Historisk sett har det vært stor overvekt av tømrere på NESO Lærlingeskole. Men i vårens 2. klassen, som totalt består av 19 elever, har hele 9 valgt betongfag.

– For Lærlingeskolen er det bare helt strålende at vi har så mange som har valgt betongfag. Statistisk sett velger jo svært få byggfagelever betongfag, kanskje bare 1 av 20. Dette medfører at svært få skoler klarer å tilby betongfag Vg2. På lærlingeskolen har vi nå 20 på betongfag totalt, altså ca. hver femte elev, sier NESOs Remi Hanssen.

Trives med fysisk arbeid

I mai hadde klassen skoleårets siste samling i Svolvær, og betongfagelevene vi snakket med har ikke angret på at de valgte denne yrkesretningen.

– Jeg trives med å jobbe mye fysisk, og man møter mye forskjellige folk når man jobber som betongarbeider. Vi jobber tett med mange andre faggrupper på byggeplassene. Det er også gode muligheter for å jobbe seg opp - for de som ønsker det - om legger inn litt innsats. Det er også mange muligheter for videreutdanning, sier Tobias Jensen.

Han startet selv som hjelpearbeider, fikk sansen for yrket og fikk høre om muligheten for utdanning gjennom NESO Lærlingeskole fra sin arbeidsgiver Moldjord Bygg og Anlegg i Bodø.

Jensen er nå voksenlærling. Henry Kleven Eilertsen startet derimot på lærlingeskolen rett etter ungdomsskolen.

– Jeg var skolelei og ønsket å komme meg ut i arbeid. Jeg tok derfor kontakt med Betong & Entreprenør i Kabelvåg for å skaffe meg lærlingeplass. Jeg trives med å jobbe, vi gjør mye forskjellig fra dag til dag, sier Kleven Eilertsen.

Jøran Bakke hos Element NOR på Storsteinnes er også en av betongelevene på kullet. Han var usikker på hva han skulle bli, og ble tipset om NESO Lærlingeskole av en rådgiver på skolen sin.

– Men det var et bedriftsbesøk hos Element NOR som ble avgjørende. Jeg skjønte egentlig der og da at dette var noe jeg virkelig kunne bli interessert i. Man får muligheten til å jobbe med veldig mye mer enn hva jeg hadde trodd. De viste også en presentasjon med mange bygg jeg hadde vært i, eller kjente til, men som jeg ikke ante at Element NOR hadde vært med på å bygge. Det var kult, forteller Bakke.

Betongfag, ni stykker i 2. klasse våren 2023.

I 2. klassen ved NESO Lærlingeskole har hele ni av elevene valgt betongfag. Fra venstre: Henry Kleven Eilertsen (Betong & Entreprenør), Marco Paulsen (HAK Entreprenør), Andreas Vullum (Entreprenør Harald Nilsen), Christoffer Johannessen (HAK Entreprenør), Gabriel Stoltz Pedersen (Øksnes Entreprenør), Jøran Bakke (Element NOR), Tobias Jensen (Moldjord Bygg og Anlegg) og Madz Ellingsen (HAK Entreprenør). William Brekkan Rasmussen (Jaro) var ikke til stede da bildet ble tatt.

Lave søketall

Dessverre har det vært dårlig med tilvekst til betongfag de siste årene, særlig i Nordland.

I 2022 var det bare en søker til VG2 Betong og Mur i Nordland, ingen klasser fikk dermed oppstart i fylket. I Troms og Finnmark var det totalt 18 søkere på betong og mur, mens det i Trøndelag var 36.

– Jeg tror det er særlig to faktorer som gjør at vi har lyktes med å få elever til å velge dette faget på NESO Lærlingeskole. For det første er det en helt bevisst strategi fra vår side å snakke opp betongfaget når vi rekrutterer til skolen. Vi bruker alle muligheter vi får i møte med ungdommer til å framsnakke faget; det være seg skolebesøk, utdanningsmesser eller når vi snakker med søkere på telefonen. Den andre grunnen er at opplæringsmodellen vår gjør det mulig for lærlingene å komme seg ut i bedriftene og gjøre seg tidlig erfaring med hva betongfaget innebærer. Rett ut i lære - her ligger mye av hemmeligheten, mener Hanssen.

– Midt i blinken

NESO Lærlingeskole har ingen aldersgrense. For Jensen som er voksenlærling, var muligheten med å ta utdanning gjennom den samlingsbaserte modellen til NESO viktig for at han valgte betongfag.

– NESO Lærlingeskole passer meg midt i blinken. Jeg har en liten sønn, og at skolen gjøres samlingsbasert er derfor en god løsning for meg. Det at man får betalt under utdanning er også viktig, det gjorde det ganske mye lettere å velge denne utdanningen, sier Jensen, som synes de to første årene av utdanningsløpet har gått ekstremt fort.

Siden han har en del videregåendefag fra tidligere utdanning, har han nå bare ett år igjen av skoleløpet.

– Jeg synes det er kjekt å komme hit til Svolvær og fokusere på den teoretiske delen også. Jeg prøver å være bevisst på å ta med det jeg lærer her av teori ut i den praktiske hverdagen min, sier Jensen.

Også Kleven Eilertsen og Bakke er fornøyde med sine yrkesvalg.

– Jeg trives kjempegodt på Element NOR, vi er en sammensveiset gjeng på jobb og har et godt arbeidsmiljø. Jeg trives også godt med å være her på samlinger hos NESO, sier Bakke.

Hvorfor det er såpass utfordrende å rekruttere til betongfag synes de tre betonglærlingene det er vanskelig å forstå.

– Kanskje har det blitt sånn at ungdommene ikke vil gjøre så mye fysisk, at de heller vil sitte inne, spør Jensen.

– Kanskje noen har et inntrykk av at det er ensformig arbeid. Men sånn er det ikke, det er veldig mye spennende man kan gjøre med betong, sier Bakke.

Alle tre er helt klare på at de vil anbefale betongfag.

– Hvis man er glad i fysisk arbeid og liker å være ute og omgås med mye forskjellige folk, så tenker jeg det er et veldig godt valg, sier Jensen.