– Jeg kunne gått Bygg og Anlegg hjemme i Alta, men tømring er et praktisk yrke. Da er det greit å kunne lære ting på praktisk vis med en gang. Mange er jo skolelei etter ungdomsskola. På Lærlingeskolen slipper man å sitte to år på skolebenken før man får begynne med det som interesserer, sier Jonas Bjørkli fra Alta.

– Det at man også har lønn fra første dag, det er jo et prima opplegg, slår altaværingen fast.

Vekslingsmodell

Han er på sitt tredje av fire studieår, og en av totalt 110 elever ved NESO Lærlingeskole. I disse dager er han på samling ved Aust-Lofoten Videregående Skole i Svolvær. NESOs lærlingeskole er unik, ettersom den drives etter en «vekslingsmodell».

Den har høy andel av praksis, og alternativ organisering av undervisningen. Sju uker i året er hvert kull på skolesamling i Svolvær, den øvrige opplæringen foregår ute i bedriftene.

Jonas startet på Lærlingeskolen så snart ungdomsskolen var fullført. Det var en kompis som gjorde han oppmerksom på skoletilbudet, og han tok selv kontakt med Peyma Entreprenør i Alta for å få seg lærlingeplass.

Rekrutteringssak 2022. Tobias Jensen Jonas Bjørkli og Stein Åge Tindvik.

Jonas Bjørkli fra Peyma Entreprenør

– Jeg tenker yrket passer for de fleste. Det er variert, så alle kan finne sin ting. Vi får lønn med en gang vi begynner å jobbe, og når man er ferdig utdannet så har man et fagbrev. Da er man blant de mest attraktive i arbeidslivet, og får seg jobb uansett. Det er stor mangel på folk i bransjen, sier Jonas.

Det siste er et viktig poeng; Statistisk sentralbyrå fremskriver denne underdekningen til i overkant av 30.000 personer i 2025. Den store mangelen på fagarbeidere er også grunnen til at NESO, som er en bransjeorganisasjon for entreprenører i Nord-Norge og Trøndelag, har startet sin egen utdanning. Til sommeren har nærmere 250 elever fått sine fagbrev gjennom Lærlingeskolen, som fikk Nordland Fylkeskommunes opplæringspris i 2013.

Også for voksne

På samlingen treffer Jonas blant annet 16 år gamle Stein Åge Tindvik fra Engavågen i Meløy, og Tobias Jensen fra Gravdal, som nå bor i Bodø. Begge startet på Lærlingeskolen høsten 2021. At man fra dag en får komme ut i en bedrift i praksis, synes Stein Åge er gull.

– Jeg slet en del på ungdomsskolen, med matten og en del andre fag som jeg ikke syntes var interessante. Når jeg nå holder på med noe jeg er interessert i, så er det mye enklere, sier Stein Åge, som er lærling for Halsa Bygg AS.

Han har snart jobbet og studert i åtte måneder, og stortrives med det.

– Jeg synes det går veldig greit, jeg lærer mye og får være med på masse artig, sier han.

Rekrutteringssak 2022. Tobias Jensen Jonas Bjørkli og Stein Åge Tindvik.

Stein Åge Tindvik fra Halsa Bygg.

Tobias Jensen har startet på ny i voksen alder. Det er han ikke alene om. De eldste av de ca. 110 elevene som nå går Læringeskolen er rundt 40 år, og det er ingen «aldersgrense» for NESOs Lærlingeskole. Tobias har fylt 28 år, og for ikke lenge siden ble han far til en liten gutt.

– Selv om det er litt som skal gå opp på hjemmebane når man er voksen og småbarnsfar, så opplever jeg at det er godt tilrettelagt for voksne også på Lærlingeskolen. Man må ikke være 16 år for å starte her. Jeg er ikke redd for å prøve nye ting, og veldig glad for at jeg turte å hive meg på dette studiet, sier Jensen.

Selv har han tidligere studert «Økonomi og ledelse», og tatt en bachelor i «Fagleder idrett» ved Nord Universitet - uten at det ble riktig yrkesvei for han. Bygg- og anleggsbransjen ble han introdusert for da han fikk mulighet til å jobbe som hjelpemann på et prosjekt i Bodø. Det ga mersmak, og han sendte derfor en åpen søknad til bedriften Moldjord Bygg og Anlegg i Bodø, og spurte om mulighetene til å bli voksenlærling hos dem. Bedriften har tidligere hatt flere lærlinger som har tatt fagbrevet gjennom Lærlingeskolen, og presenterte denne muligheten for Tobias. På Lærlingeskolen er det ingen aldersgrense.

– Jeg hadde hørt om Lærlingeskolen, men det var gjennom Moldjord Bygg og Anlegg jeg ble kjent med de mulighetene som lå i å bli elev her, forteller han.

«Learning by doing»

Han håper flere blir oppmerksom på at denne muligheten finnes.

– Det å kunne kombinere jobb og teori med vekslingsmodellen til Lærlingeskolen, og samtidig ha lønn under hele utdanning, er en kjempefin ordning. Det å få teoridelen intensivt når en er på samling, og så praktiskere når man er ute i jobb, er en måte jeg trives med å lære på. «Learning by doing» passer meg midt i blinken, sier Jensen.

Til unge, som er usikre på hva de skal velge før søkefristen til videregående opplæring går ut 1. mars, vil han absolutt anbefale NESOs Lærlingeskole - som for øvrig ikke har søknadsfrist. Opptaket gjøres fortløpende på skolens 40 plasser.

Rekrutteringssak 2022. Tobias Jensen Jonas Bjørkli og Stein Åge Tindvik.

Tobias Jensen fra Moldjord Bygg og Anlegg.

Men for å bli elev må man ha en lærlingeplass. Mange av elevene sørger selv for å sikre seg dette i en bedrift på sitt hjemsted. Det er en stor fordel, men NESO bistår også med å forsøke å finne løsninger for de som søker uten å ha lærlingeplass klar.

– Hvis man har interesse for bygg og anlegg, så er dette en super mulighet. Man får betalt under utdanningen. Og selv om det er intensivt når man er på samling på skolen, så er man relativt lite på skolen. Det meste av tiden er man ute i arbeid. Man får akkurat det man trenger for sin utdanning, ikke masse som er unyttig, og alt er god tilrettelagt, sier Jensen.

– Jeg liker også at når vi er på skolen, så er vi relativt små klasser. Alle blir sett og fulgt opp. Her kan man ikke gjemme seg bort, legger han til.

Godt miljø

Alle opplever de skolemiljøet som bra når de er på samlinger i Svolvær.

– Det er et veldig bra miljø på skolen. Alle er kompiser, og alt fungerer godt. Det er også en god løsning at det er to kull her samtidig på samling; 1. og 3. kull, og 2. og 4. kull. Når man kommer hit første gangen, så møter man noen som har gått ett par år allerede, og har litt erfaring. Da har man også noen guider her i Svolvær man kan henge seg på, sier Jonas.

– Noen ganger er det litt lite å gjøre, men det er en fin plass med mange fine damer, legger Stein Åge til.

Jonas skryter av oppfølgingen elevene får fra NESO sine ansatte i Svolvær. Det er Remi Hanssen og Børre Henningsen som har ansvaret for å følge opp elevene når de er på samling. For at det ikke skal bli kjedelig med lange ettermiddager på et sted man ikke er så godt kjent, setter skolen ofte opp sosiale aktiviteter på ettermiddagen, som for eksempel bowling, fisketurer eller fotball. Denne uka får elevene sponset visning av den nyeste Spiderman-filmen på kino.

– De er tilgjengelige, og legger opp til mye sosialt. De er flinke folk, og vet hva de gjør. Om noen trenger litt ekstra oppfølging, så sørger de for det, sier Jonas.

– Vi er veldig opptatt av at elevene blir tatt vare på når de er på samlinger. Vi er mye til stede når det er samling. Hvis noen forsover seg, så står vi for vekking sånn at de kommer seg skolen. Hvis noen trenger ekstra hjelp i et fag, eller kanskje har behov for noen å prate med, så er vi tilgjengelige for det også - nesten døgnet rundt, sier Remi.

– Vi følger opp elevene på samling og legger til rette for at alle skal elevene skal trives og føle seg velkommen, sier Børre.

Rekrutteringssak 2022. Tobias Jensen Jonas Bjørkli og Stein Åge Tindvik.Når Jonas Bjørkli, Stein Åge Tindvik og Tobias Jensen er på samling i Svolvær, følges de opp av NESOs Børre Henningsen og Remi Hanssen. - De er tilgjengelige, og legger opp til mye sosialt, sier Jonas.

 

Kontaktpersoner NESO Lærlingeskole:

Remi Hanssen Tlf. 901 29464 / e-post: remi@neso.no

Børre Henningsen Tlf. 416 33010 /e-post: borre@neso.no