Ådne har gått idrettsfag på videregående. Etter å ha vært i forsvaret og studert film ved Fagskolen Kristiana, jobbet han som fotograf da landet ble nedstengt av korona-viruset i 2020.

– Jeg har jobbet mye med artister og mote, og litt sport. Men korona og nedstengningen av landet førte til at alt av oppdrag ble kansellert. Dermed måtte jeg begynne å tenke nytt. Jeg ønsket å finne noe litt tryggere og mer stabilt å lene meg på yrkesmessig, forklarer Jensen Birkeland.

– Men det var ikke mange som hadde forventet at jeg skulle flytte til Nord-Norge og bli snekker! Det er store kontraster både miljø- og jobbmessig i forhold til hva jeg har gjort tidligere, ler 26-åringen.

Lofoten lokket

Når han skulle se seg ut en ny yrkesvei, valgte han å utdanne seg til tømrer gjennom NESO Lærlingeskole. I høst startet han på det tredje året.

– Jeg liker å være fysisk aktiv, en kontorjobb vil ikke være noe for meg. Tømrer var derfor noe jeg fattet interesse for, selv om jeg ikke hadde noen erfaring med det. Litt av motivet den gang var at jeg kunne tenke meg å bli brannmann også. For å bli det må man ha et fagbrev i bunnen, forklarer han.

– De fleste tar jo tømrer gjennom byggfaglinjer på videregående, men jeg visste at det fantes muligheter for å være voksenlærling. Det var da jeg begynte å google på dette, at jeg ble oppmerksom på NESO Lærlingeskole, forteller Jensen Birkeland. 

Naturen og friluftsmulighetene var med på å lokke Ådne Jensen Birkeland til Lofoten.  Foto: Privat
Naturen og friluftsmulighetene var med på å lokke Ådne Jensen Birkeland til Lofoten. Foto: Privat

– Jeg hadde også tenkt at det hadde vært deilig å komme seg litt bort fra storbyen. Jeg hadde vært i Lofoten en gang tidligere og forelsket meg helt. Jeg ønsket meg derfor en lærlingeplass hvor jeg kunne få bo i Lofoten, legger han til.

Med et sterkt ønske om å bosette seg i Henningsvær var det naturlig å søke seg til Henriksen Bygg.

– Men jeg søkte også hos andre. Jeg var litt seint ute da jeg søkte, og mange hadde tatt inn lærlinger allerede. At det gikk orden med lærlingeplass hos Henriksen Bygg, var det utrolig deilig, slår han fast.

I Henningsvær er det det ungt miljø, og mange med samme interessene som Ådne for norsk natur og friluftsliv.

– Ski, surfing – alt som kan gjøres i Lofoten. Det stortrives jeg med, slår han fast.

NESO Lærlingeskole

Å være lærling trives han også veldig godt med. Måten skoleløpet er lagt opp på med praksis og samlingsbasert skole to uker av gangen, passer han utmerket.

– Jeg visste ikke hva jeg kunne forvente, men det har fungert veldig bra. Jeg liker måten vi veksler mellom jobb og skole på. Skolen kan være et fint avbrekk fra jobb, men når man har vært på skolen ett par uker er det godt å komme seg i arbeid igjen, sier Ådne.

På samling på NESO Lærlingeskole får Ådne Jensen Birkeland og de andre elevene oppfølging av NESOs Børre Henningsen.
På samling på NESO Lærlingeskole får Ådne Jensen Birkeland og de andre elevene oppfølging av NESOs Børre Henningsen. 

Han skryter av både lærerne ved Aust-Lofoten Videregående Skole og Børre Henningsen i NESO, som har ansvaret for å følge lærlingene opp.

–  Vi får veldig bra oppfølging, mener Jensen Birkeland.

Som voksenlærling blir mange av de andre elevene på lærlingeskolen en del yngre enn han selv.

– Men det er flere andre voksenlærlinger i klassen også, så det blir naturlig at man holder sammen med de som er i samme båt. Man er gjerne på et litt annet sted i livet enn de som kommer rett fra ungdomsskolen. Men jeg ser at det er mange dyktige og hyggelige folk blant de yngre også, understreker Jensen Birkeland.

Rastløs

Selv er han ferdig med skoleløpet til våren. Siden han tidligere har fullført videregående skole, er det bare programfagene til byggfag han trenger. Han får derfor et litt kortere skoleløp enn elevene som kommer rett fra ungdomsskolen.

Til sommeren gjenstår bare 6 måneder som lærling før han kan gå opp til fagbrevet.

– Jeg trives veldig godt både i Henriksen Bygg og yrket. Jeg har fått det jeg håpet på, med veldig mye variert arbeid. Det verdsetter jeg høyt. Akkurat nå har vi to oppdrag vi jobber med i Henningsvær. Her på Saltværingsholmen jobber vi med å bygge en brygge med tilhørende redskapsbu i et verneverdig område. Da må utførelsen være tett opp mot slik det opprinnelig har sett ut. Det andre oppdraget er å skifte kledning på Galleri Lofoten, forteller Jensen Birkeland, mens han og en kollega jobber med å få på plass det siste bordet i dekket på brygga.

– Jeg trives med å jobbe i et lite firma hvor man får slippe til og prøvd seg på alt. Det hadde vært for kjedelig for meg å gå tre år og bare få skrudd gips og isolert, legger Ådne til.

Han legger ikke skjul på at han liker at det skjer litt.

– Jeg er litt rastløs som person. Jeg trives veldig godt med jobben min - hva fremtiden bringer er vanskelig å si. Det med brannmann har jeg i hvert fall satt litt på vent, om jeg skal gjøre noe annet etter hvert kommer jeg nok til å bygge videre på den utdanningen jeg har startet nå, sier Ådne.  

Husprosjekt

Jensen Birkeland stortrives med å bo i Henningsvær, hvor mange unge tilflyttere har bosatt seg de senere årene. Våren 2023 kjøpte han derfor et renoveringsobjekt, etter å ha vært på husjakt lenge. Huset er fra 1890-tallet, med en påbygd del fra ca. 1970. Det krever utvilsomt både mye arbeid og et stort pågangsmot å få satt det i stand.

– Jeg fikk overta huset i april. Det var beliggenheten jeg falt for, sier Jensen Birkeland.

Bolighuset er over to etasjer, og Ådne har startet renoveringen i 1. etasje. I stua planlegger han store vinduer som vil gi storslått utsikt over holmer, skjær og Vestfjorden. Men første mål er å få opp nytt kjøkken.

– Her har jeg revet alt. Jeg må starte med å legge nytt bjelkelag, isolere, legge varmefolier og nytt gulv, før det til slutt skal bygges et nytt kjøkken, peker og forklarer han.  

Her skal Ådne bygge opp et helt nytt kjøkken – bokstavelig talt fra grunn. Her må det settes inn nytt bjelkelag og isoleres skikkelig for å få på plass gulv.
Her skal Ådne bygge opp et helt nytt kjøkken – bokstavelig talt fra grunn. Her må det settes inn nytt bjelkelag og isoleres skikkelig for å få på plass gulv.

 Hele prosessen dokumenteres på Tik Tok og Instagram, hvor mange følger med på prosessen.

– Det blir arbeidsøkter i huset 5-6 dager i uka etter normal jobb. Det går også en del tid til å dokumentere dette i sosiale medier. Søvn har blitt litt nedprioritert, men jeg koser meg med prosjektet, sier Jensen Birkeland.

– Jeg fikk nok litt overtenning i starten og gikk ut litt hardt. Sånn er det når man har masse planer og ideer, det kan bli litt mye til tider. Men jeg forsøker å finne en balanse hvor jeg får brukt litt tid på andre interesser og venner også, legger han til.

Læreprosess

På tomten har han også et gammelt fjøs, en rorbu og et båtnaust. Fjøset tror han blir vanskelig å ta vare på, trolig blir det revet på sikt. Rorbua og båtnaustet håper han å kunne sette i stand etter hvert.

– Dette er drømmetomta, i løpet av et par år håper jeg å ha drømmehuset også. Akkurat hvor lang tid jeg kommer til å bruke er litt vanskelig å si, det meste jeg gjør her i huset har jeg ikke gjort før. Det er en læreprosess også, slår Ådne fast.

– Men jeg hadde ikke gått i gang med dette om jeg ikke hadde tro på at jeg kunne få det til, det kommer til å bli bra til slutt, legger han til.

Selv om Ådne gjør det meste av jobben selv, har han også gode rådgivere.

– Sjefen min på Henriksen Bygg, Thor Asbjørn Henriksen, er veldig hjelpsom. Han kan jeg alltid spørre når jeg står fast. Jeg kjenner også både elektrikere og rørleggere som kan gi meg råd. Jeg kjenner også mange som vil hjelpe meg, men de har lite erfaring så jeg kan ikke slippe de til nå. De skal heller få bidra når vi kommer til maling etter hvert, sier 26-åringen.