NESOs Lærlingeskole
NESOs Lærlingeskole er en helt vanlig byggfaglinje, men den er organisert på en litt annen måte og du har lønn fra første dag.
SØK SKOLEPLASS HER SPØRSMÅL? - KONTAKT OSS!
Ved lærlingeskolen kan du ta fag-/svennebrev og få samme utdannelse som elever i ordinær videregående skole - uansett hvor du befinner deg i landet! Skoleløpet fører frem til fag-/svennebrev i tømrerfag, betongfag eller murerfag.
På NESOs Lærlingeskole starter du som lærling i bedrift umiddelbart, mens teorien tas samlingsbasert.
På samling vil du få undervisning i programfag Vg1 Bygg og anleggsteknikk og Vg2 Tømrerfag/Vg2 betong og mur, samt alle fellesfag for yrkesfaglig studieretning. Etter endt utdanning får du utstedt vanlig kompetansebevis. Du har dermed de samme rettighetene til videre utdanning som ved et ordinært videregående skoleløp.
NESOs Lærlingeskole er stolt sponsor av:
Under finner du svar på de vanligste spørsmålene rundt lærlingeskolen:
Hva skiller Lærlingeskolen fra annen videregående opplæring?
Den største forskjellen er at man får mye mer praktisk opplæring på NESOs Lærlingeskole, og at man starter som lærling umiddelbart.
Den vanlige organiseringen for yrkesfaglig utdanning er to år på skole med teori først, deretter to år som lærling i lærebedrift.
Elevene på NESOs Lærlingeskole kommer til Svolvær på skolesamlinger tre ganger hvert skoleår. Disse teorisamlingene varer i to uker. Resten av tiden er man lærling og går læretid hos en bedrift på hjemplassen. Etter fire år med skolesamlinger og læretid kan man ta fagbrev. Man har lønn under hele utdannelsen, også under teorisamlinger.
Du vil ha de samme rettighetene til videre utdanning og opptak til andre skoler, som om du hadde vært elev ved ordinær videregående skole.
Hvordan få plass på skolen ?
Det første du bør gjøre er å fylle ut søknadsskjemaet slik at prosessen med å skaffe lærebedrift kommer i gang. NESO har bedrifter i hele Nord-Norge og Trøndelag som ønsker seg kandidater til lærlingeskolen. Jo tidligere du søker jo større er sjansen for å få plass. Skolen tar inn elever helt frem til skolestart og er ikke avhengig av den ordinære søknadsfristen 1. mars.
Hvem kan søke ?
I prinsippet kan alle som ønsker fagbrev i byggebransjen søke seg til skolen. Vi har elever mellom 16 og 30 år.
- Elever som kommer rett fra grunnskolen
- Elever som har gått andre utdanningsprogrammer i videregående skole
- Elever med ufullstendig vitnemål
- Hjelpearbeidere og andre ufaglærte (voksne)
Hva koster skolen ?
Som elev er det gratis å gå skolen. Alle kostnader dekkes av lærebedriftene.
Hvorfor søke seg til Lærlingeskolen ?
Først og fremst – med et fagbrev er du sikret jobb uansett hvor du ønsker å bosette deg. Byggebransjen har i dag, og vil i fremtiden, ha et enormt behov for faglært arbeidskraft. Ønsker du mer utdannelse etter å ha tatt fagbrevet er det et hav av muligheter. Bransjen har svært mange ulike og spennende funksjoner å fylle.
I tillegg har du her muligheten til å få betalt utdannelse med NULL i studielån.
Skolen - Aust-Lofoten vgs
Som elev ved Lærlingeskolen blir du samtidig tatt opp som elev ved Aust-Lofoten videregående skole som ligger i Svolvær. Aust-Lofoten vgs er faglig ansvarlig for undervisningen. Dette sikrer deg som elev de samme rettighetene som alle andre elever i videregående skole.
Skolen er en middels stor skole med litt over 400 elevplasser.
Skolens adresse er: Gymnasgata 13, 8300 SVOLVÆR
Telefonnummer: 756 55000
Hotell og reise under samlinger
Som elev har du ingen utgifter for reise og opphold til samlinger. NESO booker reisebilletter for fly, buss, båt, samt hotellrom i forkant av alle samlinger. Vi har en regel om at alle elever under 18 år SKAL benytte offentlig transport til og fra samlinger. Ved fylte 18 år har man lov å kjøre selv om man ønsker det.
Vi benytter for tiden Marina Hotel Lofoten til innlosjering under samlinger. Alle elever får eget hotellrom med eget bad. Rommene har TV, kjøleskap og vannkoker. I tillegg er det 4 fullt utstyrte kjøkken tilgjengelig på hotellet. Det er også vaskemaskiner for vasking av klær tilgjengelig.
Bespisning skjer på hotellet. Her får elevene 3 måltider hver dag: Frokost, middag og kvelds. I tillegg er det gratis frokost på skolen.
Hotellets adresse: Repslagergata 30, 8300 SVOLVÆR
Telefonnummer: 415 18300
Lærebøker og PC
Alle lærebøker kjøpes inn av skolen og deles ut når elevene kommer til teorisamling. Mange av bøkene er digitale.
Skole-PC kjøpes inn av NESO og lånes ut til elevene under samlinger. Når samlingene er over tas PC-ene inn. På den måten sikrer vi oss at alle elever starter med den programvaren som trengs for å gjennomføre undervisningen på en god måte. Det brukes blant annet tegneprogrammer og da er vi avhengig av at PC-ene er oppdaterte hver gang.
Fritid under teorisamlinger
NESO arrangerer en del sosiale ting ettermiddag, kveld og helg under teorisamlinger. Det kan for eksempel være bowlingkveld, felles kinotur, pizzakveld, fjelltur, fotballkveld foran TVen eller en mer aktiv fotballkveld i en idrettshall.
NESO sponser også 50 prosent av kostnader til treningssenter (Feel24) under samlinger. Ca. 100 meter fra hotellet ligger det svømmehall. Vinterstid er det muligheter for skigåing i alle varianter. Det finnes løypenett for langrenn, alpinbakke, samt et svært godt tilbud for randonee-frelste.
Vi har regler
På samlingene er det ikke lov å nyte rusmidler av noe som helst slag. Dette gjelder alle elever uansett alder. Det skal være ro på hotellet kl. 23.00. Vi har nulltoleranse mot mobbing! Skolen har ordensreglement som gjennomgås første samling. Kompetanserådgiverne vil føre tilsyn med- og forsikre seg om at reglementet blir overholdt.
NB! Ved brudd på reglementet, og da særlig med tanke på rusmidler og punkter som omhandler hotellet, er regelen at elever blir bedt om å finne seg nytt boalternativ underveis i samlingen. Omkostninger knyttet til dette må eleven dekke selv.
Skolestedet - Svolvær
Svolvær er administrasjonssenteret i Vågan kommune i Nordland. Svolvær er Lofotens største befolkningssted med ca. 4800 innbyggere og fikk bystatus i 1996. Verkstedindustrien er den største i Nord-Norge. Vågan kommune er også en av Norges store oppdrettskommuner. Stedet tar også i mot et betydelig antall turister gjennom alle årstidene.
Informasjon om skoleløpet
Hvordan er lærlingeskolen organisert, og hvordan jobber NESO med lærlingene på og mellom samlingene?
NESO har laget en nettside hvor du som elev, foresatt, kollega eller ansvarlig i lærebedriften, kan bli bedre kjent med vår skole og opplegget knyttet til denne.