er også på fabrikken med ujevne mellomrom, noen av oss har også faste kontordager der. Det er tross alt i fabrikken selve verdiskapningen skjer, understreker han.
I likhet med eierselskapet Overhalla Betongbygg bruker Element Nor Lean som metodikk – en metode for utvikling som fokuserer på effektivisering og forbedring.
– I Lean har man en enorm verktøykasse, vi har plukket de elementene som vår organisasjon har bruk for. Vi har for eksempel laget en produksjonspil med viktige milepæler, forklarer Dårflot Olsen.
– I Element Nor har man holdt på med dette lenge før min tid, men det har fått litt mindre fokus i en periode. Jeg har selv erfaring med bruk av Lean fra min forrige arbeidsgiver, så nå jobber vi med å få mer av arbeidsmetodikken inn igjen. Vi bruker det for eksempel i morgenmøter og i andre møtepunkter i hallen. Det handler om å jobbe effektivt og ha kontroll. Men om det skal fungere må man ha organisasjonen med seg, alle må kunne se at dette gir oss noe i hverdagen om det skal fungere, sier Dårflot Olsen.
Utvidet produksjonen
I 2022 og 2023 var Element Nor leverandør til nye Narvik Sykehus, det største bygget i Norge som er bygget komplett i betongelement.
– På tidspunktet hvor vi fikk oppdraget fra HENT som var totalentreprenør på sykehuset, var det et oppdrag på størrelse med en hel årsomsetning for oss. Leveransen var også så stor at vi så et behov for å utvide produksjonen vår, da leveransen også sammenfalt med en del andre prosjekter, forklarer han.
Element Nor har nylig utvidet gulvflaten med 50 prosent og investert i nytt betongblandeverk. Det gir mange nye muligheter.
Bedriften besluttet å øke kapasiteten med et nytt betongblandeverk, samtidig som de gjorde en større utvidelse av produksjonshallen. Gulvflaten er nå økt med ca. 50 prosent. Det har gitt nye muligheter, som at Element Nor nå kan lage to blandinger med ulike kvaliteter og farger samtidig. Utvidelsen startet for to år siden og ble ferdigstilt i januar 2023.
– Det har satt oss i en posisjon hvor vi har mulighet til å levere high-end-produkter på fasader, og vi kan også fargesette betongen. Det nye sykehuset i Narvik er et eksempel hvor vi har brukt både gult, grønt og rødt i fargesjatteringene. Vi har også mulighet til å ha andre typer tilslag - svart eller hvit stein, svart eller hvit sement - vi kan levere veldig klare og fine farger, beskriver Dårflot Olsen.
– Når vi har prosjekter hvor vi skal levere fasader, prøver vi å jobbe sammen med byggherre eller totalentreprenør for å få det uttrykket som kunden ønsker. Det har vi en ganske unik mulighet til nå som vi er satt opp med to blandeverk. Vi kan kjøre et blandeverk på standard grå betong og et på ulike andre kombinasjoner, forklarer Dårflot Olsen.
Han understreker at det ikke bare er farge de kan variere på, men også matriser.
– Det er det vi bruker for å gi betongen et annet utrykk. Det kan være imitert stein eller imitert treverk, eller ulike vinklinger på fasaden som gjør at man kan få et spill i uttrykket. Sykehuset i Narvik har sinuskurve i sin fasade. Det krever selvsagt litt mer planlegging, men kan gi veldig fine uttrykk, påpeker Element Nor-lederen.
Utfordrende tid
At det er utfordrende tider i byggebransjen merkes også på etterspørselen hos Element Nor. Men de har så langt kunnet justere ned sin aktivitet i forhold til etterspørsel med mindre bruk av innleid arbeidskraft.
– På topp i fjor lå vi opp mot 90 medarbeidere, inkludert innleide. Nå er vi rundt 60 stykker. Det er en krevende tid for hele bransjen. Vi har produksjon og ordrereserver, men har kapasitet for mye mer, sier Dårflot Olsen.
På samme måte som bedriften traff på finanskrisen i oppstartfasen i 2008, timet investeringen i oppgraderinger på fabrikken nå med en ny utfordrende tid for bransjen.
– I oppstarten ble det flere tøffe år, hvor det gikk mer penger ut for eierne enn det kom inn. Element Nor hadde en tøff start. Nå har vi hatt flere gode år, 6-7 år på rad med positive tall. Også i 2022 og 2023 har vi levert sorte tall, men det har vært små overskudd. Utbyggingen har naturlig nok også tært på likviditeten, sier Dårflot Olsen.
– Vi har bommet litt med utvidelsen i forhold til aktiviteten i markedet akkurat nå. Jeg skal ikke si at det er krevende, men jeg skulle ønske vi hadde truffet bedre med timingen på utvidelsen, legger han til.
Samtidig understreker han at Element Nor på ingen måte står stille selv om aktiviteten er redusert.
– Vi bruker ledig kapasitet til å ruste oss for tiden som kommer når dette snur. Vi har fått satt opp fabrikken veldig bra og anlegget er godt innkjørt. Vi tar mange grep som gjør at vi skal stå oss enda bedre i et marked med tøff konkurranse, sier Dårflot Olsen.
– Mange har planer
For selv om det er færre oppdrag, har Element Nor hatt mye å regne på gjennom 2023.
I 2020-2022 leverte vi anbud for 700-800 millioner pr år. I fjor var vi oppe på 1,2 milliarder, og da hadde vi sortert ut noen prosjekter hvor vi hadde regnet på nytt, sier Dårflot Olsen.
– Det viser at det er mange som har planer og ting de ønsker å bygge, både i det private og i det offentlige markedet. Det mangler ikke på initiativ, det som mangler er finansiering til å kunne gjennomføre. Når rentekurven bikker og det blir litt mer optimisme å spore, tror vi det vil være mange som skal i gang raskt med prosjekter, sier Element Nor-lederen, som håper og tror markedet skal ta seg opp til høsten.
– Men det er vanskelig å si. Ståa akkurat nå er at boligmarkedet er helt ute. Vi ser litt aktivitet på næring og en del i det offentlige - som skoler, omsorg, idrettshaller og forsvarsbygg. I tillegg er det en del oppdrag som går på infrastruktur. Vi hadde eksempelvis fem trafostasjoner i fjor, sier Dårflot Olsen.
Store prosjekter
I Tromsø er det bygget svært mange prosjekter de senere årene. Mange av disse er det levert elementer til fra Element Nor. Sammen med Dårflot Olsen og salgssjef Ola Nøstdal besøker vi Tromsøs nye bydel Vervet ved Tromsøbrua. Dit har bedriften levert mange elementer de senere årene. Storprosjektet Scandic Hotel Vervet som er under oppføring er et av disse.
– Det skal bli Nord-Norges største hotell når det ferdigstilles. Her er det Econor som er totalentreprenør, forteller Dårflot Olsen.
– Vi har levert prefabrikkerte betongelementer til hotellet. Det er et kombinasjonsbygg med stålkonstruksjoner og betong. Econor har plass-støpt opp til dekket over det første planet på bygget, så har vi levert elementene derfra og opp, forklarer han.
Nøstdal peker ut det første oppførte bygget i din nye bydelen.
– Cortenbygget var det første. Her leverte vi mange elementer, men her vises ikke så mye av vår jobb fra utsiden, påpeker han.
I den nye bydelen er det store leilighetsprosjektet Gjøa også i ferd med å ferdigstilles. Med sine 189 leiligheter fordelt på sju bygg, er også dette et prosjekt av stort omfang. Det er Consto som er totalentreprenør på dette prosjektet, hvor Element Nor har levert elementer.
Salgssjef Ola Nøstdal og adm. dir. Erlend Dårflot Olsen foran de syv blokkene i leilghetsprosjektet Gjøa på Vervet, hvor Element Nor har levert mange av betongelementene.
– Både vi og Jaro AS i Alta hadde leveranser av betongelement til det første byggetrinnet. På byggetrinn to har vi levert alt av betongelementer. Det er Totaleiendom som står bak prosjektet med å bygge en helt ny bydel. Det legges opp til høy kvalitet og mange spennende tilbud for beboerne, fastslår Dårflot Olsen.
– Fra utsiden er det elementene til balkongene som er mest fremtredende av det vi har levert, sier Nøstdal.
Graphic concrete
Langs havnepromenaden på Vervet har de også levert 10 flotte betongbenker, hvor polarhistorien er støpt inn i benkene.
– Her har vi levert graphic concrete - bilder i betong. Det er brukt en spesialteknikk som gjør at betongen herdes saktere, som da gir oss mulighet til å skape ulike uttrykk. Hvis man ønsker et bilde av svigermor på en betongvegg – ja, da får vi til det, humrer Element Nor-lederen.
Salgssjef Ola Nøstdal ved havnepromenaden i den nye bydelen Vervet i Tromsø. Her har Element Nor levert 10 flotte benker hvor polarhistorie er skrevet og avbildet i betongen.
Litt lenger sør for Tromsø sentrum passerer vi et annet pågående prosjekt som Element Nor også har levert betongelementer til. Nyholmen har 140 leiligheter fordelt på to bygg av åtte etasjer. Her er det Consto som er totalentreprenør.
Sør for Tromsø sentrum bygges leilighetsprosjekt Nyholmen.
– Her har vi levert hulldekker, trapp, balkong og søyler. Vi skal også levere en bru etter hvert. Det blir et eget mindre prosjekt, men en del av den samme utbyggingen, forklarer salgssjef Nøstdal.
– Men det største oppdraget vi jobber med akkurat nå er for Peab Bjørn Bygg. De bygger et nytt forbrenningsanlegg for Senja Avfall IKS på Finnsnes. Der både leverer og monterer vi betongelementer. Jobben startet i oktober og skal være ferdig i mai/juni. Det er snakk om en svær hall med store søyler. Selve forbrenningsanlegget er så stort at det måtte inn i hallen underveis i byggeprosessen. Resten av bygget må monteres rundt, beskriver Dårflot Olsen.
Nye prosjekter
Fremover er det også flere nye, spennende prosjekter i emning. Element Nor skal sammen med Jaro levere betongkanaler til strømkabler på et stort prosjekt på Melkøya i Hammerfest. Consto har vunnet en jobb med bygg og infrastruktur ute på Melkøya, og det skal blant annet leveres 10 kilometer med kabelkanaler dit.
– Det er ikke så ofte vi og Jaro samarbeider om en leveranse, normalt har vi beinhard konkurranse selv om vi begge har Nordland Betongelement på eiersiden. Men denne leveransen er så stor at dette var den eneste fornuftige løsningen. Jaro som er nærmest tar størstedelen av oppdraget, forteller Dårflot Olsen.
Av kommende prosjekter nevnes også elementleveranse til Econor på Kvaløya ungdomsskole, hvor leveransen starter opp rett etter sommerferien.
– Både Melkøya og Kvaløya skal det leveres lavkarbonbetong til, sier Dårflot Olsen.
Lavkarbonbetong
For Element Nor er det viktig å henge med i utviklingen også på miljø- og bærekraftaspektet. Et viktig element i dette har vært å få på plass produksjon av nettopp lavkarbonbetong. Det er betong som gir et lavere CO2-utslipp per kubikk enn vanlig betong.
– I disse dager får vi på plass at alle våre produkter kan produseres i lavkorbon B betong og lavkarbon A betong. Når vi får EPD på dette, er vi i posisjoner til å kunne konkurrere om det meste av det som foregår her i nord. Lavkarbonbetong er noe vi nå møter krav om, som i de to nevnte prosjektene, sier Dåflot Olsen.
Ofte tar det tid å få inn endringer i bransjen, men ifølge Dårflot Olsen er det avgjørende å ikke bli hengende etter på denne utviklingen.
– I en endringsfase er det de som klarer å snu seg raskere enn andre, som vinner frem. Når resten kommer etter, konkurrerer man på like vilkår igjen. De som ikke er villige til å tilpasse seg et marked i endring, vil bli borte, sier han.
– Hvis alle i vårt marked klarer å levere på lavkarbon A, da konkurrerer vi igjen på likt grunnlag. Da er det gjerne den som produserer nærmest som har fortrinnet. Da vektlegges transport og lokal tilhørighet mer, påpeker han.
ISO-sertifisert
Søkelyset på at byggenæringen må minke CO2-utslippene, er stort. Som betongprodusent er det viktig for Element Nor å gjøre det man kan for å ta ned sitt CO2-avtrykk.
– 80-90 prosent av vårt CO2-avtrykk stammer fra sementproduksjon. Vi må ha fokus på hvordan vi kan gjøre produksjonen mer miljøvennlig, eller bruke mindre sement, sier Dårflot Olsen.
– Vi må selvsagt også se på andre ting som hvordan vi fyrer, hvilken transport vi bruker og hvor vi handler. Men oppsummert peker pila uansett på bruken av sement for vår del, legger han til.
At det stadig stilles høyere krav i forhold til miljø og bærekraft fra byggherrer, krever at man som entreprenør har rammeverket for å følge opp miljøarbeidet sitt på plass.
– Det er en del ting som man må ha på plass i forhold til systemer. Miljøsertifiseringer og ISO-sertifiseringer må til for å få poeng i Breeam-systemene. Det gir et bedre rammeverk for å følge opp og drive miljøarbeid, sier Dårflot Olsen.
Element Nor er Miljøfyrtårnsertifsert og de har også ISO-sertifiseringene 14001 (miljømessig bærekraft) og 9001 (kvalitet).
– Å ha disse systemene på plass posisjonerer oss i markedet, det er nå blitt en viktig forutsetning for å få muligheten til å levere. Miljøfyrtårn var vi i ferd med å få på plass da jeg begynte her for halvannet år siden. Vi gikk så direkte videre med jobben for å få ISO-sertifiseringene også på plass, sier Dårflot Olsen.
ISO-sertifiseringene fikk de på plass i januar.
– Det gikk et år fra vi bestemte oss til å gjøre det til vi hadde de på plass. Det tok litt tid, men det var et grundig arbeid som ble gjort. De er et viktig bidrag for at vi i sum nå opplever at vi står godt rustet for å møte fremtiden, avslutter han.