Ni valgte betongfag: – En bevisst strategi fra vår side
Det er utfordrende å rekruttere til betongfag, men på NESO Lærlingeskole har man aldri hatt flere betonglærlinger enn man nå har i 2. klassen!
Historisk sett har det vært stor overvekt av tømrere på NESO Lærlingeskole. Men i vårens 2. klassen, som totalt består av 19 elever, har hele 9 valgt betongfag.
– For Lærlingeskolen er det bare helt strålende at vi har så mange som har valgt betongfag. Statistisk sett velger jo svært få byggfagelever betongfag, kanskje bare 1 av 20. Dette medfører at svært få skoler klarer å tilby betongfag Vg2. På lærlingeskolen har vi nå 20 på betongfag totalt, altså ca. hver femte elev, sier NESOs Remi Hanssen.
Trives med fysisk arbeid
I mai hadde klassen skoleårets siste samling i Svolvær, og betongfagelevene vi snakket med har ikke angret på at de valgte denne yrkesretningen.
– Jeg trives med å jobbe mye fysisk, og man møter mye forskjellige folk når man jobber som betongarbeider. Vi jobber tett med mange andre faggrupper på byggeplassene. Det er også gode muligheter for å jobbe seg opp - for de som ønsker det - om legger inn litt innsats. Det er også mange muligheter for videreutdanning, sier Tobias Jensen.
Han startet selv som hjelpearbeider, fikk sansen for yrket og fikk høre om muligheten for utdanning gjennom NESO Lærlingeskole fra sin arbeidsgiver Moldjord Bygg og Anlegg i Bodø.
Jensen er nå voksenlærling. Henry Kleven Eilertsen startet derimot på lærlingeskolen rett etter ungdomsskolen.
– Jeg var skolelei og ønsket å komme meg ut i arbeid. Jeg tok derfor kontakt med Betong & Entreprenør i Kabelvåg for å skaffe meg lærlingeplass. Jeg trives med å jobbe, vi gjør mye forskjellig fra dag til dag, sier Kleven Eilertsen.
Jøran Bakke hos Element NOR på Storsteinnes er også en av betongelevene på kullet. Han var usikker på hva han skulle bli, og ble tipset om NESO Lærlingeskole av en rådgiver på skolen sin.
– Men det var et bedriftsbesøk hos Element NOR som ble avgjørende. Jeg skjønte egentlig der og da at dette var noe jeg virkelig kunne bli interessert i. Man får muligheten til å jobbe med veldig mye mer enn hva jeg hadde trodd. De viste også en presentasjon med mange bygg jeg hadde vært i, eller kjente til, men som jeg ikke ante at Element NOR hadde vært med på å bygge. Det var kult, forteller Bakke.
I 2. klassen ved NESO Lærlingeskole har hele ni av elevene valgt betongfag. Fra venstre: Henry Kleven Eilertsen (Betong & Entreprenør), Marco Paulsen (HAK Entreprenør), Andreas Vullum (Entreprenør Harald Nilsen), Christoffer Johannessen (HAK Entreprenør), Gabriel Stoltz Pedersen (Øksnes Entreprenør), Jøran Bakke (Element NOR), Tobias Jensen (Moldjord Bygg og Anlegg) og Madz Ellingsen (HAK Entreprenør). William Brekkan Rasmussen (Jaro) var ikke til stede da bildet ble tatt.
Lave søketall
Dessverre har det vært dårlig med tilvekst til betongfag de siste årene, særlig i Nordland.
I 2022 var det bare en søker til VG2 Betong og Mur i Nordland, ingen klasser fikk dermed oppstart i fylket. I Troms og Finnmark var det totalt 18 søkere på betong og mur, mens det i Trøndelag var 36.
– Jeg tror det er særlig to faktorer som gjør at vi har lyktes med å få elever til å velge dette faget på NESO Lærlingeskole. For det første er det en helt bevisst strategi fra vår side å snakke opp betongfaget når vi rekrutterer til skolen. Vi bruker alle muligheter vi får i møte med ungdommer til å framsnakke faget; det være seg skolebesøk, utdanningsmesser eller når vi snakker med søkere på telefonen. Den andre grunnen er at opplæringsmodellen vår gjør det mulig for lærlingene å komme seg ut i bedriftene og gjøre seg tidlig erfaring med hva betongfaget innebærer. Rett ut i lære - her ligger mye av hemmeligheten, mener Hanssen.
– Midt i blinken
NESO Lærlingeskole har ingen aldersgrense. For Jensen som er voksenlærling, var muligheten med å ta utdanning gjennom den samlingsbaserte modellen til NESO viktig for at han valgte betongfag.
– NESO Lærlingeskole passer meg midt i blinken. Jeg har en liten sønn, og at skolen gjøres samlingsbasert er derfor en god løsning for meg. Det at man får betalt under utdanning er også viktig, det gjorde det ganske mye lettere å velge denne utdanningen, sier Jensen, som synes de to første årene av utdanningsløpet har gått ekstremt fort.
Siden han har en del videregåendefag fra tidligere utdanning, har han nå bare ett år igjen av skoleløpet.
– Jeg synes det er kjekt å komme hit til Svolvær og fokusere på den teoretiske delen også. Jeg prøver å være bevisst på å ta med det jeg lærer her av teori ut i den praktiske hverdagen min, sier Jensen.
Også Kleven Eilertsen og Bakke er fornøyde med sine yrkesvalg.
– Jeg trives kjempegodt på Element NOR, vi er en sammensveiset gjeng på jobb og har et godt arbeidsmiljø. Jeg trives også godt med å være her på samlinger hos NESO, sier Bakke.
Hvorfor det er såpass utfordrende å rekruttere til betongfag synes de tre betonglærlingene det er vanskelig å forstå.
– Kanskje har det blitt sånn at ungdommene ikke vil gjøre så mye fysisk, at de heller vil sitte inne, spør Jensen.
– Kanskje noen har et inntrykk av at det er ensformig arbeid. Men sånn er det ikke, det er veldig mye spennende man kan gjøre med betong, sier Bakke.
Alle tre er helt klare på at de vil anbefale betongfag.
– Hvis man er glad i fysisk arbeid og liker å være ute og omgås med mye forskjellige folk, så tenker jeg det er et veldig godt valg, sier Jensen.
Informasjon om skoleløpet
Hvordan er lærlingeskolen organisert, og hvordan jobber NESO med lærlingene på og mellom samlingene?
NESO har laget en nettside hvor du som elev, foresatt, kollega eller ansvarlig i lærebedriften, kan bli bedre kjent med vår skole og opplegget knyttet til denne.Skolestedet - Svolvær
Svolvær er administrasjonssenteret i Vågan kommune i Nordland. Svolvær er Lofotens største befolkningssted med ca. 4800 innbyggere og fikk bystatus i 1996. Verkstedindustrien er den største i Nord-Norge. Vågan kommune er også en av Norges store oppdrettskommuner. Stedet tar også i mot et betydelig antall turister gjennom alle årstidene.
Vi har regler
På samlingene er det ikke lov å nyte rusmidler av noe som helst slag. Dette gjelder alle elever uansett alder. Det skal være ro på hotellet kl. 23.00. Vi har nulltoleranse mot mobbing! Skolen har ordensreglement som gjennomgås første samling. Kompetanserådgiverne vil føre tilsyn med- og forsikre seg om at reglementet blir overholdt.
NB! Ved brudd på reglementet, og da særlig med tanke på rusmidler og punkter som omhandler hotellet, er regelen at elever blir bedt om å finne seg nytt boalternativ underveis i samlingen. Omkostninger knyttet til dette må eleven dekke selv.
Fritid under teorisamlinger
NESO arrangerer en del sosiale ting ettermiddag, kveld og helg under teorisamlinger. Det kan for eksempel være bowlingkveld, felles kinotur, pizzakveld, fjelltur, fotballkveld foran TVen eller en mer aktiv fotballkveld i en idrettshall.
NESO sponser også 50 % av kostnader til treningssenter (Feel24) under samlinger. Ca. 100 meter fra hotellet ligger det svømmehall. Vinterstid er det muligheter for skigåing i alle varianter. Det finnes løypenett for langrenn, alpinbakke, samt et svært godt tilbud for randonee-frelste.
Lærebøker og PC
Alle lærebøker kjøpes inn av skolen og deles ut når elevene kommer til teorisamling. Mange av bøkene er digitale.
Skole-PC kjøpes inn av NESO og lånes ut til elevene under samlinger. Når samlingene er over tas PC-ene inn. På den måten sikrer vi oss at alle elever starter med den programvaren som trengs for å gjennomføre undervisningen på en god måte. Det brukes blant annet tegneprogrammer og da er vi avhengig av at PC-ene er oppdaterte hver gang.
Hotell og reise under samlinger
Som elev har du ingen utgifter for reise og opphold til samlinger. NESO booker reisebilletter for fly, buss, båt, samt hotellrom i forkant av alle samlinger. Vi har en regel om at alle elever under 18 år SKAL benytte offentlig transport til og fra samlinger. Ved fylte 18 år har man lov å kjøre selv om man ønsker det.
Vi benytter for tiden Marina Hotel Lofoten til innlosjering under samlinger. Alle elever får eget hotellrom med eget bad. Rommene har TV, kjøleskap og vannkoker. I tillegg er det 4 fullt utstyrte kjøkken tilgjengelig på hotellet. Det er også vaskemaskiner for vasking av klær tilgjengelig.
Bespisning skjer på hotellet. Her får elevene 3 måltider hver dag: Frokost, middag og kvelds. I tillegg er det gratis frokost på skolen.
Hotellets adresse: Repslagergata 30, 8300 SVOLVÆR
Telefonnummer: 415 18300
Skolen - Aust-Lofoten vgs
Som elev ved Lærlingeskolen blir du samtidig tatt opp som elev ved Aust-Lofoten videregående skole som ligger i Svolvær. Aust-Lofoten vgs er faglig ansvarlig for undervisningen. Dette sikrer deg som elev de samme rettighetene som alle andre elever i videregående skole.
Skolen er en middels stor skole med litt over 400 elevplasser.
Skolens adresse er: Gymnasgata 13, 8300 SVOLVÆR
Telefonnummer: 756 55000
Hvorfor søke seg til Lærlingeskolen ?
Først og fremst – med et fagbrev er du sikret jobb uansett hvor du ønsker å bosette deg. Byggebransjen har i dag, og vil i fremtiden, ha et enormt behov for faglært arbeidskraft. Ønsker du mer utdannelse etter å ha tatt fagbrevet er det et hav av muligheter. Bransjen har svært mange ulike og spennende funksjoner å fylle.
I tillegg har du her muligheten til å få betalt utdannelse med NULL i studielån.
Hva koster skolen ?
Som elev er det gratis å gå skolen. Alle kostnader dekkes av lærebedriftene.
Hvem kan søke ?
I prinsippet kan alle som ønsker fagbrev i byggebransjen søke seg til skolen. Vi har elever mellom 16 og 30 år.
- Elever som kommer rett fra grunnskolen
- Elever som har gått andre utdanningsprogrammer i videregående skole
- Elever med ufullstendig vitnemål
- Hjelpearbeidere og andre ufaglærte (voksne)
Hvordan få plass på skolen ?
Det første du bør gjøre er å søke slik at prosessen med å skaffe lærebedrift kommer i gang. NESO har bedrifter i hele Nord-Norge og Trøndelag som ønsker seg kandidater til Lærlingeskolen. Jo tidligere du søker jo større er sjansen for å få plass. Skolen tar inn elever helt frem til skolestart og er ikke avhengig av den ordinære søknadsfristen 1. mars.
Hva skiller Lærlingeskolen fra annen videregående opplæring?
Den største forskjellen er at man får mye mer praktisk opplæring på NESO Lærlingeskole, og at man starter som lærling umiddelbart.
Den vanlige organiseringen for yrkesfaglig utdanning er to år på skole med teori først, deretter to år som lærling i lærebedrift.
Elevene på NESO Lærlingeskole kommer til Svolvær på skolesamlinger tre ganger hvert skoleår. Disse teorisamlingene varer i to uker. Resten av tiden er man lærling og går læretid hos en bedrift på hjemplassen. Etter fire år med skolesamlinger og læretid kan man ta fagbrev. Man har lønn under hele utdannelsen, også under teorisamlinger.
Du vil ha de samme rettighetene til videre utdanning og opptak til andre skoler, som om du hadde vært elev ved ordinær videregående skole.