NESO velger bort friskole
NESO og Aust-Lofoten Videregående Skole har signert en samarbeidsavtale over 10 år for NESOs Lærlingeskole.
Dermed legger NESO bort planene om å opprette en egen Friskole.
– Med denne avtalen forsterker vi og viderefører det gode samarbeidet mellom NESO og Aust-Lofoten Videregående Skole. Det er en viktig avtale, som også sikrer forutsigbarhet og gode rammer for begge parter. Rammebetingelsene for etablering av friskole har endret seg, og vi er veldig fornøyde med at dette blir vår langsiktige løsning, sier kompetanseleder Jack Johnsen i NESO.
– Aust-Lofoten videregående er glade for å fortsette det gode samarbeidet med NESO om Lærlingeskolen. Vi er stolte av å kunne bidra til dette samfunnsoppdraget hvor vi både utdanner sårt tiltrengt arbeidskraft til landsdelen, samt sørger for yrkesutdanning til elever som enten ikke har byggfaglinje i sitt nærområde eller som strever i det ordinære utdanningssystemet, sier rektor Linda Walle Madsen ved Aust-Lofoten Videregående Skole.
NESO Lærlingeskole og Aust-Lofoten Videregående skole har samarbeidet siden oppstarten i 2009. Avtalen som nå er signert går over 10 år, og er av stor betydning for begge partene. I 2021 rundet skolen 200 fag-/svennebrev på 12 år. NESO har blitt en av landsdelens største byggfagskoler, og har i skrivende stund 110 elever fordelt på fire kull.
– Byggebransjen har et stort behov for handverkere i byggfagene tømring, muring og betong, og opplever en stor underdekning i dag. Statistisk sentralbyrå fremskriver denne underdekningen til i overkant av 30.000 personer i 2025. NESO bruker derfor store ressurser på rekrutteringsarbeid hvert år. Vi besøker skoler, bedrifter og utdanningsmesser, og bruker alle relevante arenaer vi kan synliggjøre oss på. Lærlingeskolen dekker på langt nær bransjens behov, men er et viktig supplement, sier Remi Hanssen, som har det daglige ansvarlig for Lærlingeskolen.
– Avtalen vi nå har skrevet vil gi gode ringvirkninger for bransjen, den sikrer at vi kan levere arbeidere med fagbrev i veldig mange år fremover. Samtidig gir avtalen Aust-Lofoten Videregående Skole en linje de i utgangspunktet ikke har. Det bidrar også til å sikre et betydelig antall kompetansearbeidsplasser i Vågan, og i tillegg har den store økonomiske ringvirkninger lokalt, legger han til.
NESOs lærlingeskole ble startet i 2009, med bakgrunn i det store rekrutteringsbehovet for fagarbeidere i landsdelen. Det er medlemmene som tar inn lærlingene i sine bedrifter. NESOs lærlingeskole er unik, ettersom den drives etter en «vekslingsmodell» med høyt innslag av praksis og alternativ organisering av undervisning.
– Lærlingeskolen har svært gode resultater, og lykkes med å utdanne fagfolk og få disse ut i jobb på byggeplassene. Noen blir også ledere på byggeplasser. Etter vår mening er samarbeidet om Lærlingeskolen er meget godt eksempel på vellykket samarbeid mellom den offentlige utdanningssektoren og det private næringslivet, hvor resultatet blir bedre enn det noen av oss kunne fått til alene. Lærlingeskolen fremstår for oss som en seriøs aktør som følger opp elevene tett og tar et viktig samfunnsansvar. Dette i tillegg til at de gjør en god jobb for sine medlemsbedrifter når det gjelder rekruttering, sier rektor Walle Madsen.
Utdanningen går over fire år, og avsluttes med at det avlegges fagprøve. Skolen fikk Nordland Fylkeskommunes opplæringspris i 2013.
– Det er et unikt tilbud, og et ekstremt distriktsvennlig tilbud. Skolen har frafall på under 10 prosent, noe som er vesentlig lavere enn landsgjennomsnittet for yrkesfaglige videregående skoler. Skolen kan vise til svært sterke eksamensresultater, med et snitt på ca. 5 på tverrfaglig eksamen alle år, sier Hanssen.
Noen er kanskje overrasket over at NESO nå velger å gå for denne løsningen, etter at vi i mange år har jobbet for å etablere en egen friskole.
– NESO fikk 23. august 2021 med frist til høsten 2024 for oppstart av NESO Byggfagskole AS. Men med endringene som er foreslått i Friskoleloven, som nå er ute på høring, endres forutsetningene våre fullstendig. En forskriftsendring vil også få tilbakevirkende kraft, slik at vi må søke om driftstillatelse innen 1. juli 2022. Det hadde blitt krevende og uforutsigbart for våre medlemmer. Istedenfor å bruke tid og energi på å jobbe videre mot systemet på dette, har vi nå landet en god, langsiktig løsning som vi kan bygge videre på, sier Hanssen.