Det er ingen skam å snu hvis håndverket kaller
I likhet med mange andre 10. klassinger som ikke har staket ut en ferdig kurs for utdanning og karrierevalg, endte også Lise-Lotte Gjendahl opp med studiespesialisering etter endt ungdomsskole.
– Jeg var utplassert hos en snekker tidlig på ungdomsskolen og likte jo faget. Jeg har alltid vært interessert i praktisk arbeid og var med pappa på flere oppussingsrosjekter i oppveksten. Men jeg klarte ikke helt slå meg til ro med tanken på snekkeryrket. Så jeg valgte heller studiespesialisering for å holde alle mulighetene åpne, forteller hun.
Lise-Lotte klarte ikke imidlertid ikke slå seg til ro med dette valget heller. Etter fullført videregående, et år på folkehøgskole, førstegangstjenste og til slutt et arbeidsår, stod hun fortsatt uten et klart svar på veien videre.
– Jeg prøvde meg litt som journalist i tv og radio på folkehøgskola, men fant ut at det ikke var noe jeg hadde lyst til å gjøre som yrke. Så jobbet jeg år i matbutikk og under førstegangstjenesten gikk det opp for meg at tida var inne for å ta noen valg, sier hun.
Valget falt til slutt på NESO.
– Det er det viktigste valget jeg gjort, sier Lise-Lotte i ettertid.
Hun startet først på et løp for beongarbeider, men endret kurs og fikk til slutt lærlingeplass hos Entre Enteprenør. Drøyt fem år etter hun begynte som lærling er hun i dag byggeplassleder i bedriften.
– Jeg stortrives i bedriften og det tror jeg er veldig viktig. Han som hadde ansvar for meg i lærlingetida lot meg være med på alt. Det var ikke snakk om “lærlingearbeid”. Læringskurven blir bratt, men det er utrolig godt å få prøvd seg på alt fagfeltet innebærer.
Fagbrevet tok hun på et oppussingsprosjekt i Kabelvåg.
– Jeg hadde sikkert puls på 200 ei hel uke. Men det gikk greit. Og kunden var fornøyd med resultatet.
– Hva har det betydd for deg å finne rett plass i yrkeslivet?
– For meg har det betydd fast arbeid og en trygg arbeidsplass. Ikke minst har man blitt godt selvhjulpen på hjemmebane slik at man kan fikse ting selv. Jeg har fått meg tomt og har planer om å bygge mitt eget hus på sikt, hvis banken godkjenner planene, sier hun.
I dag har hun selv lærlingeansvar for nye ungdommer i bedriften.
– Først og fremst må man være bevisst på at de faktisk skal lære noe. Følge dem opp hele veien. Oppfordre dem til å spørre om alt mulig. Noen ganger vet jeg ikke svaret selv. Da lærer jeg også noe, ler hun.
Karriereveien til Lise-Lotte er ikke ulik den Andreas Fremnes Danielsen (30) har snirklet seg gjennom.
Han jobber i dag som produksjonsleder for Betong & Entreprenør i Kabelvåg og stortrives med arbeidet.
Men han brukte enda lengre tid på å “se lyset”. Også han med tre år studiespesialisering på CV’en.
– Jeg skulle jo egentlig satse på skisporten, og begynte min utdanning på toppidrettsgymnaset i Nordreisa. Da var det ikke bare å gjøre helomvending etter første året, så jeg fullførte de to siste årene med allmennfag i Svolvær.
Egentlig bare for å fullføre det jeg hadde begynt på, forteller han.
Deretter fulgte førstegangstjeneste, litt videreutdanning innen brønnteknikk og ulike jobber, som som alt fra sjåfør til forsikringsselger, før han omsider flyttet heim og fant NESO.
– Jeg har aldri vært spesielt teoretisk anlagt. Jeg liker å arbeide og ville ha et fagbrev.
Etter jeg kontaktet NESO åpnet det seg ei lærlingstilling i Betong & Entreprenør.
Jeg hoppet på umiddelbart, sier Andreas
– Det er utvilsomt et av de smarteste valgene jeg har gjort i livet. Lærlingeskolen ga meg muligheten til å bo for meg selv og styre min egen økonomi og hverdag fordi jeg hadde lønn under skolegangen. Ikke minst fikk jeg gjøre praktisk arbeid framfor å sitte på skolebenken. I sum var det en særdeles vellykket kombinasjon for min del, slår han fast.
Og retter samtidig en god porsjon ros til sin arbeidsgiver:
– De tok imot meg med åpne armer. Jeg hadde ei super lærlingetid med god oppfølging og relevante og lærerike oppgaver hele veien. Rett og slett veldig motiverende!
God samfunnsbygging
Både Lise-Lotte og Andreas var tilstede da statsminister Erna Solberg besøkte NESO for noen år tilbake, der hun blant annet fikk et innblikk i Lærlingeskolen og det alternative løpet mot fagbrevet.
Andreas mener resepten med å ta utdanning i hjemkommunen og fortsette å bidra gjennom yrkeslivet er et strålende eksempel på god samfunnsbygging.
– For meg betyr det mye å kunne gi noe tilbake. Det er ekstremt deilig å tenke på at mine skattepenger går til min hjemkommune. At jobben jeg utfører bidrar til å øke arbeidskapasiteten til kommunen og i tur skaper flere arbeidsplasser. Det er utrolig godt å tenke på, sier han.
– Hadde jeg visst alt jeg vet i dag, så hadde jeg begynt rett på lærlingeskolen etter ungdomsskolen.
Andreas Fremnes
Lise-Lotte Gjendahl
Resultater og fremgang
I dag sier Lise-Lotte at det beste med tømreryrket er å oppleve resultater og framgang hver eneste dag.
– Du starter med blanke ark den ene uka, og neste uke står et helt reisverk klart. Så er bygget kanskje tett uka etter. Jeg liker at du skaper noe hver dag. At du ser en utvikling. For meg handler det også om stolthet for faget og det du utfører. At du kapper lista en ekstra gang hvis den ikke blir perfekt. Det er også en jobb med spennende utfordringer og mye variasjon, sier hun.
Andreas går så langt som å si at kroppens egne belønningssystemer virker til din fordel om du jobber med praktisk arbeid.
– Det skjer noe i kroppen når du jobber praktisk. Hjernen begynner å utløse endorfiner som gjør at du føler deg bedre. Du får med andre ord belønning fra kroppen ved å bruke den.
– 10. klassinger som lurer på hvorfor det er kult å være håndverker bør tenke på at de selv blir 30 år en dag. At de vil ha bus og familie. Da er det mye bedre å kunne fikse ting selv framfor å betale skjorta, mener han.
– Gjennom å velge NESO og lærlingeskolen har du også muligheten til å stige mye raskere i gradene enn de som “bare” har en bachelor eller mastergrad. Selv begynte jeg som lærling og er i dag produksjonsleder i et konsern.
Bedre informasjon
Lise-Lotte tror bedre informasjon og mer utplassering er nøkkelen til å styrke rekrutteringen til yrkesfag.
– Folk må jo først og fremst ha lyst til å prøve. Ikke være redd for å få litt skit under neglene. Så er det viktig å forstå hva fagfeltene innebærer. Hvordan arbeidsdagen til en tømrer fortoner seg. Jeg tror ikke mange 10. klassinger er klar over hva det innebærer å sette opp et hus. Det er enormt mye som ligger bak, og jeg tror det ville hatt stor verdi å se prosessen på nært hold.
Mange påstår at det er mye utearbeid og dårlig vær. Men det er virkelig bare et fåtall dager at været utgjør et problem for jobben, poengterer hun.
Andreas Fremnes Danielsen sier det ganske enkelt slik:
– For å si det veldig enkelt: Som håndverker har du muligheten til å gjøre det du drømmer om mye tidligere.